Презентація є допоміжним матеріалом при вивченні білків. У ній представлені малюнки із структурами білків, вказано склад та основні біологічні функції білків, а також наведені основні хімічні властивості цих речовин
Життя – це спосіб існування білкових тіл. Ф.Енгельс
Номер слайду 3
Білки – високомолекулярні природні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, сполучених пептидним зв’язком. Білки Протеїны Протеїди
Номер слайду 4
До складу білкових речовин входять: Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген, Сульфур, Фосфор. Гемоглобін – C3032H4816O872N780S8Fe4. Молекулярна маса білків коливається від декількох тисяч до декількох мільйонів. Mr білка яйця = 36 000, Mr білка мязів = 1 500 000 Якісний склад білків
Номер слайду 5
Первинна структура – послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу.
Номер слайду 6
Вторинна структура – просторова конфігурація поліпептидного ланцюга, тобто його можливе розташування в просторі. Для білків найчастіше зустрічається вторинна структура у вигляді спіралі.
Номер слайду 7
Третинна структура – трьохмірна конфігурація, яку має в просторі закручена спіраль. Третинна структура пояснює специфічність білкової молекули і її біологічну активність.
Номер слайду 8
Четвертинна структура – розташування в просторі декількох поліпептидних ланцюгів, кожний із яких має свою первинну, вторинну і третинну структуру і називається субодиницею.
Номер слайду 9
Функції білків Будівельна (пластична) – білки приймають участь в утворенні оболонки клітини, органоїдів і мембран клітини. Каталітична – всі клітинні каталізатори – білки (активні центри фермента). Рухова – скорочувальні білки викликають різноманітний рух. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і разносить його до всіх тканин. Захисна – вироблення білкових тіл і антитіл для знешкодження чужорідних речовин. Енергетична – 1 г білка еквівалентний 17,6 кДж. Рецепторна – реакція на зовнішній подразник.
Номер слайду 10
Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), у результаті якого утворюються амінокислоти. 2. Денатурація – порушення природної структури білка під дією нагрівання або хімічних реагентів. Денатурований білок втрачає свої біологічні властивості.
Номер слайду 11
Кольорові реакції білків Ксантопротеїнова – взаємодія з концентрованою нітратною кислотою, яка супроводжується появою жовтого забарвлення. 2. Біуретова – взаємодія із свіжоосадженим купрум(II) гідроксидом, у результаті якої з’являється фіолетово-синє забарвлення.