Презентація "Цікаві факти про кров та групи крові"

Про матеріал

Матеріал стане в нагоді при вивченні теми "Кров".

Презентація розкриває такі питання :

- Що таке кров?

- Історія еволюції груп крові

- Система AB0

- Сумісність

- Успадкування груп крові

- Група крові і характер

-Група крові і спорт


Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО:* Кров* Групи кровіВчитель біології та екології Авіакосмічного ліцею ім.І. Сікорського НАУ м. Києва Казмірчук Ю. В.

Номер слайду 2

Кров — рідка сполучна тканина організму,що виконує важливі функції в забезпеченні його життєдіяльності. У всіх хребетних кров має зазвичай червоний колір (від блідо- до темно-червоного), яким вона зобов'язана гемоглобіну, що міститься в еритроцитах. У деяких молюсків і членистоногих кров має блакитний колір, завдяки гемоціаніну.

Номер слайду 3

Група крові — це класифікація крові за наявністю або відсутністю певних успадковуваних антигенів на поверхні еритроцитів. Група крові являє собою певний етап багатотисячолітньої еволюції травної та імунної систем, підсумок адаптації наших предків до мінливих природних умов своєрідним ідентифікатором особистості. Група крові може впливати не тільки на переваги в їжі, але і на схильність до занять певним видом спорту, і навіть на риси характеру.

Номер слайду 4

Історія еволюції груп кровіЗгідно теорії Людвіга Хірсцфельда, на якій заснована дієта по групі крові, багато тисяч років тому у людей була тільки одна група крові - I. При цьому наші предки харчувалися в основному м'ясом. Але незабаром людей стало більше, з'явилися перші землероби і ... виникла II група крові у людей-хліборобів, підвищує ймовірність впорається з інфекціями, характерними для общинного способу життя. III група крові належить "кочівникам". Ця група з'явилася, коли людські племена почали мігрувати на північ, на землі з суворим кліматом. Нарешті, наймолодша - IV група крові. Вона з'явилася в результаті змішання другої і третьої груп крові. Кожна з цих груп може містити або не містити ще один білок еритроцитів — резус-фактор(Rh).

Номер слайду 5

Система AB0 Відомо кілька основних груп алельних генів цієї системи: A ¹, A ², B і 0. В плазмі крові людини можуть утримуватися аглютиніни α і β, в еритроцитах - агглютіногени A і B, причому з білків A і α міститься один і тільки один, той же саме - для білків B і β. Таким чином, існує чотири припустимих комбінації; те, яка з них характерна для даної людини, визначає його групу крові [1]:     α і β: перша (0)     A і β: друга (A)     α і B: третя (B)     A і B: четверта (AB)

Номер слайду 6

Сумісність. Донор та реципієнт крові повинні мати «сумісні» групи крові та резус-фактори. У середині двадцятого століття вважалося, що група 0(I)Rh(мінус) сумісна зі всіма групами. Люди з цією групою та Rh-фактором крові вважались «універсалами», і їх кров могла бути перелита будь-якій людині. Несумісність групи 0(I)Rh(мінус) з іншими групами спостерігалася відносно рідко.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип крові донора Реципієнт може бути АВАВАА або АВВВ або АВ0 Будь-який тип кровіТаблиця сумісності плазми

Номер слайду 8

Успадкування групи крові

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Група крові матеріГрупа крові батька. I (00)II (A0)III (B0)IV (AB)I (00)I (00) — I00 %I (00) — 50%II (A0) — 50%I (00) — 50%III (B0) — 50%II (A0) — 50%III (B0) — 50%II (A0)I (00) — 50%II (A0) — 50%I (00) — 25%II (АА,A0) — 75%I (00) — 25%II (A0) — 25%III (B0) — 25%IV (AB) — 25%II (АА,A0) — 50%III (B0) — 25%IV (AB) — 25%III (B0)I (00) — 50%III (B0) — 50%I (00) — 25%II (A0) — 25%III (B0) — 25%IV (AB) — 25%I (00) — 25%III (ВВ,B0) — 75%II (A0) — 25%III (ВВ,B0) — 50%IV (AB) — 25%IV (AB)II (A0) — 50%III (B0) — 50%II (АА,A0) — 50%III (B0) — 25%IV (AB) — 25%II (A0) — 25%III (ВВ,B0) — 50%IV (AB) — 25%II (AА) — 25%III (BВ) — 25%IV (AB) — 50%

Номер слайду 10

Група крові і характер. Одне з досліджень російських вчених: I група. Прагнуть бути лідером, цілеспрямовані. Вміють вибирати напрямок для руху вперед. Вірять у свої сили, не позбавлені емоційності. Однак мають слабкості: дуже ревниві і метушливі, а крім того, надмірно амбітні. II група. Люблять гармонію, спокій і порядок. Добре працюють з іншими людьми. Крім того, чутливі, терплячі і доброзичливі. Серед їх слабкостей - упертість і нездатність розслаблятися. III група. Сформувався індивідуалісти - явні, схильні чинити так, як їм подобається. Легко пристосовується до всього, гнучкі, не страждають відсутністю уяви. Проте бажання бути незалежним іноді може бути зайвим і перетворитися на слабкість. IV група. Спокійні і врівноважені, зазвичай люди їх люблять і добре почувають себе поруч із ними. Уміють розважати, одночасно тактовні і справедливі по відношенню до оточуючих. Але іноді бувають дуже різкі, а крім того, довго вагаєтеся і ніяк не приймають рішення

Номер слайду 11

Група крові і переваги в їжіДієта по групі крові стала популярною кілька років тому. За версією американських лікарів батька і сина Д'Адамо, будувати свій раціон люди повинні виходячи з того, володарями якої групи крові вони є. При чому тут харчування? Американські лікарі вирішили, що оскільки власники першої групи крові споконвіку були м'ясоїдами, то віддавати перевагу вони повинні саме м'ясу. Самий підходящий раціон для людей з другою групою крові - вегетаріанський. Така спадщина, залишена ним предками-хліборобами. Люди з третьою групою крові, як кажуть американські лікарі, є основними споживачами молока. Але існує й інша точка зору. Багато вчених вважають, що принцип дієти по групі крові багато в чому умовний: дослідження, проведені американськими вченими, показують, що певний відсоток людей з однією групою крові дійсно проявляє схильність до певних продуктів. Інша справа, що відсоток цей не особливо великий і не дозволяє зробити якісних незаперечних висновків. Деякі ж взагалі відкидають теорію про єдине походження груп крові, позбавляючи підстави всі попередні твердження.

Номер слайду 12

Група крові і спорт. Уподобання у заняттях спортом є прямим наслідком з основних рис характеру. Так, наприклад носії першої групи крові, предки яких довгий час були гордими одинаками, воліють у своїй більшості одиночні види спорту, серед них які є - екстремальні та агресивні. Люди які мають другу групу крові, імунна система яких розташовує до життя в суспільстві, частіше займаються командними видами спорту, а також вимагають терпіння і високого рівня інтелекту. Подібними вподобаннями володіють люди, що мають третю групу крові, а ось тим, у яких четверта група, деколи також притаманне прагнення до екстремальних вчинків.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
14 жовтня 2018
Переглядів
9130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку