Презентація "Батальний жанр"

Про матеріал
Презентація "Батальний жанр" до теми з образотворчого мистецтва "Історичний та батальний жанр" у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАТАЛЬНИЙ ЖАНРПідготувала Сушкова В. Г. А. Орльонов. Битва Синіх Водах.«Іван Богун на переправі.» М. І. Івасюк.

Номер слайду 2

Батальний жанр (від французького слова «баталле» - «битва») Він тісно пов’язаний з історичним жанром, але є старшим за нього - атаки хоробрих воїнів зображували вже первісні художники. Галузь образотворчого мистецтва, присвячена темам війни і військового життя.

Номер слайду 3

Зображення баталій дійшло до нас у давніх рельєфах, розписах, книжкових мініатюрах, гобеленах тощо. На них поширені сюжети зі сценами сухопутних або морських битв, військових походів, а також армійський побут різних епох. Використання «грецького вогню» Середньовічна мініатюра

Номер слайду 4

Різноманітні алегоричні та символічні твори, що прославляли образ царя переможця, були поширені в мистецтві Давнього Сходу. Скіфській гребінь

Номер слайду 5

Митці Давньої Греції і особливо Давнього Риму залишили численні й дуже детальні «розповіді» про війни (головним чином, звичайно, славетні завоювання) античного часу. Колона імператора Трояна в Римі та її фрагмент. Споруджена Близько 114 р.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В епоху Середньовіччя війна (або турніри - у мирні часи) стала чи не головним заняттям королів та лицарства. Звичайно, численні мініатюри, рельєфи і гобелени відтворюють найцікавіші, на думку замовників і митців, епізоди Рицарський турнір. 1561 р. Битва Хлодвіга з вестготами. Мініатюра ХІV ст. Облога міста Козельськ у 1238 р. Мініатюра Х V І ст.середньовічних війн.

Номер слайду 8

Значу історичну і мистецьку цінність становить стародавній гобелен із міста Байо (Франція). На ньому зображені сцени пов’язані із захопленням Англії Вільгельмом Завойовником в ХІ ст.

Номер слайду 9

Остаточне формування батального жанру відбулося у ХV – ХVІ ст. Одним із перших зразків батального жанру є триптих Паоло Учелло «Битва під Сан-Романо», присвячений бойовим діям між Флоренцією і Сієною в 1432 р. Цей твір прикрашав залу в палаці Медічі. Тріумф смерті. 1565 р. Пітер Брейгель Старший

Номер слайду 10

Значну роль у його становленні зіграли офорти француза Жака Калло, що викривали жорстокість завоювань, народні лиха, що гостро показували всі біди, які несе війна.«Раненые и калеки». Из серии 'Бедствия войны'. 1633«Расстрел». Из серии «Большие бедствия войны». 1632—1633.

Номер слайду 11

В академічній ієрархії жанрівбатальний жанр посідав досить почесне місце. У ХVІІ-ХVІІІ ст. до нього звертається чимало славетних митців, зокрема Пітер Пауель Рубенс, Дієго Веласкес та ін. Дієго Веласкес. Сдача Бреды. 1634–1635 Рембрандт. «Ночной дозор» (1642)

Номер слайду 12

Лише в XIX ст. ставлення до батального жанру починає змінюватися. Художники дедалі частіше зображують непарадний, буденний, важкий і страшний бік війни. Альбрехт Адам Наполеон в горящей Москве. 1841 Юлиуш Косак Татарський танок

Номер слайду 13

І. К. Айвазовький. Синопський бій

Номер слайду 14

Популярними стають також панорами, де «продовженням» живописного полотна є реальні предмети. Панорама Ф. Рубо «Оборона Севастополя» (фрагменти)

Номер слайду 15

Дуже трагічні твори залишили художники про Першу і Другу світові війни («Герніка» Пабло Пікассо). Вони одночасно підкреслюють вражаючу мужність і гідність звичайних людей, їхню здатність до подвигу і самопожертви.

Номер слайду 16

Відомими українськими баталістами були живописець М. Самокиш, графіки М. Дерегус, О. Данченко. В Україні завжди пам’ятали про славетнічаси Київської Русі та козацтва. Численні митці, і перш за все Тарас Шевченко, зверталися до історичних сюжетів. О. Данченко. Ілюстрація до «Кобзаря» Т. Шевченка.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Свищ Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Перфильєва Лідія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4.  Arodef
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Кучук Раїса Тимофіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
9336
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку