Презентація "Де на землі міститься солона, а де прісна вода"

Про матеріал
Мета: розширити знання учнів про прісну та солону воду; про штучні та прісні водойма; розповісти про способи опріснення води та використання прісної і солоної води людиною; розвивати логічне та просторове мислення учнів, виховувати повагу і любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Привіт, друзі! Який сьогодні день тижня? Яке число?

Номер слайду 3

Який місяць? Яке сьогодні небо?

Номер слайду 4

Що з приводу опадів? Хто знає температуру повітря?

Номер слайду 5

Яким кольором позначають водні простори на глобусі і карті? На глобусі та картах водойми нашої планети позначають блакитним кольором, а суходіл - жовтим і зеленим.

Номер слайду 6

Більшу частину поверхні Землі займає вода. Це моря, океани, річки та озера.

Номер слайду 7

Переважають на нашій планеті солоні океанічні води, що зосереджені у Світовому океані. Увесь водний простір земної кулі за межами суходолу називають Світовим океаном.

Номер слайду 8

Знайдіть і назвіть океани 4 океани — Офіційно такий поділ був до 2000-го року: Північний Льодовитий, Атлантичний, Тихий, Індійський; Південний розподілений між останніми трьома океанами.

Номер слайду 9

На суходолі прісна вода міститься в озерах, де її найбільше, а також у річках, льодовиках і болотах. Це — поверхневі води.

Номер слайду 10

Річки починаються з витоку. Вони беруть свій початок з боліт, озер, джерел або з льодовиків у горах. Рух води в річці називають течією. Якщо плести за течією, то праворуч буде правий берег, а ліворуч — лівий. Місце, по якому протікає річка, називають руслом. Річки починаються з витоку. Вони беруть свій початок з боліт, озер, джерел або з льодовиків у горах. Рух води в річці називають течією. Якщо плести за течією, то праворуч буде правий берег, а ліворуч — лівий. Місце, по якому протікає річка, називають руслом. У річку впадають невеликі струмки і річки, які називають притоками. Річки впадають в озеро або море. Місце, де річка бере свій початок , називають витоком. Місце, де річка впадає в іншу водойму, називають гирлом.

Номер слайду 11

Є вода й у повітрі. Хмари складаються не лише з пари, а й з дрібних крапель і крижинок.

Номер слайду 12

На поверхні суходолу вода просочується в землю, утворюючи підземні води.

Номер слайду 13

Без води не можуть існувати ні рослини, ні тварини. З ґрунту вода доставляє рослинам мінеральні речовини. Вода становить більшу частину маси організмів. Особливо багато її в рослинах.

Номер слайду 14

Усі ці води разом утворюють водну оболонку Землі.

Номер слайду 15

Зауваж, морську воду пити небезпечно для здоров’я. Тому моряки, коли виходять у море, беруть запас прісної води.

Номер слайду 16

Учені вважають, що в прадавні часи, багато років тому, коли води морів накопичувалися у величезних заглибинах суходолу, вони були прісними. Чому ж вони стали солоними? Усі річки земної кулі течуть до морів довгими звивистими шляхами. Пробиваючи собі дорогу серед гірських порід і ґрунту, вони розчиняють деякі породи і збирають із собою частинки різних солей. Так річки поповнюють моря і океани не тільки водою, а й розчиненими в ній солями. Тому вода в морях і океанах солона.

Номер слайду 17

Роздивіться діаграму і зробіть висновок: Який склад має морська вода

Номер слайду 18

Роздивіться діаграму і зробіть висновок: Як розподілені на Землі солоні й прісні води?

Номер слайду 19

У природі вода міститься в океанах, морях, озерах, річках, болотах, льодовиках, на високих вершинах гір, у повітрі та під землею. Без води не можуть існувати організми.

Номер слайду 20

ppt
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
4408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку