Презентація "Безсполучникове складне речення"

Про матеріал
Матеріал містить теоретичні відомості з теми "Безсполучникове складне речення", що вивчається в 9 класі: визначення, розділові знаки , тренувальні тести
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕСКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 2

БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ - ЦЕ РЕЧЕННЯ, ЧАСТИНИ ЯКОГО ПОВ’ЯЗАНІ БЕЗ СПОЛУЧНИКІВ , А ЛИШЕ ІНТОНАЦІЙНО. Наприклад: СОНЦЕ ГРІЄ , ВІТЕР ВІЄ З ПОЛЯ НА ДОЛИНУ. Я ЗНАЮ : МОВА МАМИНА СВЯТА. БУЛА Б ОХОТА - ЗНАЙДЕТЬСЯ РОБОТА.

Номер слайду 3

СМИСЛОВІ ЗВ’ЯЗКИ між частинами безсполучникового складного речення 1. Одночасності чи послідовності дій 2. Пояснювальні 3. Причинні 4. Протиставні або зіставні 5. Часові або умовні 6. Наслідкові

Номер слайду 4

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ між частинами безсполучникового складного речення КОМА СТАВИТЬСЯ:якщо частини речення виражають одночасність або послідовність подій чи явищ ( такі речення можна перетворити в складносурядні з сполучниками і, й та)Наприклад: Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива. (Реве та стогне Дніпр широкий , і сердитий вітер завива.)

Номер слайду 5

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ між частинами безсполучникового складного речення КРАПКА З КОМОЮ СТАВИТЬСЯ:якщо частини речення великі за обсягом, не тісно пов’язані за змістом і мають усередині свої розділові знаки. Наприклад: З неба, як розтоплене золото, ллється на землю блискучий світ сонця; на ланах грає сонячна хвиля; під хвилею співає хліборобська доля.

Номер слайду 6

Двокрапка ставиться{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1) якщо друга частина виражає зміст першої, доповнює її (такі речення можна перетворити в складнопідрядні з’ясувальні з сполучником що): Мати вірила: земля усе знає.(Мати вірила в те, що земля усе знає.)2) якщо друга частина вказує на причину того, про що йдеться в першій (такі речення можна перетворити в складнопідрядні з підрядними причини з сполучниками бо, тому що): Умовк кобзар сумуючи: щось руки не грають. (Умовк кобзар сумуючи, тому що руки не грають).

Номер слайду 7

ТИРЕ СТАВИТЬСЯ {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1) якщо друга частина порівнюється з першою або протиставляється їй: (можна замінити складносурядними речення з протиставними сполучниками а, але)Мир будує – війна руйнує. (Мир будує, а війна руйнує.)2) якщо друга частина виражає наслідок чи є висновком (можна замінити складнопідрядним речення з підрядним наслідку з сполучником так що) Продержало з тиждень морозом - земля заклякла, як кістка.( Продержало з тиждень морозом, так що земля заклякла, як кістка.)3) якщо перша частина виражає час чи умову (можна замінити складнопідрядним речення з підрядним часу або умови і вжити сполучники коли , якщо)Прийде осінь – у засіках буде хліб золотий. (Коли прийде осінь , то в засіках буде хліб золотий.)Працюватимеш ударно – дні пройдуть не марно. (Якщо працюватимеш ударно , то дні пройдуть не марно.)

Номер слайду 8

Виконаймо тести!Тире слід поставити між частинами безсполучникового складного речення (розділові знаки пропущено)А Я в давню істину увірував глибоко найвища мудрість в простоті високій. Б Людина йде до краси творить її цим і відрізняється вона від усього сущого. В Пригадаймо золота тиха осінь застеляла жовтим листям княжий Львів. Г Всі бджоли злетілись гудуть золотаві рої. Д Не повернуть минулого ніколи воно пройшло і вже здається миттю.2. Двокрапку потрібно поставити в реченні (розділові знаки пропущено) А Перемелеться лихо добро буде. Б Вовка боятися в ліс не ходити. В Раніше встанеш більше діла зробиш. Г Сказано велика птиця горобець. Д Любиш їздити люби й сани возити.

Номер слайду 9

Дякую за увагу! Презентацію підготувалавчитель української мови і літератури. Калинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 –гімназіїСмутна Тамара Федорівна

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
7276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку