Презентація "Анатомія серця людини"

Про матеріал
Презентація з рисунками та інформацією про людське серце. Серце — порожнистий м’язовий орган, який віді­грає роль біологічного насоса, що ритмічно нагні­тає кров у судини. Воно починає свою роботу в період внутрішньоутробного розвитку й не припиняє її впродовж усьо­го життя людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Анатомія і здоров’я серця”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Серце — порожнистий м’язовий орган. Складаєть­ся із чотирьох камер: двох пе­редсердь і двох шлуночків. Лі­ва і права частини серця розді­лені суцільною перетинкою. Між передсердями і шлуночками знаходяться передсердно-шлуночкові отвори (клапани): двостулковий — в лівій поло­вині і тристулковий — в правій половині серця, півмісяцеві клапани — на виході аорти з лівого шлуночка і легеневої артерії з правого шлуночка.

Номер слайду 4

Стінки серця утворені трьома оболонками. Внутрішня обо­лонка називається ендокардом, середня м’язова — міокардом і зовнішня — епікардом. Зовні серце оточене еластичним міш­ком — перикардом, який оберігає серце від перерозтягування при заповненні його кров’ю. За величиною серце кожної людини приблизно відповідає її кулакові, а за формою нагадує конус. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Особливістю кровопостачання серця є те, що кров в його судинах пульсує. При скороченні серцевого м’яза артерії, які знаходяться в його товщі, стискуються. До того ж надходженню артеріальної крові у вінцеві (серцеві) артерії заважають півмісяцеві клапани, які прикривають вхідні отвори артерій. Таким чином, в товщу серцевого м’яза кров надходить тільки під час розслаблення серця. У спокійному стані у вінцеві артерії надходить близько 250 мл крові за 1 хв. При фі­зичній роботі кровопостачання серця може зростати до 1000 мл за 1 хв.

Номер слайду 8

Робота серця складається із циклів, а кожен цикл —почергового скорочення (систоли) і розслаб­лення (діастоли) передсердь і шлуночків. Під час скорочення передсердь кров, що перебуває в них, через стулкові клапани надходить у шлу­ночки, а після скорочення шлуночків через півмісяцеві клапани вона надходить до аорти й ле­геневої артерії. Під час скорочення з кожного шлуночка в судини виштовхується 70 -80 мл крові. Після скорочення шлуночків починаєть­ся загальне розслаблення, під час якого серце відпочиває.

ppt
Додано
19 березня 2019
Переглядів
8324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку