Презентація "Анімалістика в скульптурі 6кл. НУШ"

Про матеріал
Презентація до STAM- уроку з образотворчого мистецтва у 6 клас НУШ за темою "Скульптурна анімалістка". За презентацією урок побудований як дослідницька лабораторія, де фахівці з різних наукових дисциплін ( історики, мистецтвознавці, лікар-дієтолог) досліджують скульптурну анімалістку. Поміркуйте, що спільного між скульптурою і здоровим харчуванням? Інформація в презентації познайомить учнів не тільки з функціями та видами анімалістичної скульптури, з мистецьким жанром Food – Art, а й сформує в учнів знання про повноцінне здорове харчування. Практичне завдання (створення рельєфної скульптури в техніці фуд- арт ) активізує ініціативу й творчу уяву учнів, сприятиме прищепленню навиків дбайливого ставлення до власного здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анімалістика в скульптурі6кл НУШПідготувала вчитель образотворчого мистецтва Пересадівського ліцею. Гелетишак Світлана Борисівна

Номер слайду 2

Вітаю! Чи всі готові до плідної співпраці? Який у вас настрій?.

Номер слайду 3

Пригадаємо поняття та їхні значення. Розгляньте хмару слів. Дайте відповіді на запитання: Що таке жанр? Які жанри образотворчого мистецтва ви знаєте? Виконайте вправу https://learningapps.org/23830411 .

Номер слайду 4

Встановіть відповідність між зображенням, видом мистецтва та його визначенням

Номер слайду 5

Заповніть діаграму Вена, визначте загальні і відміні риси зображень

Номер слайду 6

Сподівання від уроку* Обміркуємо , чому саме зображення тварин були найпершими , які створили люди?* Дізнаємось , що таке тотемізм ?* Визначимо функції та види анімалістичних скульптур * З'ясуємо , який зв’язок між скульптурою та здоровим харчуванням Цікаво? Запрошую до арт-лабораторії , де на науковому рівні спробуємо розглянути питання скульптурної анімалістки. Досліджувати нам допоможуть історики, мистецтвознавці та лікар- дієтолог.

Номер слайду 7

Споглядаємо та дізнаємося. Щоб відповісти на запитання, чому саме зображення тварин були першими, які створили первісні люди – занурюємося в історію Звірі здавна вражали людей. Найперше тому, що звірі були сильніші спритніші за них, а тому були загрозою. Адже люди не відразу приручили собак, коней та іншу худобу. І доки не навчилися жити з тваринами у злагоді - боялися їх, поклонялися їм, прагнули їхньої сили і спритності. І навіть, вірили в існування певного містичного зв'язку між людиною і твариною. Це назнавається тотемізмом Погляньте на людиноподібну статуетку з головою лева їй більше 400 000 років її вважають однією з найдавніших в історії людства статуетка зроблене з півдня мамонта якої вже навіть не існує на планеті важко визначити це жіноча чи чоловіча фігура. Але таким чином первісні люди намагалися поєднатися з образом звіра Людина наче приміряла на себе звірину силу.

Номер слайду 8

Споглядаємо та дізнаємося. Пізніше давньогрецькі єгиптяни зображували майже усіх своїх богів з головою певних тварин. Наприклад, давньоєгипетський покровитель фараонів і бог неба Гор ображався з головою сокола. А давньоєгипетська богиня радості, краси та домашнього вогнища Бастет- з котячою головою, але тільки коли була в гарному настрої. Коли була не в гуморі - то з головою левиці , аби передати усю небезпечність розлюченої богині.

Номер слайду 9

Досліджуємо: Символічне значення скульптурної анімалістки. Де-які скульптури із зображення тварин можуть мати символічне значення навіть для цілих цивілізацій. Приміром, величезне місто Рим, а згодом і могутня римська імперія, за однією із легенд з'явилася завдяки вовчиці, що вигодувала двох покинутих напризволяще малюків. Це були брати Ромул і Рем, один з яких в майбутньому і заснував місто Рим. Бронзова композиція Капітолійська вовчиця - символ стародавнього і сучасного Риму. Це зразок станкової скульптури— це скульптура, що близька до реальних розмірів тварини, автономна і не вимагає зв’язку з інтер’єром. Її можна переміщати з місця на місце, установлювати як усередині будівлі, так і просто неба.

Номер слайду 10

Досліджуємо: Символічне значення скульптурної анімалістки. Звірі часто є не тільки символами міст, але й його емблемами. От, наприклад, прогадайте, хто є емблемою Львова?Благородна тварина - лев, є символом Львова. І хоча місто назване на честь князя Лева Даниловича, саме зображення лева-звіра не лише вміщене на гербі міста,а й зустрічається у різних куточках по всьому місту. Статуї, скульптури, маскарони, деталі надгробків, елементи оздоблення інтер'єрів - усюди зустрічаємо зображення левів. А скільки левів у Місті лева? Виявляється, що у Львові близько 4500 левів!!! Так само і у Берліні. Але там зовсім інший символ міста та його амулет. Отож, якщо вам подобаються ведмеді і все, що з ними повязано, - то вам варто відвідати Берлін.

Номер слайду 11

Досліджуємо: Захисне значення скульптурної анімалістки. Скульптури в давньому світі окрім символічного значення мали також і захисне охоронне значення. Вони могли втілювати образ реальної тварини, яка лякала давніх людей. І таким чином люди боролися з власними страхами. Або такі скульптурні захисники могли бути вигаданими , фантастичними створіннями. Як- от монументальні Бики Шеду - це скульптури і рельєфи одночасно. У міфології Шеду є захисниками людей і міст, де ті мешкають. Цих « Людино-биків» розміщували на міській брамі ,або на вході до споруд. Ця скульптура не така проста, як може здатися на перший погляд. Мудрі шумерські майстри знали закони створення ілюзій. А тому їхні скульптури начебто оживали, коли людина проходила скрізь браму. Нерухома фігура наче рухалася на зустріч глядачу. Це стало можливим завдяки п'яти ногам крилатого створіння. А також тому, що шумерські майстри поєднували у скульптурі одночасно і прилеглий до стіни рельєф і статуарні елементи, які наче виходить із стіни прямо на глядача. Усе це для того, аби передати рух і примусити вірити, що скульптури і дійсно пильнують і захищають людей.

Номер слайду 12

Досліджуємо: Захисне та охоронне значення скульптурної анімалістки. На вході у китайські палаци ви завжди зустрінете пару вусатих собак Фу. Ні , не всі собаки в Китаї вусаті, і навіть більше, це не собаки зовсім. Це- леви, але так повелося, що у західному світі їх назвали собаками. Отож, собаки Фу є захисниками і охоронцями. А ще вони є дуже важливим для китайців уособленням східної філософії – символами Інь та Янь. Чули про таке? Це ідея гармонії світу, де добро і зло, світло і темрява переплетені між собою. Собак часто втілювали у камені, як зразок монументально- декоративної скульптури. ( вд слова «монумент»- великий) Набагато меншими за розмірами були керамічні статуетки, які майстри покривали різнокольоровими поливами і скульптурка ставала глянцевою та блискучою. Невеликі за розміром статуетки з порцеляни, бронзи чи гіпсу – це скульптура малих форм, що призначена для прикрашання кабінетів, інших інтер’єрів

Номер слайду 13

Досліджуємо: Захисне та охоронне значення скульптурної анімалістки. А цей рогатий і крилатий красень уже півстоліття пильнує з височини і спостерігає за Парижем. Його роль також захисна. Це горгуля, вона ж химера, - кам'яна містична скульптура на верхівці готичного храму спостерігає за містом і відводить його від зла. Саме так середньовічні скульптури уявляли демонічних персонажів на службу у вселенського добра. Тому горгулії не менш моторошні, аніж зло, про яке вони мали попереджувати містян нестерпним криком. Скульптори поєднували частини тіла різних звірів і різьбили створіння, у якому навіть складно упізнати якогось конкретного звіра.

Номер слайду 14

НАЙЦІКАВІШІ В СВІТІ ПАМ'ЯТНИКИ ТВАРИНАМВід мислення і майстерності середньовічних скульпторів ми з вами раптом поринем у XX століття - епоху нових матеріалів і нових образів у культурі і мистецтві, ізазвичай у скульптурі! Саме наприкінці 1990-х років сучасний американський художник та великий скандаліст Джеф Скунс створив цілу галерею гігантських скульптур, які подібні на іграшки з повітряних . Аж занадто подібні ! Настільки подібні, що начебто, якщо торкнутися до скульптури чимось гострим- то воно розлетиться на шмаття з гучним вибухом. Але це ще одна ілюзія! Бо скульптура створена із сталі. Джеф Скунс тому і не дозволяє глядачам занадто близько наближатися до неї, аби зберегти ефект спантеличеності від побаченого. І цю скульптуру він створив також у анімалістичному жанрі. Вона подібна на собаку з повітряних кульок. Цікаво, а чи впізнали би у цій скульптурі собаку середньовічні скульптори?

Номер слайду 15

НАЙЦІКАВІШІ В СВІТІ ПАМ'ЯТНИКИ ТВАРИНАМЩе одна художниця, яка вражає своєю креативністю – це Луіз Буржуа. Вона дуже полюбляла зображувати павуків. І зображувала так реалістично, що здавазолось, що містом ходить павук- велетень. Для дизайнерки павук був символом, у якого було багато значень. Цей павук, встановлений проста неба, своїм розміром може налякати. Але, якщо стояти під ним –він буде сприйматися, як прихисток. Люди вже звикли до гігантських павучих лап і сприймають їх як підпори.

Номер слайду 16

НАЙЦІКАВІШІ В СВІТІ ПАМ'ЯТНИКИ ТВАРИНАМБик на Уолл-стрит, Нью-Йорк, США Пам’ятник називається «Атакуючий бик» або «Бик на Уолл Стріт» - це бронзова статуя ( вагою 3 тони 200кг), створена американським скульптором італійського походження Артуро Ді Модіка. Монумент заввишки 3,4 та завдовжки 4,9 метра зображує могутнього, розлюченого бика. Це – символ агресивного фінансового оптимізму та процвітання. Вважається, що бик приносить успіх в справах, потрібно лише потримати його за роги. Тому перехожі постійно полірують голову бронзового гігантові і роблять з ним селфі. Пам'ятник Хатіко, Токіо, Японія. Скульптуру встановили в 1934 році, ще за життя Хатіко. До того часу він вже був знаменитістю: про нього писали в газетах і захоплювалися його відданістю. Кожен день, до самої своєї смерті, в 1935 році, Хатіко приходив на станцію Сібуя і чекав повернення померлого господаря - професора Токійського університету Хідесабуро Уено. Приклад рідкісної навіть для собаки відданості так і просився на екран. У 1987 році вийшов японський фільм «Історія Хатіко». А в 2009 році відзняли голлівудський римейк під назвою «Хатіко: найвірніший друг». Після нього японський пес став справжнім культом у всьому світі.

Номер слайду 17

НАЙЦІКАВІШІ В СВІТІ ПАМ'ЯТНИКИ ТВАРИНАМhttps://www.volynnews.com/news/rest/naytsikavishi_v_sviti_pamyatnyky_tvarynam/ https://jak.bono.odessa.ua/articles/znameniti-pam-jatniki-tvarinam-usogo-svitu.php#google_vignette Висячий носоріг, Потсдам, Німеччина Пам’ятник білого африканського носорога в натуральну величину, підвішеного на лямках до металевого каркасу, встановили в 2005 році. Автор роботи - італійський художник і скульптор Стефано Бомбардьері - зобразив його скривдженим і сумним, що викликає співчуття. І здобув цим декілька престижних нагород. Які емоції викликає у вас ця інсталяція? На які роздуми спонукає скульптура?Равальський кіт, Барселона, Іспанія. Статуя величезного бронзового кота вагою 2 тонни, довжиною 7 і висотою 2,5 метра з'явилася в столиці Каталонії у 1987 році. Його автор - відомий колумбійський художник і скульптор Фернандо Ботеро. Кіт виконаний у характерному для Ботеро стилі - м'ясисті боки, важкі лапи, але, при цьому, не позбавлений витонченості. Щоправда, не помітити цього кота, який «крадеться» по вулиці в центрі Барселони- важко. Взагалі існує кілька версій походження цього пам'ятника. Одна з них свідчить, що цей кіт є синтезом усіх тих котів, які допомогли портовому місту позбутися нашестя щурів, а відповідно, від багатьох небезпечних хвороб, у тому числі і чуми.

Номер слайду 18

Знайомтеся! Креативний Food Art: неймовірні трансформації продуктів. Food Art – популярне нині напрям в мистецтві - дає можливість поглянути на світ іншими очима і побачити щось незвичайне в звичних речах. Художники, які працюють у цьому стилі, не тільки створюють і фотографують картини з їжі, вони втілюють у життя найбільш сміливі та неординарні ідеї. До таких креативних особистостей відноситься британський фотограф Карл Уорнер , який створює картини зі свіжих овочів, фруктів, сиру, риби, м’яса. Пропаганда здорового харчування - основна мета творчості фотографа. Жанр фудскейп, або їстівні пейзажі, в якому працює Карл Уорнер, є найоригінальнішим і креативним з усіх видів фуд-фотографій. Ліси з броколі, гори з хлібу, каміння з картоплі і моря з рибного філе – немає меж їстівним фантазіям в роботах Карла Уорнера.https://www.youtube.com/watch?v=S3 BBc. Ctu. WEE https://kultura-poltava.gov.ua/novyny/izha-ne-dlya-izhi-nasolodzhujtes/

Номер слайду 19

СПОЖИВАЙТЕ ЩОДЕННО: 5 ПРИЧИН ЇСТИ БІЛЬШЕ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВЧи знаєте ви, що для того, щоб мати міцне здоров’я і запобігти виникненню багатьох захворювань достатньо дотримуватись простих порад зі здорового харчування.1. Овочі і фрукти є основним джерелом вітамінів та мінералів. Більшість з них багаті на вітаміни А, С, Е, фолієву кислоту, магній, цинк, фосфор та калій. Споживайте 400 г фруктів і овочів, це приблизно 5 порцій на день – вони стануть ефективною профілактикою хвороб.2. Овочі та фрукти- це основне джерело клітковини, яка перетравлюється повільно і завдяки цьому ви довше відчуваєте ситість. 3. МІНІМУМ КАЛОРІЙ ТА МАКСИМУМ КОРИСТІ. Фрукти та овочі (за виключенням картоплі) – низькокалорійні, саме тому їх можна вживати та не перейматися зайвими кілограмами.4. І овочі, і фрукти зручні для вживання. Їх можна брати з собою в якості перекусу на роботу, в школу чи у подорож. 5. Фрукти та овочі урізноманітнюють харчування кольором та смаком. Намагайтеся вживати більше страв з сирими овочами та фруктами або використовуйте щадні методи термічної обробки, як то приготування на пару.https://www.youtube.com/watch?v=m. Iu1 O0 VFsv. M Визначте яку частину добового раціону складає кожна група продуктів( овочі та фрукти, корисні білки та цільно зернові продукти)?

Номер слайду 20

Створюємо. Food Art в скульптуріПознайомся з цікавими ідеями https://www.youtube.com/watch?v=kr2d2u. AKmds&list=PLl. Kvu. F5mlgku. V0i. VSUg. T00 Bkmeu. W0b. Ya7&index=3 https://www.youtube.com/watch?v=kr2d2u. AKmds&list=PLl. Kvu. F5mlgku. V0i. VSUg. T00 Bkmeu. W0b. Ya7&index=2https://id.pinterest.com/pin/298504281569521573/ Стався відповідально до свого здоров'я !

Номер слайду 21

Узагальнюємо, систематизуємо

Номер слайду 22

УЗАГАЛЬНЮЄМО, СИСТЕМАТИЗУЄМО

Номер слайду 23

Оціни свій емоційний стан в кінці уроку. Покажи на « шкалі емоцій » із яким настроєм ти завершуєш нашу зустріч ? Розкажи чи справдилися твої очікування від уроку?

Номер слайду 24

Вернісаж дитячих робіт Рельєфні скульптури в техніці фуд- арт (Food Art )

pptx
Додано
6 березня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку