Презентація. "Андрій Малишко. Відомий український поет і його пісні, що стали народними. "Пісня про рушник" 7 клас

Про матеріал

Презентація на тему "Андрій Малишко. Відомий український поет і його пісні, що стали народними. Патріотичні почуття, найвищі духовні цінності в них. Художні засоби донесення до читача ідей патріотизму, гуманізму, історичної пам'яті. «Пісня про рушник»".

Мета. Познайомити учнів з цікавими фактами життя і творчості А. С. Малишка; розкрити зміст пісні;виховувати любов до матері, до Батьківщини, до отчого дому, повагу до традицій свого народу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

АНДРІЙ МАЛИШКОВідомий український поет і його пісні, що стали народними. Патріотичні почуття, найвищі духовні цінності в них. Художні засоби донесення до читача ідей патріотизму, гуманізму, історичної пам’яті. «Пісня про рушник»

Номер слайду 2

Віршує він не нишком-тишком,У нього як вогонь слова,Тому й народ пісні Малишка. Душею залюбки співа

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Батько поета – Самійло Микитович Малишкославився як справжній швець-віртуоз . Виготовлені ним «чорнобривці» - дівочі чобітки з фарбованої шкіри, швидко розкуповували люди. Батько не хотів, щоб син учився. У хвилини, коли синові було дуже важко, казав: «Ні, краще вже чоботи шити». Навіть побив на синові свій чоботарський пояс, щоб відрадити його від науки. Але це не допомогло…

Номер слайду 5

Мати Андрія Малишка, Ївга Базилиха, часто ходила босоніж саджати, полоти та збирати врожай. Вона так звикла до землі, що й гостюючи у столиці, в сина, носила взуття за плечима, роззутою ходила київськими тротуарами.— А чого ото ви, Ївго Остапівно, ходите по Києву босі?— А щоб краще відчувати рідну землю,— відповідає лагідно.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

“ Пісня про рушник ”

Номер слайду 8

Андрій Малишко і Платон Майборода

Номер слайду 9

Стратегія «Робота в малих групах» Вірш Андрія Малишка присвячено матері1 група- А як ви вважаєте, чи можна назвати цей твір автобіографічним? Якщо так, то які слова на це вказують? 2 група- Чи можна рушник вважати символом? Доведіть свою думку.3 група. Що символізує рушник? 4 група- Пояснити слова «рушник» за тлумачним словником.

Номер слайду 10

Стратегія « Мовні зразки»Темою твору є …, тому що…Основною ідеєю твору є …., тому що …Основна думка поезії полягає в …За жанром - це …Композиція. Твір складається з …

Номер слайду 11

Стратегія «Гронування»- Визначте , будь ласка, кольорову гамму, яку використовує поет, описуючи пейзажі у своєму творі (на дошці дерево кольорів створюють учні) - Визначте, яку пору року обрав автор у цій пісні, використовуючи такі описи пейзажів і таку кольорову палітру?

Номер слайду 12

Стратегія «Асоціативний кущ» Рушник. Рідний край. Родина. Батьківщина. Праця. Дитинство. Мама. Життя. Дорога

Номер слайду 13

«Інформаційне гроно»Мати: Недоспала ночей. Водила у поля. Дала на щастя рушник. Проводжала в далеку дорогу.

Номер слайду 14

Стратегія «Магія числа і слова»1184035

Номер слайду 15

Стратегія «Твір з опорою на піраміду» 1р.- 1 слово (ім'я героя твору).2р. – 2 слова ( опис героя).3р. – 3 слова ( опис місця події).4р. – 4 слова ( опис проблеми (що відбулося)).5р. – 5 слів ( про першу подію).6р. – 6 слів (про другу подію).7р. – 7 слів (про розв'язку).

Номер слайду 16

 Рушник. Вишитий, мамин. Живе в моєму серці. Мама подарувала його синові. Він оберігає, супроводжує, надихає, підтримує. У пам’яті залишиться дитинство, розлука і найрідніші люди.. Основа життя - синівська вдячність, материнська любов та ніжність.

Номер слайду 17

Стратегія «Хмара тегів»- Сьогодні на уроці я дізнався…..- Мені цікаво було дізнатися про те, що…- Які труднощі зустрічалися і як я долав(ла) їх?- Мій настрій на уроці? «Мені радісно»«Я розмірковую» «Мені сумно»

Номер слайду 18

«….І рушник вишиваний на щастя, на долю дала.”

Номер слайду 19

Презентація створена вчителем української мови і літератури Півнянського закладу загальної середньої освіти Фастівської районної ради

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Цируль Ганна Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2018
Переглядів
9976
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку