Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"

Про матеріал
Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"Презентація "Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аналіз «Silentium!» Ф. Тютчев. Підготувала здобувачка вищої освіти групи 11-ПО Соколенко Анастасія

Номер слайду 2

«Silentium!»Молчи, скрывайся и таи. И чувства и мечты свои —Пускай в душевной глубине. Встают и заходят оне. Безмолвно, как звезды в ночи,-Любуйся ими — и молчи. Как сердцу высказать себя?Другому как понять тебя?Поймёт ли он, чем ты живёшь?Мысль изречённая есть ложь. Взрывая, возмутишь ключи,-Питайся ими — и молчи. Лишь жить в себе самом умей —Есть целый мир в душе твоей. Таинственно-волшебных дум;Их оглушит наружный шум,Дневные разгонят лучи,-Внимай их пенью — и молчи!..

Номер слайду 3

Вірш написаний в 1830 році, в епоху занепаду російського романтизму. Цим і обгрунтовуються розчарування, страх, прагнення до таємничості і занурення у власний внутрішній світ – як ніяк, це ознаки того напрямку громадської думки, поширення в другій половині XIX століття.

Номер слайду 4

Назва вірша перекладається з латинської як «Мовчи!». Цей заклик лейтмотивом проходить через увесь твір. Спонукання до мовчання тут виходить на перший план, тому воно відображено в назві. Тютчев повторює благання в кінці кожної строфи, активно впливаючи на читача.

Номер слайду 5

Вірш можна охарактеризувати як дуже особисте, незважаючи на те, що воно наповнене зверненнями до співрозмовника. Справа в тому, що воно належить до числа перших творів Тютчева, які він писав «у стіл» – для себе, а не для публіки. Переконати надрукувати деякі з них поета змогли близькі друзі.

Номер слайду 6

Поет проводить чітку грань між внутрішнім світом і зовнішнім. Причому останній малюється нам як ворожий і «чужий». Це стає ясно з слів «Лише жити в собі самому вмій …».

Номер слайду 7

Внутрішній світ, навпаки, сповнений романтики і світлих фарб. Читаючи цей вірш, ми відчуваємо наростання невиразною тривоги і зародження страху. Перше слово носить легке, кілька відсторонене значення, а останнє набуває більш суворий відтінок.

Номер слайду 8

Саме за рахунок того, що вірш спочатку писалося не для громадськості, воно і здається нам таким привабливим. Створюється враження, що ми отримали доступ до чогось особистого, таємничого і тому настільки цікавого. У ньому немає лицемірства, награність, він не змінено відповідно обставини й не вигаданий просто заради підтримки бесіди. Він наповнений щирістю. Хочеться вірити Тютчеву.

Номер слайду 9

В якому році написаний вірш?А) у 1930 роціБ) у 1830 роціВ) у 1936 році

Номер слайду 10

Як з латинської перекладається «silentium»?А)Говори. Б)Мовчи. В)Слідкуй

Номер слайду 11

Хто є автором вірша «Silentium!» ?А) Гапєшина К. Б) Фет А. В) Тютчев Ф.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку