Презентація " Бойові мистецтва козаків"

Про матеріал

Козацтво – це унікальне явище у світі, військово-патріотичний рух. Як і подобає лицарському ордену закритий від цікавості сторонніх. Малочислені публікації в пресі та незначна інформація про діяльність козацьких організацій на телебаченні майже не відповідають дійсності.

Сучасне козацтво з успіхом діє і поширюється в усьому світі. Воно не може існувати без віри і служіння державі. Козацькі організації стоять відокремлено і у загальній масі громадських організацій світу.

Козацтво перетерпіло великі зміни, в ньому проходить тихий і непомітний для широкої громадськості процес активного становлення. У світі не існує єдиного координаційного центру управління козацтвом, тому немає єдиного козацького руху, незважаючи на тісний взаємозв'язок організацій з різних країн. Проте в їхній діяльності однакова мета, основні завдання, напрямки та форми роботи. Козацькі організації з різних країн підтримують тісний зв'язок між собою, допомагаючи одна одній в фінансово-економічній, політичній,культурній екологічній та інших діяльностях. Козацький рух у світі стає все більш організованим і згуртованим навколо своїх країн.

Враховуючи історичні уроки з життя козацтва, незмінний менталітет козаків, непротестного, провладного і стабільно консервативного у своїх симпатіях, козацтво довгі століття було опорою, правонаступником без винятку всіх історичних гілок українського козацтва, які стояли на державницьких, самостійницьких засадах відновлення незалежності та розбудови України.

Основним джерелом роботи є історичні та наукові статті в яких розкривається історія виникнення козацтва, заняття та відпочинок, козацькі бойові системи веденнябою, напрямки бойового мистецтва в Україні.

Об'єкт вивчення: бойові мистецтва козаків (бойовий гопак, спас).

Предмет дослідження: історичні відомості про перші поселення козаків, мистецтво ведення бою, українські звичаї та традиції, народний танець гопак.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бойові мистецтва козаків Підготувала учениця 11 класу Вільнотерешківської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. І. М. Волочая Ротай Яна Сергіївна

Номер слайду 2

Взаємодія танцювальних рухів народного танцю «Гопак» із бойовими мистецтвами козаків. Підготувала учениця 11 класу Вільнотерешківської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. І. М. Волочая Ротай Яна Сергіївна

Номер слайду 3

Історична пам'ять слов'ян У «Повісті врем'яних літ» та «Слова о полку Іореві Ігоря Святославлича» (1185) козацтво, саме під цією назвою, не згадується. Тому прийнято відносити його появу до більш пізніх часів. При цьому залучається монгольська хроніка, де слово «козак» – тюркське («одинокий», «схильний до розбою і завоювань»). Така назва наводиться під 1240 роком.

Номер слайду 4

Козаки - характерники. Д. Яворницький стверджує, що «між козаками завжди були такі, яких ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали». Таких воїв називали характерниками. Свій початок козаки-характерники ведуть ще від давньоукраїнських язичницьких волхвів (віщунів, чародіїв).

Номер слайду 5

Історія бойової культури Танець – це комплекс закодованих рухів, і в давнину про це добре знали. Платон (давньогрецький мислитель), споглядаючи танці озброєних воїнів, відзначав, що танці легіонерів нагадують захисні рухи, стрибки назад та в боки. Як військові маневри, такі танцювальні рухи могли об’єднувати ціле військо.

Номер слайду 6

Бойовий гопак – стиль бою козаків. У мистецтві бойового гопака об’єднані ударна та кидкова техніки з пластикою танцю. Для бойового гопака характерні нанесення ударів руками і ногами.

Номер слайду 7

Удари у бойовому гопаку Розніжка Підсікання

Номер слайду 8

Спас – вид українського бойового мистецтва. Спас являє собою вдосконалене мистецтво ведення битви. Опрацьовуючи різні джерелах, стає зрозумілим, що він був створений на основі вчення воїнів характерників. Бійці мали не просто досвід ведення боротьби, а й користувалися глибокими знаннями у сфері медицини. Крім цього, за згадками деяких істориків, характерники могли зникати та з’являтися, коли заманеться, переміщувались за секунду в потрібне місце та мали надприродні здібності.

Номер слайду 9

Висновок Бойовий гопак - це стиль бою козаків. Вважається, що він виник в середовищі запорізьких козаків. Стиль об'єднує ударну і борцівську техніку з пластикою танцю. У бойовому гопаку використовують способи боротьби ногами, як на землі, так і у повітрі. Удари називають по-різному: «повзунці», «тинки», «розніжка» , «підсікання». Ці назви є елементами танцювальних рухів у народному танці « Гопак». «Щупак» – удар у стрибку двома ногами вперед, «пістоль» – удар однією ногою у стрибку вбік. Притаманні танцю і багато рухів для рук, що імітують блоки та удари. Найбільші центри бойового гопака працюють у Тернополі, Києві, Дніпропетровську, Чернівцях та Львові. З 2000 року в Дніпродзержинську в Коледжі фізичного виховання ввели спеціалізацію «Бойовий Гопак».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Перегінчук Тарас Михайлович
    Прекрасна робота. Відчувається, що у розробника високий рівень IQ.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
7756
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку