Презентація "Біографія Шекспіра"

Про матеріал
23 квіт­ня в Анг­лії — под­вій­не свя­то: День свя­то­го Ге­ор­гія, пок­ро­ви­те­ля Анг­лії, і день на­род­жен­ня анг­лій­сько­го дра­ма­тур­га Ві­лья­ма Шек­спі­ра. Цьо­го дня в са­мо­му сер­ці Лон­до­на, на Тра­фаль­гар­ській пло­щі, па­нує уро­чис­та ат­мос­фе­ра: ак­то­ри з те­ат­ру «Гло­бус» про­по­ну­ють гля­да­чам най­кра­щі вис­тави, а все міс­то ма­йо­рить чер­во­но­бі­ли­ми пра­пор­ця­ми (сим­во­ліч­ні ко­льо­ри свято­го Ге­ор­гія)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ві́льям Шекспі́р (1564-1616) — англійський драматург і поет, один з найзнаменитіших драматургів світу. Єдине достовірне відоме зображення – гравюра із посмертного “Першого Фоліо” (1623 р.) роботи художника нідерландського походження Друшаута. Вчитель : Кірсанова Н. Й.

Номер слайду 2

В. Шекспір Мені ж від зір найбільша честь припала: Твоя любов, велика і тривала…В. Шекспір Церква св. Трійці у Стратфорді Театру Глобус

Номер слайду 3

Англія доби Шекспіра. Марія Стюарт. Камея. Італія, 1570-ті рокиЄлизавета І. Камея. Англія (?), ХVІ ст. Вихід лорда-мера Лондона у супроводі мечоносця і члена міської управи. Акварель, початок ХVІІ ст. Рознощик води. Акварель, початок ХVІІ ст.

Номер слайду 4

Лондон на початку ХVІІ ст. Святкові гуляння на березі Темзи. Невідомий художник. Початок ХVІІ ст. Вид Лондонського мосту. Так після вистави поверталося додому багато глядачів «Глобуса». Акварель, початок ХVІІ ст. Кінні ноші. Акварель, початок ХVІІ ст.

Номер слайду 5

Англійський театр на початку ХVІІ століття. Актори на сцені. Гравюра з титульної сторінки трагедії «Роксана», 1632 р. Театральні трупи прагнули залучитися підтримкою поважної особи. Простолюди дивилися виставу стоячи, для заможних були влаштовані три галереї, багаті та знатні сиділи на сцені. Театр вміщав до 3 тисяч глядачів. Про виставу сповіщали сурми та піднятий прапор. Актори - лише чоловіки. Декорацій не було. П'єси писали так, щоб задовольнити всі смаки.ppt_x

Номер слайду 6

Вільям Шекспір: людина і митець Про життя письменника відомо дуже мало. Його образ складався переважно з переказів та легенд, а прогалини в біографії митця шекспірознавці заповнювали припущеннями та гіпотезами. Шекспір народився у провінційному місті Стретфорді-на-Ейвоні 23 квітня 1564 р. у сім’ї забезпеченого ремісника і комерсанта. До 14 років Вільям відвідував місцеву “граматичну” школу. З 16 років юнак почав працювати, але чим він заробляв на прожиття достеменно не відомо. У 18 років Шекспір одружився з Енн Хетевей. У подружжя було троє дітей. У 23 роки Шекспір з покинув рідне місто і подався в Лондон. Що він робив у столиці – невідомо. За легендою, стеріг перед театром коней вельможних панів, а потім став суфлером та актором у театрі “Глобус”.

Номер слайду 7

Стретфорд-на-Ейвоні

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Родовий герб Шекспірів

Номер слайду 10

Батьки Вільяма. Батько Джон майбутнього драматурга торгував різними сільськогосподарськими товарами: ячменем, лісом, шерстю. А в 1568 році став мером Стретфорда. Але вже з 1577 році торгівельні справи батька все йдуть все далі гірше, і хлопчик змушений був покинути граматичну школу і подався працювати у м’ясну крамницю.

Номер слайду 11

Мати Вільяма, Марія Арденн,була донькою фермера із Вілмкота.

Номер слайду 12

Шекспір з батьками

Номер слайду 13

Будинок, де народився письменник

Номер слайду 14

Будинок, де народився письменник

Номер слайду 15

Вільям Шекспір: людина і митець Ще 1590 р. Шекспір почав писати. Спочатку він переробляв п’єси для театру, а згодом став писати власні твори. Працював митець напружено і самовіддано: протягом 20 років він написав 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і цикл з 154 сонетів. Шекспір не вигадував сюжетів своїх п’єс. Він звертався до переказів, легенд, іноді брав сюжети із хронік і творчо їх переосмислював. Слава швидко знаходить талановитого письменника. Не змушує себе чекати і матеріальний добробут. Шекспір стає співвласником театру “Глобус”, купує будинок, а з часом отримує для себе та батька спадкове дворянство. На його гербі зображений білий сокіл, що тримає в пазурах золотого списа із срібним вістрям – адже прізвище “Шекспір” у перекладі означає “той, хто потрясає списом”.

Номер слайду 16

Театр шекспірівської доби. В 1599 р. столяр Джеймс Бербедж побудував у Лондоні найбільший столичний театр “Глобус”. За своєю архітектурою він нагадував поріг готелю: великий овальний простір був огороджений високою дерев’яною стіною. Під час вистави двір заповнювася бідняками – платили за вхід всього одне пенні. Вздовж внутрішньої стіни були влаштовані галереї для багатих жителів міста. Дехто міг сидіти прямо на сцені. Передня частина сцени була розташована просто неба, задня частина – накрита навісом. Декорацій в сучасному розумінні цього слова не було. За часів Шекспіра іноді навіть писали на папері: “Ліс” або “Площа” і вивішували написи, щоб глядачі зрозуміли де відбувається дія п’єси. Однак дуже багатими були костюми акторів: їх шили з шовку та атласу, прикрашали справжніми перлинами.

Номер слайду 17

Глобус – один з найкращих театрів Лондона

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Могила Вільяма Шекспіра в церкві Св. Трійці в Стретфорді

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Періоди творчості В. Шекспіра Літературознавчий коментар учителя Творчість В. Шекспіра літературознавці поділяють на три періоди:1590-1600 роки – “оптимістичний”. Були написані комедії, основою яких була віра в життя та сили людини. “Приборкання норовливої”, “Сон літньої ночі”, “Багато галасу даремно”, “Дванадцята ніч” та ін. А також історичні хроніки.1600-1608 роки – “трагічний”. Створені шедеври в жанрі трагедії “Гамлет”, “Король Лір”, “Макбет”.1608-1612 роки – “романтичний”. Трагікомедії із щасливим фіналом “Зимова казка”, “Буря”.

Номер слайду 23

Шекспір. Чи потребує мій Шекспір, щоб люди. Йому величні зводили споруди —І прах священний зберігавсь. Під обеліском, що до зір піднявсь?Де сяє слави вічної проміння,Навіщо свідок цей німий, каміння?В палкім захопленні сердець людських. Ти кращий пам’ятник собі воздвиг. Бо мова в тебе — на великий сором. Мистецтву млявому — таким узором. Легким снується, що в серця синів. Ввійшов назавжди твій дельфічний спів. Ти нам уяву на льоту спиняєшІ нас у мармур раптом обертаєш —І, в саркофазі мармуровім, там. Лежиш собі — на заздрість королям. Джон Мільтон

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку