Презентація " Чиста річка - посмішка планети"

Про матеріал
Презентація - розкриє перед учнями проблему збереження водойм,які знаходяться на території Донецької області. Учні зможуть розв'язати екологічні задачі по цій темі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Доторкнись до природи серцем ” “ Чиста річка – посмішка планети ” Бокова Тетяна Анатоліївна

Номер слайду 2

На території України протікає 63119 річок і потічків загальною довжиною 206 тис.км Сама найбільша річка України – Дніпро. В місті Селидове протікає річка Солона. Річок з такою назвою в Україні – 6. Сіверський Донець, Західний Буг,Дністер найбрудніші річки України. Короп,карась,товстолобик – санітари наших річок. Вони їдять шкідливі мікроорганізми,дохлу рибу,водорості,через яких цвіте вода.

Номер слайду 3

Учні старших класів чистили річку від сміття. У перший день було очищено 100м, а в другий в 2 рази більше,ніж у перший, а в третій – на 30 метрів більше,ніж у другий. Скільки метрів річки очистили учні за три дні? Запаси промислових риб у всіх водоймах нашої країни за останні 10 років скоротилося з 1000 до 200 тонн, а вилов з 300 до 60 тонн. У скільки разів скоротилися запаси риби та їх вилов?

Номер слайду 4

Річка Солона міста Селидового Донецької області густо заросла очеретом. Із широкої глибоководної річки перетворилася на струмок. Колір річки змінився на червоний. Риба та інші мешканці водойми зникли. Задача . Які заходи треба заподіяти, щоб врятувати річку Солону? Розв‘язання: відремонтувати очисні споруди міста; встановити потужні фільтри,через які зливається вода з шахт; очеретокосаркою скосити зарості ; вибрати все сміття та каміння; спеціальними машинами розширити русло річки; розвести водорості, які очистять воду ; запустити рибу: коропа,товстолобика,карася,які допоможуть очистити річку І тоді наша річка Солона стане головною пам'яткою нашого міста!

Номер слайду 5

Річка – річечка Річка-річечка, мов чорна стрічечка. Як же боляче тобі від людей, що нагорі місто збудували. Сміття,нечистоти,каміння кидали в тебе весь цей час. А ти все прощала людям і вірила в Бога і в нас. Ти думала,що все буде добре, Але не сталось того, І риба в тобі подохла й очеретом все заросло. І очі твої блакитні червоними стали вночі, То,мабуть, від сильного болю змінили колір вони. Але є в нас ще надія, Відродити річку навіки. Сучасне наше покоління не дозволить загинути тобі. І знов потечуть твої води до могутнього Дніпра, І річка Солона – красуня усміхатиметься щодня! ( Вірш написала учениця 4-А класу,Селидівської ЗОШ І-ІІІ ст.№6 , Петренко Даша, 2020 рік)

Номер слайду 6

Проведення досліду : Що може статися з живою істотою, коли її середовище забруднене або змінене на гірше. Мета: з’ясувати, як навколишнє середовище може змінити,нашкодити живим організмам. Обладнання: чотири листки герані, чотири склянки з водою, оцет,сіль,олія. Хід досліду Учням треба відрізати чотири листочки герані з однієї рослини і поставити в окрему склянку з водою . Потім забруднити воду в трьох склянках. До першої налити дві столові ложки оцту і підписати “ Кислота ”. До другої покласти дві столові ложки солі. На цій склянці написати слово “ Сіль ”. Налити дві столових ложки олії до третьої склянки і підписати “ Олія “.В четвертій склянці воду залишити чистою. Усі ці склянки поставити на підвіконня. Спостерігати за листочками протягом тижня. Підвести учнів до висновку: якщо середовище,де існують живі істоти,забруднюються,вони поступово гинуть.

Номер слайду 7

Де вода там і верба. Вода

Номер слайду 8

ppt
Додав(-ла)
Бокова Тетяна
Додано
24 грудня 2020
Переглядів
1652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку