Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"

Про матеріал
Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"Презентація "М. Булгаков. Майстер і Маргарита"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Майстер і Маргарита» (рос. «Мастер и Маргарита») — фантастичний роман Михайла Булгакова. За його сюжетом зроблено низку театральних постановок та фільмів.

Номер слайду 3

Рік написання: 1929—1940 рр. Автор: Булгаков Михайло Опанасович. Жанр:  містичний, філософський, сатиричний, фантастичний, «магічний реалізм»   За формою – роман у романі (Булгаков пише роман про майстра; майстер пише роман про Пілата; Левій Матвій пише про Ієшуа). Тема: етична відповідальність людини за свої вчинки. Роман за життя автора не публікувався - вперше він вийшов в світ тільки у 1966 році, через 26 років після смерті Булгакова

Номер слайду 4

Ідея: 1) Пошук істини неможливий без терпіння мужності, кохання. В ім’я кохання і віри Маргарита долає страх і перемагає обставини. 2) Хід історії не міняє людську природу: Іуди і Алоїзії існують у всі часи. 3) Письменницький борг – повернути людині віру у високі ідеали, відновити істину всупереч обставинам життя.

Номер слайду 5

Події  в московській частині роману відбуваються у Страстний тиждень з 1(середа) по 4 травня 1929 року, а нічний політ доводиться в ніч на Пасхальну неділю 5 травня.

Номер слайду 6

Історія створення. Відомо шість редакцій твору. Спершу письменник хотів написати «роман про диявола» — сатиричну фантасмагорію із вставною новелою про Христа і Пілата. Варіанти назв роману були такі: «Чорний маг», «Копито інженера», «Жонглер з копитом», «Син В (…)», «Гастроль (Воланда)», «Інженер з копитом» тощо. 1931—1932 рр. у роман увійшли образи майстра і Маргарити, а 1937—1938 рр. з’явилася остаточна назва — «Майстер і Маргарита».

Номер слайду 7

Джерела роману. Реальні факти життя Булгакова та історії СРСР у 1920—1930 рр. Мистецькі організації, побут городян, репресії, долі митців тощо. Враження від творів мистецтва («Демон», «Шестикрилий Серафим» М. Врубеля, художня панорама «Голгофа»). Книжні. Й. В. Ґете «Фауст», Гофман «Малюк Цахес», твори М. Гоголя, твори Ф. Достоєвського . Міфологічні. Євангельські легенди про Ісуса Христа, Понтія Пілата, Іуду та ін. Біблійні міфи про Диявола та поєдинок Христа з ним. Слов’янські міфи про відьом, демонів, нечисту силу.

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку