Презентація " Багатогранний образ жінки-матері в Шевченківських поемах "Катерина", "Наймичка", "Марія"

Про матеріал
Презентація "Багатогранний образ жінки-матері в Шевченківських поемах "Катерина", "Наймичка", "Марія" розроблена до уроку української літератури в 9 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Багатогранний образ жінки – матері в Шевченківських поемах “КАТЕРИНА”, “НАЙМИЧКА”, “МАРІЯ”Мета уроку:розглянути творчість Тараса Григоровича Шевченка в історико-культурному контексті доби; визначити своєрідність поем “КАТЕРИНА”, “НАЙМИЧКА”, “МАРІЯ”, розкрити трагедію життя жінки – матері;розвивати аналітико-синтетичне мислення і мовленнєву культуру учнів; виховувати шанобливе ставлення до жінки, матері; почуття доброти, милосердя, совісті.

Номер слайду 2

Епіграф:“Все упованіє моєНа тебе, мати, возлагаю,Святая сила всіх святих. Пренепорочная, благая. Т. Шевченко

Номер слайду 3

Цитатний диктант: Завдання: за поданими рядками поезій Т. Шевченка визначити його назву.1. - І мене в сім’ї великій, В сім’ї вольній, новій, Не забудьте пом’янути Незлим тихим словом. 2. - Доля, де ти! Доля, де ти? Нема ніякої; Коли доброї жаль, боже, То дай злої, злої!3. - Реве та стогне Дніпр широкий, Сердитий вітер завива, Додолу верби гне високі, Горами хвилю підійма. 4. - Утни, батьку, щоб нехотя На весь світ почули, Що діялось в Україні, За що погибала, За що слава козацькая На всім світі стала! 5. - Все йде, все минає і краю немає, Куди ж воно ділось? Відкіля взялось? І дурень, і мудрий нічого не знає. Живе… умирає… одно зацвіло, А друге зав’яло, навіки зав’яло… І листя пожовкле вітри рознесли. 6. - Он глянь,— у тім раї, що ти покидаєш, Латану свитину з каліки знімають, З шкурою знімають, бо нічим обуть Княжат недорослих, а он розпинають Вдову за подушне, а сина кують, Єдиного сина, єдину дитину, Єдину надію! В військо оддають! 7. - Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Роблять лихо з вами. 8. - А мене, мої сестрички, За те не впустили, Що цареві московському Коня напоїла — В Батурині, як він їхав В Москву із Полтави. 9. - За горами гори, хмарою повиті, Засіяні горем, кров’ю политі Споконвіку Прометея Там орел крає, Що день божий добрі ребра Й серце розбиває. 10. - Нема на світі України, Немає другого Дніпра, А ви претеся на чужину Шукати доброго добра, Добра святого.11. - Замовк неборака, сиротами кинув? І гори, і море, де перше витав, Де ватагу пройдисвіта Водив за собою,— Все осталось, все сумує, Як руїни Трої. 12. - Тяжко мені сиротою На сім світі жити Свої люде — як чужії, Ні з ким говорити. Нема кому розпитати, Чого плачуть очі; Нема кому розказати, Чого серце хоче…

Номер слайду 4

Проблемне питання: 1838 р. 1845р. 1859р.«Катерина» «Наймичка» «Марія» еволюція жіночого образу чи творчих установок автора?

Номер слайду 5

Теорія літератури: Поема – ліро-епічний твір, у якому зображені значні події і яскраві характери, а розповідь про героїв супроводжується розкриттям авторських переживань та роздумів. Романтизм – художній метод у літературі і мистецтві, коли не задовольняючій миця дійсності протиставляють картини життя бажаного, витвореного мрією, піднесеного над дійсністю. Реалізм - художній метод, який вимагає правдивого і всебічного відображення дійсності. Ліричний відступ – авторський відступ від розгортання подій, картин та образів, у якому письменник безпосередньо від себе висловлює почуття і настрої у зв'язку з долею героїв, виявляє своє ставлення до них. Публіцистичний відступ – авторський відступ від розгортання подій, у якому письменник висловлює ставлення до суспільних проблем (застереження дівчатам). Символ – один із поетичних тропів: умовне позначення якогось явища чи поняття іншим на основі подібності з метою стисло і яскраво передавати певну ідею.

Номер слайду 6

Образ Катерини з поеми «Катерина» Т. Г. Шевченка

Номер слайду 7

Образ Ганни з поеми «Наймичка» Т. Г. Шевченка

Номер слайду 8

Образ Марії з поеми «Марія» Т. Г. Шевченка

Номер слайду 9

Отже, ще раз повторимо:образ Катерини – трагічний, романтичний;образ наймички – величний, реалістично-побутовий;образ Марії – героїчний, символічно-узагальнений.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Опрацювати статтю підручника с. 240-243; підготуватися до тематичної контрольної роботи

Номер слайду 11

Номер слайду 12

pptx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку