Презентація "Частка як частина мови"

Про матеріал
Презентація стане в пригоді при поясненні теми "Частка як частина мови". Презентація містить пояснення про особливості часток, розряди часток та розрізнення часток й інших частин мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас Частка як службова частина мови. Частки формотворчі та словотворчі. Частки, що надають слову або реченню додаткових відтінків (практично)Підготувала:учителька української мови та літератури. Одеського ліцею № 65 Одеської міської ради. Дима Інна Георгіївна

Номер слайду 2

Сьогодні ми дізнаємось про особливості часток, їхні розряди за значенням, а також про розрізнення часток та інших частин мови

Номер слайду 3

Бубоніла діду баба: — Ой не дмухай на кульбабу, Бо з кульбаби полетять. Сто малих кульбабенят.

Номер слайду 4

Орфографічний практикум!{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}С – (перед К П Т Ф Х)З – (перед усіма іншими приголосними)РОЗ – / БЕЗ – (завжди)Сказати. Спитати. Створити. Сформувати. Схвалити. Зшити. Зсадити Зцементувати. Розказати. Безхарактерний

Номер слайду 5

Орфографічна хвилинка!Спишіть слова, уставляючи на місці пропуску префікс з- або с-...куштувати, ..плутати, ро..стелити, ..терпіти, бе..характерний, ..долати, ..бентежитися, по..кладати, ..цідити, бе..жальний, ..чеплення, ..питати.

Номер слайду 6

Перевіряємо!Скуштувати, сплутати, розстелити, стерпіти, безхарактерний, здолати, збентежитися, поскладати, зцідити, безжальний, зчеплення, спитати.

Номер слайду 7

Пригадаймо! Який розділ науки про мову вивчає частини мови? Скільки частин мови в українській мові? На які групи поділяються вони? Назвіть самостійні й службові частини мови.

Номер слайду 8

Частка – це службова частина мови, яка надає словам чи реченням додаткових відтінків у значенні або служить для творення слів і форм слів. Наприклад: Зайди хоч на годину! (Надає додаткових відтінків у значенні)Поклич кого-небудь. (Утворює нове слово)Хай шумить Дніпро. (Утворює форму дієслова)

Номер слайду 9

ОСОБЛИВОСТІ Частки не мають лексичного значення, не змінюються, не бувають членами речення.

Номер слайду 10

Розряди часток:- модальні, - словотворчі, - формотворчі.

Номер слайду 11

Розряди часток {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Модальні Словотворчі Формотворчі Надають додаткових відтінків у значенні: не, так, ото, лише, ну, і, аж. Утворюють нові слова:ні-, не-, аби-, де-, -сь, будь-, -небудь, казна-, хтозна-, -же(-ж), -би (-б)Утворюють форми дієслів, зворотні дієслова, найвищий ступінь порівняння: би (б), хай, -ся (-сь), як-, най-, -що. Так, я знаю!Ну що там?недавно, деякий, будь-хто, колись, авжеж, мовбичитав би, хай читає, одягатися, найбільший, якнайбільший.

Номер слайду 12

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Словотворчі частки виступають у ролі префіксів і суфіксів. Наприклад:¬ ¬ ^ ^Ніхто, деколи, колись, хто-небудь

Номер слайду 13

Групи модальних часток за значенням{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Група Частки Приклади Вказівні(вказівка на предмет, дію, місце)це, оце, ось, ото, то, от, он, ген, осьде. От мурована церква з високою дзвіницею (Марко Вовчок). Означальні(увиразнення значення окремих повнозначних слів)мало не, трохи не, майже, ледве, саме, справді, точно. Гнуться мало не до землі стрункі білі берези (Іван Франко). Підсилювальні(підсилення виразності)і, й, та, таки, аж, ж, же, а, бо, то, навіть, ну. Мені аж страшно, як згадаю оту хатину край села (Т. Шевченко). Видільні(виділення окремих слів)тільки, лиш, лише, хоч, хоча, хоч би, саме. Лиш сонях спав, хоча й не мусив (М. Вінграновський).

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Група Частки Приклади Власне модальні (вносять у висловлювання сумнів, припущення, невпевненість)мов, мовляв, чи, наче, ніби, мовби, навряд, чи не, навряд чи, ну. Галя мов не чула… (Панас Мирний)Стверджувальні(виражають ствердження)так, авжеж, атож, аякже, еге. Авжеж, такий у нас ведеться звичай (Леся Українка). Питальні (виражають запитання)чи, хіба, невже, ну. Чи ж неповторне можна повторити? (Ліна Костенко)Заперечні(виражають заперечення)не, ні, аніМудрість у голові, а не в бороді (Нар. творчість). Спонукальні(виражають спонукання до дії)бодай, бо, но, годі«Дивіться. Дивіться-бо!» - крикнув Колесник (Панас Мирний). Окличні(надають відтінку радості, здивування, захоплення)як, який, що за, що то за. Як гаряче можна у світі любить! (Д. Ткач)

Номер слайду 15

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Частки бо, но служать для пом'якшення наказу (слухай-но)

Номер слайду 16

Омоніми. Варто розрізняти частки й однозвучні з ними слова інших частин мови.

Номер слайду 17

ПОРІВНЯЙМО:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Частки Інші частини мови Як гарно навкруги!Роса зійде, як сонце вийде. (сполучник)Не знаю, як тебе просити. (прислівник)Чи любиш ти читати?Щодня щось читає чи малює. (сполучник)Тиша – це сон природи. Це було дуже давно. (займенник)Розкажу і тобі. Люблю небо і зорі. (сполучник)Хоч трохи відпочину. Прийшов, хоч і запізно. (сполучник)Це просто непорозуміння. Це робиться просто. (прислівник)Точно такий подарунок. Відстань визначено точно. (прислівник)

Номер слайду 18

Коло думок!Поясніть, чому в першому реченні слово «і» вважаємо часткою, а в другому – сполучником. Ой, і в’їдливий ти, як оса! (М. Стельмах)Для добрих друзів відчиняю дім і маю серця щиру нагороду (А. Малишко)

Номер слайду 19

Завдання Спишіть речення, підкресліть члени речення та надпишіть частини мови. Як пахнуть влітку квітами простори! (Д. Луценко)

Номер слайду 20

Перевіряємо!Спишіть речення, підкресліть члени речення та надпишіть частини мови. Ч. Дієсл. Присл. Ім. Ім. Як пахнуть влітку квітами простори! (Д. Луценко)

Номер слайду 21

Завдання. Доповніть доцільно кожне речення модальною часткою тієї групи, яку вказано в дужках. Речення запишіть.1. Друзі поїхали на озеро (питальна).2. Не варто зупинятися на досягнутому (стверджувальна).3. Цю інформацію можна знайти в Інтернеті (власне модальна).4. Довелося їхати в центр, щоб купити мобільний телефон (підсилювальна).5. Планшет у подарунок Богдану вибирали всім класом (означальна).6. Такі старання шкодять справі (видільна).

Номер слайду 22

Перевіряємо!Доповніть доцільно кожне речення модальною часткою тієї групи, яку вказано в дужках. Речення запишіть.1. Чи поїхали друзі на озеро?2. Авжеж не варто зупинятися на досягнутому.3. Навряд чи цю інформацію можна знайти в Інтернеті.4. Таки довелося їхати в центр, щоб купити мобільний телефон.5. Планшет у подарунок Богдану вибирали майже всім класом.6. Такі старання лише шкодять справі.

Номер слайду 23

Рефлексія!- Яка частина мови називається часткою?- На які групи поділяються частки?- Що нового ви дізналися під час уроку?

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Вивчіть правила (що називається часткою та розряди часток)Виконайте вправу Завдання! Виберіть одне з поданих слів. Складіть і запишіть з ним два речення так, щоб у першому реченні це слово було часткою, а в другому - іншою частиною мови. Точно, рівно, це, мов, хоч, і, просто.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!Бажаю успіхів у навчанні!

pptx
Додано
3 червня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку