Презентація "Булгаков і Київ"

Про матеріал
Російський письменник Михайло Булгаков народився у Києві. Це місто він упродовж свого нетривалого життя любив особливою любов'ю. Рідне місто письменника згадується у всіх його творах, хіба що крім роману "Життя пана де Мольєра".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Київ займав особливе місце в житті та творчості письменника. Про це він сказав у ліричному нарисі «Київ-місто». Андріївський узвіз, 13, де впродовж тривалого часу мешкала родина Булгакова і де відбувалася дія «Білої гвардії» та «Днів Турбіних», перетворено на літературно-меморіальний музей, відомий в Європі. Час все розставив по своїх місцях, підтвердив слова «Рукописи не горять». Понині звуть його люди Майстром, шанують за незламний дух свободи і правди в роки тяжкої диктатури, пам'ятають його як людину, який розповів світові про свою любов до міста, пронесену через все життя.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Непростим було повернення Булгакова до читачів, непростим було й відкриття музею в Києві, першого і колись єдиного у світі. У Дім Турбіних, «відкритий» Віктором Некрасовим на Андріївському узвозі, приїжджають із різних міст, сіл і країн ті, хто вивчає, перекладає, читає Булгакова. Батьки приводять сюди дітей, а діти — батьків. Рідне місто склало шану письменникові… «Київ у Булгакова не в зображенні рідного міста, не в назвах київських реалій… Його модель світу була києвоцентричною. Він, якщо можна так висловитися, мислив Києвом», — скаже в книзі «Майстер і Місто» Мирон Петровський.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Ах, які зірки в Україні. От майже сім років живу в Москві, а все ж таки тягне мене на батьківщину. Серце щемить, хочеться іноді болісно в поїзд… і туди. Знову побачити яри, занесені снігом, Дніпро… Немає красивішого міста на світі, ніж Київ», — скаже в оповіданні «Я убив» доктор Яшвін, у якому легко вгадати автора (українське «я ж він»).

Номер слайду 10

Присутність Києва в структурі мислення й типології творчості письменника справді може й не "задавати" наявність у тексті київських реалій. Тільки про які б міста не писав Михайло Панасович, усі вони - Москва, Єрусалим і навіть Париж - здаються двійниками Києва-граду, що випадково забрели до чужих земель. Так, у "Театральному романі" ("Записках небіжчика") Максудову вказують на наявний у його романі київський пейзаж ("зоряні ночі українські", "рокіт Дніпра", "запахи акації" і "сріблясті тополі"), але всього цього, як стверджує Максудов, у його романі зовсім немає. Тополь, акацій і зоряних українських ночей у Максудова в "Чорному снігу" справді немає, однак Київ і київська тема є. Тільки вона, як і в самого Булгакова, в іншому - у відчутті катастрофи, що насувається, в апокаліптичних мотивах, у заграві за вікнами і крові на снігу. 

Номер слайду 11

Літературно-меморіальний музей М.О. Булгакова в Києві Один з найбільш вражаючих музеїв Києва. Його відвідання не лише дає змогу познайомитись із біографією та творчістю Булгакова, але й залишає відчуття присутності в незвичайному, ілюзорному світі – світі героїв твору письменника „Біла гвардія”. Будівля, в якій знаходиться літературно-меморіальний музей Булгакова, обрана не випадково. Саме тут, у домі № 13 на Андріївському узвозі, мешкав майбутній письменник із родиною з 1906 по 1919 рік. Усім, хто знайомий з „Білою гвардією” Булгакова, також відомо, що саме цей дім описаний у безсмертному творі як помешкання його головних дійових осіб. Андріївський узвіз у романі названий Олексіївським, а Київ письменник називає „Містом”.

Номер слайду 12

Будинок, в якому розташований музей, був зведений наприкінці 19 століття. Родина письменника прожила у ньому 13 років. Із часом у будинку змінювалось планування, він старів, а більша частина меблів та предметів побуту Булгакових зникла. Однак, завдяки зусиллям ентузіастів, будинок привели до ладу, максимально відновивши його первісне планування, зберегли кахлі печей, частину парадних сходів, паркет у двох кімнатах. Окрім того, рідні та близькі Булгакова передали майбутньому музею справжні речі, книги, фотографії, і у 1989 році музей Булгакова був відкритий. Сьогодні у ньому близько трьох тисяч експонатів, з яких 500 належали безпосередньо Михайлу Опанасовичу та його родині.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Експозиція музею не зовсім звичайна. Вона являє собою два світи, що паралельно існують та взаємодіють у стінах однієї будівлі. Перший світ – реальний, біографічний, пов'язаний з особою письменника і долею його сім'ї. Другий світ –вигаданий, літературний, в якому живуть герої роману "Біла гвардія". Предмети і речі першого світу справжні і виглядають натурально. Предмети другого світу, які письменник згадує в творі, пофарбовані в білий колір. Так творцям музею вдалося об'єднати реальність і художню вигадку.

Номер слайду 15

Для огляду пропонуються сім кімнат другого поверху, які розташовані так само як і за життя Булгакова тут, і точно так само, як вони описані в "Білій гвардії", в будинку Турбіних. Це вітальня, їдальня, медичний кабінет, книжна та кімнати членів сім'ї письменника (вони ж - кімнати персонажів роману). На першому поверсі музею Булгакова знаходяться дві експозиційні зали і Літературна вітальня. Виставковими приміщеннями також служать підвал і веранда будинку. Верхній і нижній дворики будівлі - місце проведення фестивалів, зустрічей, спектаклів, творчих вечорів. Музей Булгакова організовує різні культурні заходи, серед яких - "Чаювання на булгаківській веранді" і "Журфiкс у Булгакових".

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Київські адреси письменника вул. Воздвиженська, 10 (1891—1892); вул. Госпітальна, 4 (1892—1894 або 1895); вул. Кудрявська, 9 (1894 або 1895—1902); вул. Еспланадна, 30 (1902—1904); вул. Іллінська, 5/8 (1904—1905); вул. Кудрявська, 10 (1905—1906); Діонісівський (нині Бехтерєвський) пров.,4 (1906) Андріївський узвіз, 13 (1906-квітень 1913); Рейтарська, 25 (квітень-жовтень 1913); Андріївський узвіз, 38 (осінь 1913-літо 1914); Андріївський узвіз, 13 (осінь 1914-квітень 1916; жовтень 1916-березень 1917; лютий 1918-жовтень 1919). Після переїзду на Кавказ, а зрештою, і до Москви, неодноразово відвідував Київ — у вересні 1921 р., квітні-травні 1923 р., серпні 1928 р., серпні 1934 р., червні 1936 р. та серпні 1937 р. Під час приїзду до Києва у червні 1936 р. мешкав у готелі «Континенталь» (вул. К. Маркса, колишня Миколаївська, нині Арх. Городецького, 1-3).

Номер слайду 18

ppt
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
3029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку