Презентація "Біологічні ритми"

Про матеріал

Дана презентація може бути використана під час уроку. Матеріал містить цікафі факти з даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Незнання природи є корінням тих невідомих сил, перед якими так довго тремтів весь людський рід, і тих забобонних віровчень, які були джерелами всіх лих. П. Гольбах

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Біологічні адаптивні ритми

Номер слайду 5

“Біологічний годинник” – здатність організму реагувати на плин часу

Номер слайду 6

«Квітковий годинник» К. Ліннея

Номер слайду 7

БІОРИТМИ ВНУТРІШНІ Дихання, серцебиття, травлення, виділення; синтез ДНК, РНК, робота ферментів ЗОВНІШНІ Пов’язані з розташуванням землі в космічному просторі;

Номер слайду 8

БІОЛОГІЧНІ РИТМИ ДОБОВІ (обертання Землі навколо своєї осі) інтенсивність фотосинтезу, обміну речовин, транспірації СЕЗОННІ (обертання Землі навколо своєї Сонця) розмноження, розвиток, спокій, линяння, міграції ПРИПЛИВНО- ВІДПЛИВНІ (обертання місяця навколо своєї Землі) розмноження, розвиток, спокій, линяння, міграції РІЧНІ (зміна Сонячної активності)

Номер слайду 9

Добові ритми Сезонні ритми

Номер слайду 10

Припливно- відпливні ритми

Номер слайду 11

Річні ритми

Номер слайду 12

ЗАСТОСУВАННЯ ЗНАНЬ ПРО БІОРИТМИ МЕДИЦИНА (прогнозування епідемій, Загострення хронічних хвороб) СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО (підвищення продуктивності рослин і тварин, дотримання правил агротехніки) СОЦІАЛЬНА СФЕРА (організація праці і відпочинку)

Номер слайду 13

Гіпотеза «Трьох ритмів»

Номер слайду 14

«Точка зору» «Я маю бути господарем власного організму і підпорядковувати мої біоритми моїм потребам» або «Необхідно підпорядковувати свою діяльність біоритмам і в жодному разі їх не порушувати». Яка з них ближча до вашої власної точки зору? Чому? Яка з наведених точок зору є частиною поняття «здоровий спосіб життя»?

Номер слайду 15

До якого виду біоритмів (добові, сезонні, багаторічні) належать такі явища: розкривання пелюсток квітки; зимова сплячка тварин; відлітання птахів у вирій; коливання чисельності у системі «хижак — здобич»? Наведіть ще кілька прикладів кожного виду біоритмів. Чим керуються добові біоритми?

Номер слайду 16

Чи маєте ви власний «біологічний годинник»? Наведіть приклади, що підтверджують вашу думку. Французький спелеолог М. Сіффре 205 діб провів у печері, у повній темряві, без жодного стороннього звуку. Весь цей час у нього зберігався добовий ритм активності. Як пояснити це явище?

Номер слайду 17

Яблуня, посаджена в тропіках, де немає пір року, все ж скинула листя восени. Чому? Гілочка вишні, зрізана взимку і поставлена у воду з невеликою кількістю фітогормону ауксину, зацвіла. Чому? Яким чином можна використати фітогормони в практичній діяльності людини?

Номер слайду 18

Вправа «Компетентність» Ритмічність – властивість живого. Узгодженність ритмів забезпечує цілісність организму. Біоритми поєднують живу та неживу природу.

Номер слайду 19

В ранкові години активізується робота мозку. Тому ранок - це найкращий час для розумової діяльності. Ще з давніх пір люди кажуть: «Ранок вечора мудріший». Після 12 години дня артеріальний тиск людини знижується, а мозкова активність сповільнюється. У цей час мами укладають дітей спати. Але ж біоритми діють на всіх людей, і тому дорослі, у яких є можливість подрімати вдень, також відчувають на собі їх вплив. Особливо в літню спеку, коли організм відчуває додаткові навантаження, відпочинок корисний для всіх без винятку.

Номер слайду 20

 О 14 годині дня артеріальний тиск знову підвищується, і мозкова активність посилюється. Про цю особливість біоритмів добре знають батьки, так як якщо не вкласти дитину спати до 2 годин, далі він розігрується і його вже не приборкати. Денний час з 3 до 6 годин вечора - хороший період для фізичної та розумової діяльності. У цей час серце і судини працюють максимально ефективно, тому Ви можете закінчити роботу, яку почали вранці, а також зайнятися спортом або домашніми справами.

Номер слайду 21

У період з 6 до 8 вечора найкраще перекусити і відправитися на прогулянку. У цей час гіпертоніки відчувають підвищення тиску. Температура тіла в ці 2 години також максимальна. Далі організм заспокоюється і починається вироблення гормону сну. Тому після 8 години вечора краще займатися діяльність, що не вимагає сильної концентрації уваги.

Номер слайду 22

Постарайтеся засипати і вставати в один і той же час. Перевтоми і недосипання призводять до швидкого зношування організму і передчасного старіння. Необхідний добовий мінімум для здорової людини - 4-5 годин безперервного сну. За цей час проходять перші три обов'язкові циклу сну. Якщо Ви готуєте важливий звіт, і у Вас зовсім немає часу, Ви можете виспатись з 11 вечора до 3-4 годин ранку. Але часто повторювати такі подвиги не рекомендується. У нормі людина повинна спати 7-9 годин. При цьому ранковий підйом проходить легше в момент підвищення температури тіла, а значить не раніше 6 години ранку.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Вивчити опорний конспект, прочитати § 60. *Дати відповідь на запитання: «Якими були б біологічні ритми організмів на Марсі (рік — 687 діб, доба — 24,5 год), та на Венері (рік — 243 земні доби)?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Stavinskaya Natalia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рибак Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Марчук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
29003
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку