Презентація "Чому важлива гідність. Що таке права дитини та відповідальність"

Про матеріал
Презентація до підручника "Етика. 6 клас" (автор Мелещенко Т.В) за програмою "Етика. 5-6 класи" (автор Ашортіа Є.Д.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гідність. Вчитель зарубіжної літератури Рудич Н. В.

Номер слайду 2

Подивіться уважно на малюнок. Який з них, на вашу думку, відповідає поняттю “гідність”? Чому? Як ви вважаєте, що таке гідність?

Номер слайду 3

Що таке гідність?Гідність – право людини на те, щоб її цінували й поважали заради неї самої, а також на етичне ставлення до неї. У повсякденному житті це слово означає “повага”, “статус” і використовується , щоб натякати, що хтось не отримує належного ступеня поваги або не ставиться до себе з належною самоповагою. Усвідомлення власної гідності визначає поведінку й підказує, як вчинити в тій чи іншій ситуації.

Номер слайду 4

Розгляньте схему. Поясніть, як ви її розумієте

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У чому особливість людської гідності?Гідність є одним із ключових понять Конституції України. У ній, зокрема, гідність визнано однією з “найвищих соціальних цінностей” в Україні, також задекларовано що “усі люди є рівні й вільні у своїй гідності та правах” і “кожен має право на повагу до його гідності”. Важливо розуміти, що кожна людина, незалежно від віку чи здібностей, походження чи зовнішності , має таку саму цінність і гідна такого самого ставлення, як всі інші люди на Землі. Ніхто не може нам дати або відняти гідність.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Права дитини

Номер слайду 9

Права людини10 грудня 1948 року з’явилася Загальна декларація прав людини – документ, у якому вперше були визначені невід’ємні права, які мають усі люди. Права людини – це правила, які має виконувати й охороняти держава у стосунках з людиною. Кожна людина, з’явившись на світ, має свої права.

Номер слайду 10

Права дитини. Права дитини – певні спеціальні можливості, що необхідні людині віком до 18 років для її існування та цілісного розвитку.20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. В основі цієї Конвенції лежать чотири принципи: недискримінація, найкращі інтереси дитини, право на життя, виживання та розвиток, а також на повагу до думки дитини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як обов’язки пов’язані з повагою. Ми часто чуємо від дорослих про обов’язки. Коли ми говоримо про права людини, то варто пам’ятати, що вони належать усім. Питання обов’язків не стосується прав людини. Обов’язки ми маємо як члени родини, учні/учениці, громадяни або представники/представниці певної соціальної ролі. Обов’язки бувають різні: щодо себе, своєї родини, друзів, школи тощо. Але головні із них стосуються нас самих, самообслуговування.

Номер слайду 13

Чому треба відповідати за вибір та наслідки своїх дій. Засобом забезпечення прав є відповідальність. Наприклад, кожна людина має право мати сім’ю, але також відповідальність - піклуватися про свою сім’ю. Обов’язки тісно пов’язані з відповідальністю. Відповдальною називають ту людину, яка виконує свої обов’язки та дану обіцянки. Відповідальність – це здатність відповідати не лише за себе, а й за характер взаємин з іншими людьми.

Номер слайду 14

Цитати великих людей про відповідальність“Свобода слова не означає , що словами можна розмахувати, як шашкою, рубати направо і наліво!”“Відповідальність – дивна штука. З одного боку ми її боїмося, а з іншого боку саме завдяки їй завойовуємо повагу, стаємо ближче один до одного.”“Відповідальність і свобода складають духовну сферу людини.”

pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
3323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку