Презентація "Цікаві завдання до теми "Прикметник""

Про матеріал
Цікаві тренувальні завдання, що допоможуть підвищити інтерес до здобуття знань та сприятимуть кращому засвоєнню теми "Прикметник"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві завдання до теми “Прикметник”

Номер слайду 2

Пухнаста, грайлива, руденька Багатосерійний, захоплюючий, гостросюжетний Чиста, прозора, цілюща Солодке, холодне, смачне Висока, тендітна, білокора Новорічна, святкова, блискуча. Поєднай прикметники з іменникамисеріал

Номер слайду 3

Вибери з поданих слів лише ті ознаки, за допомогою яких можна описати ялинку. Поясни, чому саме ці слова ти обрав? Вічнозелена, кругла, пухнаста, смачна, струнка, солодка, новорічна,весела, лісова, зимова, квітуча.

Номер слайду 4

Відгадай загадку. До кожного значення цього слова добери прикметники Я в дверях у замку, Я і в нотному рядку, Я і гайку закручу, І у вирій полечу

Номер слайду 5

Утвори словосполучення

Номер слайду 6

Гра “Відгадай слово за ознаками”Вибери предмет, перелічи його ознаки, щоб за ними можна було відгадати цей предмет.

Номер слайду 7

Знайди зайве слово-ознаку Дуб (який?) старий, високий, білокорий, гіллястий. Вишні (які?) смачні, червоні, достиглі, міцні. Книжка (яка?) цікава, нова, висока, улюблена. Світло (яке?) яскраве, зелене, сонячне, світле.

Номер слайду 8

Прочитай. Зміни прикметники таким чином, щоб змінився настрій тексту. Порівняй утворений текст з малюнком. Невеселі зайченята стрибали по пожовклій траві. Безрадісне сіре небо і тьмяне сонечко робило їх настрій ще більш сумним. Зелені сунички визирали з-під листочків і здивовано дивились на повільних зайченят.

Номер слайду 9

Підбери до іменників відповідні прикметники, узгодивши їх з поданими іменниками у роді, числі та відмінку. Будинку запашний У полі червоний Горобина дрібний Квіткою вороний Дощику просторий На коні безмежний

Номер слайду 10

За допомогою яких прикметників можна об’єднати ці квіти в групи? Запиши ці прикметники, добери до них спільнокореневі слова, познач корінь. Фіалка, нарцис, пролісок, ромашка, троянда, тюльпан, пеларгонія, волошка, конвалія, бегонія, дзвіночок.

Номер слайду 11

Утвори від поданих іменників словосполучення «прикметник+іменник» Зразок: Гора, річка – гірська річка. Море, берег; пісок, пляж; річка, вода; смак, салат; школа, їдальня; держава, прапор; липа, чай; сусід, двір; кімната, рослина; свіжість, хліб.

Номер слайду 12

Віднови фразеологічні звороти, дібравши з довідки потрібні за змістом прикметники … на язик. У … голоси. Вивести на … воду. … на руку. Бачити … вовка. За … воду не братися. Слова для довідки: важкий, чисту, смаленого, свинячі, гострий, холодну.

Номер слайду 13

Зі слів першого рядка візьми перший склад, зі слів другого рядка – другий склад, зі слів третього рядка – третій, зі слів четвертого – четвертий. Склади з утворених слів речення. Знайди прикметник. 1. Скоринка, ромашка. 2. Панас, Наталія, манера. 3. Поліно, вариво, назустріч, борона. 4. Владикавказ, подруженька.

Номер слайду 14

«Сортувальники». Розподіли ознаки між іменниками. Склади речення з кожною групою, використавши всі прикметники М’ята – … Кішка – … Сметана – … Зелена, смачна, пахуча, пухнаста, біла, корисна, лагідна, поживна, цілюща, муркотлива, домашня, доглянута, густа, чорна.

Номер слайду 15

Перетвори іменники, що в дужках, на прикметники. Утвори словосполучення, склади і запиши речення. Визнач відмінок та рід прикметників У (весна) лісі; у (діти) кімнаті; на (школа) парті; під (сусід) парканом; над (село) будинками; від (море) берега.

Номер слайду 16

З кожного слова візьми перший склад. Прочитай утворений прикметник. Склади з ним речення. Кораблі, люцерна, чапля. Сосиска, ловити, небо. Колиска, льоха, робот, вата. Мокриця, ремонт.

Номер слайду 17

Утвори від іменника прикметник. Добери до прикметника іменник і запиши словосполучення за зразком. Зразок: Літо – літній день. Дерево, зима, вовна, гриб, лисиця, автобус, газета, бібліотека, вода, Житомир, село. ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Субботська Олександра Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Свєтлова Наталія Миколаївна
    Дуже цікаві завдання . Дякую !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Здірук Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Литвинчук Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бондар Інна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
25 січня 2022
Переглядів
10210
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку