Презентація "Біографія Марко Вовчок" 9 клас

Про матеріал
Презентація містить інформацію про біографію Марії Вілінської, а також її твору "Інститутка". Можна використати на уроці української літератури в 9 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творча діяльність Марка Вовчка

Номер слайду 2

Марія Олександрівна Вілінська22 грудня 1833 р. народилася вона в Росії, в Орловській губернії.

Номер слайду 3

Дитинство. Коли Марії було лише 6 років, помер батько. У 12 років дівчину віддали до Харківського пансіону шляхетних дівчат. Вчилася Марія лише три роки, а наступні три провела у багатої тітки Мордвинової в Орлі. На одному з літературних вечорів познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком,етнографом-фольклористом Опанасом Марковичем. Після весілля молоді виїхали в Україну.

Номер слайду 4

1857 року в Петербурзі за сприяння П. Куліша виходить перша книжка Марії Вілінської «Народні оповідання», яку вона підписала Марко Вовчок . У 1859 році Марковичі переїжджають до Петербурга. Наприкінці березня 1859 р. із сином Богданом виїжджають за кордон (Німеччина, Англія,Італія, Франція). Там вони жили до 1867 р. З 1867 р. у Петербурзі.

Номер слайду 5

Тематика збірки “Народні оповідання”не було критики існуючого ладу, кріпосників. Простою і щирою мовою розповідалися життєві історії :про молоду жінку, яка збожеволіла після смерті дитини, що через роботу матері на пана залишилася без догляду; про дівчинку-кріпачку, котру віддали доньці пана як ляльку, а на ніч залишали ночувати саму в темній комірці; про козачку, яка через щиру любов вийшла заміж за кріпака й сама стала кріпачкою, та багато інших, що нікого не лишали байдужими.

Номер слайду 6

Творчий доробок. Всього у доробку письменниці близько ста оригінальних творів і стільки ж перекладів. Серед найвідоміших є дві книги «Народних оповідань», повісті «Інститутка», «Кармелюк» та ін.

Номер слайду 7

Тематика творчості:життя дітей, жінок-кріпачок та козачок, кохання, сите й беззмістовне існування міщанства, фальш, паразитичне життя ченців, дворян. Найболючіше питання для письменниці — кріпацтво. Тому твори цієї тематики здебільшого реалістичні. Марко Вовчок часто поетизувала сильний народний характер, волелюбність народу, оспівувала людину, яка повставала проти антигуманних порядків у світі. Тому письменниця зверталася до романтизму, романтичних героїв та характерів.

Номер слайду 8

Останні роки життя1878 — вдруге виходить заміж за значно молодшого за неї Михайла Лобача-Жученка. Протягом наступних 30 років мешкає у різних місцевостях Російської імперії (Ставрополь, Богуслав, Нальчик)Згодом сім'я Лобач-Жученків оселилась у російському місті Нальчик Терської області й прожили там аж до самої смерті Марії Лобач-Жученко. Померла письменниця на 74 році життя 28 липня 1907 року.

Номер слайду 9

Тема народного життя в повісті “Інститутка”

Номер слайду 10

Історія написання. Марко Вовчок завершила твір в Немирові, назвала його «Панночка», але пізніше дала назву «Інститутка», щоб звучало саркастичніше. У 1860 р. твір було надруковано в журналі «Отечественньїе записки» в авторизованому перекладі І. Тургенєва, а через рік – в «Основі» мовою оригіналу з присвятою Т. Шевченкові. Жанр: Перша в українській літературі соціальна повість. Присвята: Твір присвячений Т. Шевченку.

Номер слайду 11

У повісті "Інститутка" Марко Вовчок показує тяжке життя кріпаків та наростання народного гніву, стихійного протесту проти кріпосників. Кріпаки втратили терпіння, не бояться виявити непокору, бо, як говорить Назар, "біда біду перебуде, одна мине — десять буде". Головними героїнями твору є дві жінки, які постійно протиставляються: Устина і панночка.

Номер слайду 12

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Каширіна Тетяна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Івасенко Олександра Степанівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Назарова Діна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
25497
Оцінка розробки
4.3 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку