Презентація "Демографічні процеси в світосистемі"

Про матеріал
Дана презентація дає можливість узагальнити знання про демографічні процеси та їх значення для розвитку як окремих країн, так і геогрфічного простору в цілому
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ В СВІТОСИСТЕМІВчитель географії Одеського ліцею №19 Поліщук Марина Леонідівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сукупність людей, які проживають на певній території, становить її населення. Головним джерелом інформації про такі зміни є переписи, які здійснюють регулярно у більшості країн через кожні 10 років. У нинішній період темпи природного приросту становлять приблизно 1,2 % на рік і чисельність населення світу щорічно збільшується приблизно на 79 млн осіб. Це означає, що через кожні 12 місяців населення Землі зростає більш як на одну "Францію", "Велику Британію" чи "Італію", або на один "Єгипет" чи дві "Аргентини".

Номер слайду 5

Номер слайду 6

природнимиісторичнимидемографічнимисоціальними Населення на Землі розміщене нерівномірно, що зумовлено рядом факторів:

Номер слайду 7

Шість з семи континентів планети здавна заселені людством. Найбільш заселена Азія, найменш — Австралія з Океанією. Загалом в Азії проживає понад 60 % світового населення, Африці — 12 %, Європі 11 %, Північній Америці — 8 %, Південній Америці — 5,3 %, у Австралії та Океанії — менше 1 % населення людства. Антарктида через власну віддаленість і суворий клімат не має постійного населення дотепер.

Номер слайду 8

Густота населення планети, 1994 рік. Густота населення планети за країною, 2006 рік Густота населення планети за країною, 2018 рік 

Номер слайду 9

Віковий склад населення неоднаковий у різних країнах світу. В країнах, що розвиваються, загалом проживає більше літніх людей, ніж в економічно розвинутих країнах. Однак якщо порівняти частку літніх людей у загальній чисельності населення країн, то спостерігається протилежна ситуація. Так, у більш розвинутих країнах на частку літніх людей припадає 21 %. Водночас, у менш розвинутих країнах частка літніх людей помітно менша і становить 9 %.

Номер слайду 10

Демографічне старіння населення. Під старінням населення, або демографічним старінням, слід розуміти збільшення частки людей старших вікових груп в населенні. Старіння населення є результатом тривалих демографічних змін, зрушень в характері відтворення населення, в народжуваності й смертності та їх співвідношенні, а також, частково, міграції. Розрізняють два типи старіння населення: - старіння "знизу", що є результатом зниження народжуваності;- старіння "зверху", що є результатом збільшення середньої очікуваної тривалості життя, зменшення смертності в старших вікових групах за умови низької народжуваності. Цей процес є результатом демографічних змін в характері народжуваності, смертності і частково міграції. Облік тенденцій і наслідків демографічного старіння — одне з головних завдань демографічної політики.

Номер слайду 11

Від типу відтворення залежить вікова структура населення. Перший –прогресивний, характеризується значною кількістю молодих людей (до 50%) і низькою часткою людей похилого віку. Працездатних осіб близько 51-55%. Другий тип - стаціонарний. Третій тип -регресивний, характерний для країн з першим типом відтворення, де частка молоді незначна, а частка людей похилого віку постійно збільшується , частка людей працездатного віку становить 50-60%. (Розвинуті країни).

Номер слайду 12

Статевий склад населення світу характеризується незначним переважанням чоловіків над жінками. На 100 жінок припадає приблизно 102 чоловіки. Однак у найбільш працездатному віці - від 15 до 49 років - жінок, навпаки, дещо більше - 52 %. До того ж тривалість життя жінок вища, ніж тривалість життя чоловіків - 70 проти 65 років. Оскільки очікувана тривалість життя жінок, особливо у старшому віці, вища, ніж у чоловіків, більшість літніх людей становлять жінки. Так, у віковій групі 60 років і старше на кожних 100 жінок припадає 82 чоловіки. Різними є співвідношення між чоловіками й жінками в містах і селах. У Європі, США, Канаді й Австралії в сільській місцевості переважають чоловіки, у країнах, що розвиваються — жінки.

Номер слайду 13

ДЕМОГРАФІЯ — наука про закономірності відтворення населення. Вона вивчає процеси народжуваності, смертності, шлюбності, освіченості, міграції, зайнятості, віковий та статевий склад населення та ін. ДЕМОГРАФІЧНА ПОЛІТИКА- це система адміністративних, економічних, пропагандистських та інших заходів, які здійснюються державою з метою врегулювання передусім народжуваності. ДЕМОГРАФІЧНА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.font. Weight

Номер слайду 14

Демографічний перехід, його фази. Демографічний перехід — історичний перехід від одного типу відтворення населення до іншого. Залежно від економічної ситуації всі країни і райони світу останніми роками проходять чотири етапи демографічного переходу.

Номер слайду 15

МАЄТЕ ЗНАТИ: Населення світу збільшується, проте темпи його зростання уповільнюються;Природний рух населення – це сукупність процесів народжуваності, смертності і природного приросту;Природний приріст населення – це різниця між кількістю народжених живими і кількістю померлих;Розрізняють розширене, просте, звужене природне відтворення населення, традиційне і сучасне;Демографічний перехід – це перехід від традиційного до сучасного типу відтворення населення, що проходить чотири фази. Демографічна політика розвинутих країн спрямована на стимулювання народжуваності, а країн, що розвиваються, - навпаки,на їх стримування.

Номер слайду 16

Опрацювати параграфи 20-21 Дослідження ( 1 на вибір учня) : 1. Уплив старіння населення на місце країни в міжнародному поділі праці. 2. Працемісткі виробництва густозаселених регіонів світу.3. Екологічні та соціальні проблеми густозаселених регіонів світу. Робота з атласом: Основні напрямки міграційних потоків. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kovalchuk Mariya
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Коваленко Світлана Іванівна
    Чому у Вас "сім континентів"?
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  4. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
16797
Оцінка розробки
4.7 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку