Презентація "Будова серця"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу з теми "Будова серця".Матеріал викладено в доступній формі для сприйняття учнями, дає можливість познайомитися з будовою та функціями серця
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Серце: будова та функції. Робота серця

Номер слайду 2

На цьому уроці ми: Розкриємо зв’язок будови серця з його функціями. З’ясуємо причини «невтомності» та високої працездатності серця. Розкриємо роль автоматизму в роботі серця.

Номер слайду 3

Вчені, які зробили свій внесок у лікування і вивчення серцево-судинної системи. Андреас Везалій(1514-1564)р. Основоположник наукової анатомії Грецький лікар,хірург і філософ. Створив першу в історії фізіології теорію кровообігу Клавдій Гален(130р.н.е-200р.н.е)

Номер слайду 4

Вільям Гарвей (1578-1657)р. Англійський лікар, який довів: -кров рухається по колу;- серце --центральний орган кробообігу Мальпігі Марчелло – італійський лікар, біолог – відкрив капіляри. Мальпігі Марчелло (1628-1694)

Номер слайду 5

Амосов Микола Михайлович * 1955 рік вперше в Укріїні почав хірургічне лікування вад серця * 1963 рік першим виконав протезування мітрального клапану * 1965 рік уперше започаткував низку оригінальних моделей апаратів штучного кровообігу. М. Амосов: "У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше вона хворіє від ліні і жадібності".(1913-2002)р.

Номер слайду 6

Кардіологія – наука про серце

Номер слайду 7

Серце- розміщене в грудній порожнині між легенями (у середостінні). Його верхівка спрямована вниз і ліворуч- порожнистий м’язовий орган, що розташований в лівій частині грудної порожнини- знизу до серця прилягає сухожильно-м’язова переділка – діафрагма, яка відокремлює грудну і черевну порожнини між собою

Номер слайду 8

Маса серця – 250-350 г. Розміри відповідають розміру кулака людини. Маса серця в середньому складає лише 5 % від маси тіла людини (коливається в межах 250-360г.)

Номер слайду 9

Оболонки серця. Серце знаходиться в навколосерцевій сумці - перикардіЕпікард – зовнішня сполучнотканна оболонка Міокард – м’язова середня оболонка. Ендокард – внутрішня епітелальна оболонка

Номер слайду 10

Будова серця

Номер слайду 11

Клапани серця

Номер слайду 12

Серце має свої власні судини, які його живлять. Вони носять назву коронарні (вінцеві). Через них за добу протікає 500 л крові.

Номер слайду 13

Регуляція Скорочення серцевого м’яза не контролюється свідомістю , тільки за наказами вегетативої нервової та ендокринної систем. У процесах скорочення беруть участь сполуки кальцію, калію, натрію, а також гормони.

Номер слайду 14

Функції серця Основна функція -- насосна, пов’язана із накачуванням крові у судини і перенесенням її до клітин тіла. Вона забезпечується такими властивостями. Автоматизм. Збудливість. Скоротливість. Проведення імпульсів.

Номер слайду 15

Які ж фізіологічні особливості має серцевий м’яз?Провідність – збудження, яке виникло, поширюється по всьому серцевому м’язу. Скоротливість – це здатність скорочуватися, що притаманна всім типам м’язової тканини. Збудливість – здатність серцевого м’яза збуджуватися від різних подразників, що мають фізичну або хімічну природу. Автоматизм – це імпульси які задають ритм скорочення серцевого м’яза.

Номер слайду 16

Серцевий цикл. Серцевий цикл – це послідовність скорочень і відпочинку серця. Він складається із: скорочення передсердь – 0,1 сек;скорочення шлуночків – 0,3 сек;повне розслаблення серця – 0,4 сек. Отже, тривалість серцевого циклу – 0,8 сек.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

В 1903 році голландський фізіолог Ейнтховен створив спеціальний пристрій для запису електричних сигналів у серці – електрокардіограф. Якщо зафіксувати автоматичні слабкі біоелектричні сигнали від шкіри рук і ніг, а також від поверхні грудної клітки, то вийде електрокардіограма

Номер слайду 19

Висновок: Серце -- м'язовий порожнистий орган конусоподібної форми. Серце міститься в навколосерцевій сумці, що утворена сполучною тканиною. Серце складається з двох частин – правої і лівої. Кожна частина має камери: передсердя і шлуночок. Права частина серця направляє венозну кров з правого шлуночка через легеневу артерію до легень, де вона збагачується киснем. Передсердя й шлуночки поєднуються між собою отворами, на краях яких розташовані стулчасті клапани серця. Серцевому м’язу властиві такі фізіологічні особливості, як збудливість, скоротливість, провідність і автоматизм.

Номер слайду 20

Домашнє завдання: {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Структура Будова Функції Перікард Епікард Міокард Ендокард Серцева перегородка. Шлуночки Передсердя 1. Опрацювати §20-212. Заповнити таблицю3. Приєднатись до виконання інтерактивної вправи за посилання https://learningapps.org/28417010

pptx
Додав(-ла)
Георгієва Інна
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку