Презентація "Аутизм"

Про матеріал
Робота з дітьми, що мають особливі освітні потреби. Діти дощу. Особливості поведінку у колективі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корекційний педагог: Вовкогон Л. В. Діти дощу. Особливості поведінки у колективі.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Зі спеціалізованого садочка до звичайної школи якщо дитина вже пройшла реабілітацію в садочку, якщо в неї аутизм легкої форми, без органічних уражень, відсутня агресія, то вона може іти до звичайної школи, навчатися там, як і решта дітей, за загальною програмою.така дитина буде трохи сором’язлива, не надто активна в спілкуванні, але комфортно почуватиметься в колективі — за умов, якщо психолог у разі необхідності коригуватиме її стан. Тому у кожній загальноосвітній школі мають бути і психолог, і логопед — кваліфіковані спеціалісти, які вміють працювати з «особливими» дітьми, зокрема з аутистами. Тільки в такому випадку спільне навчання принесе реальну користь.

Номер слайду 4

Порадник вчителям. Необхідно знати історію терапії дитини, проводити інтерв’ю;Дізнатися яка форма терапії проводиться;Зв’язатися з терапевтом дитини. Проведення детальної діагностики здібностей дитини, а також  проникливе вивчення  діагнозу, його специфічних потреб і можливостей;Розробка відповідної системи навчання для конкретної дитини, тобто гнучка настройка методів роботи;Адаптація навчальних матеріалів до потреб та інтересів дитини

Номер слайду 5

Функціонування дітей з аутизмом – на що звернути особливу увагу? діти з аутизмом можуть проявляти різні моделі поведінки в контактах з іншими. Одну групу складають діти, які найчастіше відступають, уникають взаємодії з дорослими і з однолітками. Можуть звертатися до інших, але, в основному, в ситуації, коли щось потрібно. У другій групі дітей з аутизмом поведінка наближена до пасивності. Діти не заводять спонтанних контактів з іншими (за винятком випадків, які служать для задоволення їх потреб), але приймають їх  з боку  інших. Ви можете заохочувати їх до участі у спільній діяльності. Третя група-це діти, які спонтанно вступають у контакт, але вони роблять це дивним чином, просто неадекватно ситуації. Вони мають труднощі в розумінні точки зору іншої людини. Можуть задавати постійно одні і ті ж питання, говорити  тільки на тему, яка їх цікавить, вони не можуть підтримувати контакти  і розмови в темі, запропонованій партнером.

Номер слайду 6

Спілкування. Рівень спілкування дітей з аутизмом дуже різноманітний.  Слід звернути увагу на два аспекти:спосіб, за допомогою якого дитина спілкується – робота з мовою, або альтернативними способами спілкування,розуміння дитиною важливості спілкування  – того, що вона служить обміну інформацією між людьми, створенні і підтримці відносин. У значної частини дітей з аутизмом мова не розвинулася, або настільки неправильна, що серйозно ускладнює ефективну комунікацію. У високофункціональних дітей з аутизмом та синдромом Аспергера мова і користування мовою розвинені на тому ж рівні, як у правильно розвинених дітей. Однак слід пам’ятати про специфіку пізнавального функціонування, що може утруднити взаємне  порозуміння (наприклад, буквальне розуміння мови, специфічно пов’язані значення слів). Навіть у тих дітей, які вільно володіють мовою виникають проблеми в спілкуванні. Це невміння або обмежена здатність до ведення діалогу, тенденція говорити тільки на тему цікавій дитина, нелогічне реагування на те, що говорить інша людина (на її вислови), утруднення в точному формулюванні своїх думок, або створення довгих висловлювань. 

Номер слайду 7

Пізнавальні функції У дітей з аутизмом часто зустрічаються:перевага візуального мислення над вербальним;хороші спостережні зорові навички і зорова пам’ять;труднощі в засвоєнні абстрактних понять в абстрактному мисленні;труднощі в узагальненні знань і умінь;створення специфічних змістових асоціацій;буквальне розуміння мови;труднощі в причинно-наслідковим мисленні;прив’язаність до рутини, відсутність або мала гнучкість в мисленні;переважання механічної пам’яті над змістовою ;переважання уваги, мимовільної до довільної;ослаблена допитливість, пізнавальна і внутрішня мотивація, вибірковість інтересів;порушення в прийомі та інтеграції сенсорних стимулів

Номер слайду 8

Що важливо в роботі з учнем аутистичного спектру?Учню слід надати:стабільність та передбачуваність планів дня в школі, плану конкретного уроку або заняття на рівні, зрозумілім для дитини;допомогу в орієнтації у просторі школи: наприклад: маркування приміщень в зрозумілому для учня, складання плану школи;попередження про зміни, наприклад, про заміну, скорочення уроків або відвідування,визначення тривалості активності, наприклад, шляхом визначення кількості завдань, або через звуковий сигналпідготовка додаткових завдань або іншого заходу в ситуації, коли учень з аутизмом закінчить роботу раніше, ніж його однокласники;сенсорний комфорт;ідеальне місце у класі (наприклад, подалі від вікна, в першому ряду, так щоб легше було йому зосередити увагу на вчителя);виділення місця, в якому учень з аутизмом може розслабитися і відключитися, якщо буде переважати така необхідність;візуальний канал передачі інформації;плани у вигляді наочної інформації зрозумілої для конкретної дитини (див., наприклад: конкретні предмети, що позначають дані активності, через фотографії, малюнки, піктограми або етикетки з написами);підготовка фотографій, схем, діаграм, таблиць, дослідів, які б якомога повніше ілюстровали і впорядкували б інформацію, що міститься в тексті автора підручника;підтримка усних команд представленням їх у візуальний/зоровий, в залежності від рівня розуміння учня, наприклад, записуючи рядки на аркуші, показ піктограми, або фотографії;контрольований спосіб говорити;

Номер слайду 9

зверніть увагу на те, що команда направлена до всього класу була отримана учнем з аутизмом, і, якщо це необхідно, направляючи її також індивідуально для нього;передача інформації – “не заливати потоком слів”, робіть перерви між фразами, щоб у дитини був час на обробку інформації;після завдання, питання, команди, дати час дитині на реакцію;уникаючи сарказму і натяків, пояснення метафор;формування команд прямо, задавати конкретне питання;питання без можливостей для вибору, наприклад, замість: “Що ти хочеш тепер робити?” – це: “ви Хочете зараз читати чи писати?”;розгляд на гучність мови, особливо при дітях з підвищеною чутливістю слуху;підтримка самостійної роботи;подання завдання ясно для дитини, розбити його на більш дрібні етапи;іноді зниження складності задачі або її вкорочення;також можна надати дитині чи зробити разом з нею план виконання завдання,чітко визначити, коли кінець завдання;посилення мотивації у процесі навчання і самооцінки:використання інтересів дитини і улюблених форм роботи в процесі навчання новим навичкам ( використовувати поняття “менше”- “більше”);розробка системи заохочень, особливо при більш складних завданнях чи мало цікавих для дитини;оцінки не завжди мотивують дитину з аутизмом;створення ситуацій, в яких дитина буде мати поштовх до успіху, використання спеціальних здібностей дитини та її інтересів, для підвищення її статусу в класі;дозвіл учню на застосування власних методів для рішення завдань (попросити його про їх демонстрацію, пояснення);підтримка учня у встановленні і підтримці відносин з однолітками – учень з аутизмом може мати великі труднощі з початком розмови, підставою дружби, варто підтримати його в діях, якщо він висловлює бажання брати участь у житті класу.

Номер слайду 10

Як перевіряти знання учня з аутизмом?Ось декілька порад:зробіть тест адаптований для конкретної дитини;візьміть до уваги роботу дитини, його орієнтири інтелектуальні здібності, його рівень та спосіб спілкування, його концентрації уваги;пам’ятайте, що ви дійсно перевіряєте: чи вміння писати тест або знання;використовуйте форму тесту, а не форму опису;складіть тест з використанням матеріалів і візуального контенту, мультимедійного;якщо потрібно задайте додаткові питання та/або питання допоміжні ;підготуйте письмовий, а не усний тест;візьміть на тест і оцінку людини з аутизмом більше часу;не кричіть на дитину;частину навичок, перевірте в іншій ситуації, якщо це доцільно ;будьте люб’язними до дитини;не відсторонюйтеся від дитини – це дозволить об’єктивно оцінити її здібності;застосувуйте відповідну мотивацію і задоволення за виконання роботи.

Номер слайду 11

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Діти з аутизмом хочуть вчитися! Діти з аутизмом хочуть краще зрозуміти і пізнати світ, в якому вони живуть. Безперервне навчання запобігає застою розвитку і регресії. Безперервне навчання зменшує число складних варіантів поведінки. Безперервне навчання підвищує мотивацію до дії. Це допомагає реалізувати їх захопленя та інтереси.

Номер слайду 12

Де працювати аутисту?

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку