Презентація "Дефекти штукатурки"

Про матеріал
Ознайомлення з виникненням дефектів на оштукатурених поверхнях та способами їх усунення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дефекти штукатурок. Підготувала: викладач Беркута В. М.

Номер слайду 2

У процесі експлуатації будинку виникають різні ушкодження штукатурного шару, причиною яких можуть з'явитися усадка будинку, неякісно виконана штукатурка, механічні ушкодження й т.п. Нерідко причиною передчасного руйнування штукатурки служать помилки, допущені майстром. Насамперед, необхідно стежити за правильним і точним дозуванням складів розчинів для штукатурки. Наприклад, пісний розчин, у якому бракує в'язкого, погано схоплюється з поверхнею стіни, обсипається, якщо її потерти рукою, а фарба й шпалери на ній тримаються погано. Така штукатурка недовговічна, із часом вона розтріскується й обвалюється. Наявність великої кількості в'язкого також викликає розтріскування штукатурки.

Номер слайду 3

Види дефектів штукатурки. Виявлення дефектів. Розшивка тріщин та очищення слабких шарів штукатурки. Очищення основи від залишків розчину. Змочування поверхні (або ґрунтування)Нанесення та вирівнювання розчину. Затирання відремонтованих місць. Дутик. Тріщини. Груба фактура Відшарування штукатурки Механічні пошкодження Спучування штукатурки Не достатня міцність. Процес опорядження

Номер слайду 4

Дутик – невеликий пагорб, що виникає на поверхні штукатурки і легко обсипається. На його місці утворюється раковина, всередині якої завжди помітна біла або жовта грудочка вапна. Дутики утворюються при використанні в штукатурному розчині недостатньо погашеного вапна. Малі не погашенні грудочки вапна потрапляють в розчин та продовжують гаситись, під час гасіння вапна збільшуються в об’ємі чим порушується штукатурний шар і утворює на поверхні горбочок, який через деякий час відпадає і на цьому місці утворюється раковина всередині якої помітна грудочка вапна. Щоб усунути цей дефект необхідно це місце штукатурки вибити, приготувати якісний розчин, змочити поверхню, та оштукатурити в рівень з виконаною штукатуркою.

Номер слайду 5

Тріщини (великі, дрібні, виразно спрямовані) на поверхні, які виникають від штукатурення до закінчення повного осідання будівлі, якщо в місцях стиків дерев'яних і кам'яних поверхонь немає металевої сітки, а також від штукатурення дуже тонким шаром, нанесення за один прийом товстого шару розчину, що повільно тужавіє; застосування в роботі жирних розчинів, нанесення розчину на суху поверхню тощо. Занадто швидке висихання шару під час високих температур спричиняє появі сітки дрібних тріщин. Тріщини

Номер слайду 6

Щоб усунути цей дефект необхідно розшити тріщини за допомогою штукатурного ножа чи відрізовки під кутом 450 з кожної сторони, змочити розшиту тріщину, приготувати якісний розчин, та заштукатурити її в рівень з виконаною поверхнею. Розчин спочатку наносять поперек тріщини, а потім залишки знімають вздовж тріщини та затирають теркою. Розшивають дрібні тріщини на глибину 5мм, великі - на глибину штукатурки.

Номер слайду 7

Волосяні тріщини на поверхні фасаду, які особливо помітні після дощу, утворюються тому, що в розчині було занадто багато в'язкого, тобто він був занадто жирним. Якщо ці тріщини вчасно не закрити (можна вапняним молоком), то вони можуть розширитися згодом під дією замерзаючої в них води й стати причиною більш серйозних ушкоджень штукатурки Прискорене сушіння фасаду штукатурки негативно позначається на її якості. При пошаровій штукатурці необхідно дати час для затвердіння нижнього шару. В жарку погоду її слід завішувати зволоженою мішковиною, плівкою, тощо, тому що швидкий випар вологи не сприяє якісному твердінню розчину. Не можна сушити штукатурку за допомогою опалювальних приладів, а в сильно натоплених приміщеннях з'являються тріщини.

Номер слайду 8

Груба фактура (шорсткість) на поверхні штукатурки може залишатися у вигляді слідів від терки, подряпин зернами піску, борозен та інших дефектів, що утворилися внаслідок неякісного затирання, а також застосування у штукатурних розчинах крупнозернистого піску. Щоб усунути цей дефект необхідно шорсткість змочити водою і ще раз затерти теркою. Спучування штукатурки Виникає внаслідок зайвої вологості основи. Усувається цей дефект переробкою штукатурки на окремих ділянках з дефектом після просушування. У жодному разі не можна наносити штукатурку на замерзлу стіну, тому що це теж приведе до її опаданню.

Номер слайду 9

Відшарування штукатурки виникає в окремих місцях або на великих ділянках поверхні внаслідок штукатурення вологих або не досить шорстких (без насічки) поверхонь, якщо він був нанесений на надмірно суху поверхню або на пересохлі шари раніше нанесеного розчину, на не достатньо підготовлених поверхнях, та використання пісних розчинів. Міцність зчеплення перевіряють простукуванням. Глухий звук свідчить про незадовільне зчеплення - на відшарування. Таким чином, визначають границі ушкодженої ділянки. Щоб усунути цей дефект необхідно відбити стару штукатурку, підготовити якісний розчин, рясно змочити поверхню водою та оштукатурити в рівень з поверхнею штукатурки.  Або ж наступні шари розчину були нанесені на попередні, виконані зі слабких матеріалів – наприклад, на вапняний розчин нанесений більш міцний – цементний. Штукатурка відшаровується також, якщо на бетонну основу або оштукатурену цементним розчином поверхню був нанесений вапняний чи вапняно-гіпсовий розчин без перехідних шарів.  

Номер слайду 10

Механічні пошкодження штукатурки з'являються, якщо не дотримано послідовність у виконанні будівельних робіт. Щоб усунути цей дефект необхідно будівельні роботи виконувати послідовно. Не достатня міцність, виникає якщо в розчині є недостатня кількість в’яжучого матеріалу, або якщо використовувався не якісний заповнювач (забруднений пісок). Використовувати тільки якісні матеріали.

Номер слайду 11

Якщо частина штукатурного шару відстала від стіни, покритою дранню, необхідно шпателем, зубилом і молотком розчистити ушкоджена ділянка штукатурки, відламати прогнилу дрань, а відсталі шматки не прогнилої драні закріпити цвяхами. Потім розчищену ділянку промити водою, укласти, якщо необхідно шматки теплоізоляційного шару (повсті, скловати) які вивалилися і прибити його зверху новою дранню (можна дротяною сіткою). Якщо частина штукатурки відшаровується від цегельної стіни, цю ділянку також розчищають, додатково насікають цегельну кладку, поглиблюють шви, добре промивають і заново штукатурять. Дефекти на дерев'яних поверхнях

Номер слайду 12

Висоли(вицвіти) ― це соляний наліт білого кольору, який виступає на поверхні) - проникнення солей з вологою з будівельних конструкцій на поверхню штукатурки. Для усунення дефекту необхідно просушити поверхню, видалити плями за допомогою очищувачів та нанести гідрофобізатор. Тріщини у швах між залізобетонними панелями перекриття розчищають, промивають водою й заповнюють цементно-піщаним розчином на дрібнозернистому піску. Розчин розрівнюють півтерком і затирають терткою. Для надійності використати армуючу штукатурну сітку.

Номер слайду 13

Перевірка знань. Запитання для самоперевірки. 1. Від чого з’являються щілини на поверхні і як їх усунути?2. Які інструменти ви використаєте для усунення тріщин?3. Яка причина виникнення дутиків?4. Як усунути дутики?5. Від чого на поверхні штукатурки можуть виникнути механічні пошкодження? Як їх усунути?6. Чому від поверхонь відшаровується штукатурка?7. Як усунути дефект відшарування штукатурки? 8. Запропонуйте ваші дії, способи усунення дефектів штукатурки.

Номер слайду 14

№з/п. Вид дефекта. Причина виникнення. Спосіб усунення1   2   3…   1. Виконати конспект в табличній формі. Домашнє завдання2. Який дефект, на вашу думку, виник на поверхні будівлі та охарактеризуйте спосіб усунення дефекту? А що б ви могли запропонувати? 1. Написати конспект та вивчити матеріал: «Дефекти штукатурки». Г. М. Добровольський "Штукатурні і облицювальні роботи" § 30, стор.91-92.

Номер слайду 15

Хто ти?Успіхів !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Смирнова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Миколаївна Тетяна
    Цікава та пізнавальна розробка .
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Козловська Аліна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
6193
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку