Презентація "Біографія Т.Г. Шевченка"

Про матеріал

Мета: розкрити силу таланту Т. Шевченка; дослідити, як поетична творчість Кобзаря впливала на створення шедеврів живопису; висвітлити ставлення Т.Г. Шевченка до пісні, співу; виховати любов до поетичного слова Кобзаря, почуття патріотизму;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко (1814 - 1861)

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Окрім Тараса, в сім’ї було 6 дітей – Катерина Марія, Микита, Ярина, Марія, Йосип.

Номер слайду 3

Батько його — Григорій Іванович Шевченко, родом з с. Кирилівка, мати — Катерина Якимівна Бойко з с. Моринці. Вони були кріпаками пана Енгельгардта.

Номер слайду 4

Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки. Батьківська хата в с.Керелівка. Фото нашого часу

Номер слайду 5

Інтерес до малювання і поезії у Тараса Шевченка проявився з самого дитинства.

Номер слайду 6

На 16 році його життя він потрапляє в число прислуги поміщика Енгельгардта, спочатку в ролі кухарчука, потім козачка. Помітивши у Тараса пристрасть до живопису, поміщик вирішує зробити його придворним художником.

Номер слайду 7

У 1831 році сімнадцятирічний Шевченко приїздить до Петербурга, куди було переведено Енгельгардта. У 1832 році Енгельгардт законтрактував Шевченка на чотири роки Ширяєву - різних живописних справ майстру.

Номер слайду 8

У 1836 році Шевченко Ширяєва розписує театр у Петербурзі. У цьому ж році він знайомиться з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком.

Номер слайду 9

У 1838 р. 22 квітня Жуковський і Брюллов викупили у пана Енгельгардта Тараса Шевченка з кріпацтва за 2500 рублів. К.Брюллов В.Жуковський

Номер слайду 10

Номер слайду 11

". У 1840 році побачила світ перша збірка творів Шевченка «Кобзар», яка містила всього вісім творів: "Думи мої ...", "Перебендя", "Катерина", "Тополя", "Думка", "До Основ'яненка", "Іван Підкова", "Тарасова ніч".

Номер слайду 12

21 травня 1838р. Шевченка зараховують стороннім учнем Академії мистецтв. Він навчається під керівництвом К. Брюллова, стає одним з його улюблених учнів, одержує срібні медалі (за картини “Хлопчик-жебрак, що дає хліб собаці” (1840), “Циганка-ворожка” (1841), “Катерина” (1842)). Остання написана за мотивами однойменної поеми Шевченка.

Номер слайду 13

Тарас Григорович Шевченко був заарештований тричі. Здоров’я поета було підірване десятирічним засланням. Свій 47-й день народження письменник зустрічає тяжкохворим (водянка, проблеми з серцем, розлад печінки).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тарас Григорович помер 10 березня 1861 року в Петербурзі. Поховали поета спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі. 17. А у травні друзі виконали заповіт поета: він був перехований в Україні, на Чернечій горі під Каневом, де й справді «лани широкополі, і Дніпро, і кручі було видно, було чути, як реве ревучий».

Номер слайду 16

ppt
Додано
3 грудня 2018
Переглядів
1071
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку