Презентація "День української хустки"

Про матеріал
Розповісти учням про звичаї і традиції пов'язані з українською хустку,прищеплювати любов до українського одягу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська хустка

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У якій країні ми живемо?Хто ми за національністю?Ми – українці. Нація волелюбних, щирих, привітних людей. Наші пісні – зачаровують, природа – надихає, історія вчить, традиції і звичаї - зацікавлюють, обереги – захищають від зла і горя. А які національні обереги ви знаєте?

Номер слайду 4

7 грудня у день Святої Катерини , українки всього світу кутаються у квітчастий головний убір своїх мам і бабусь. Свято започатковане в Україні в 2019 році. Цього дня українки беруть участь у флешмобі « Зробити фото з хусткою».

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Хуста»- «хистка» від слова хистити, захищати. Вона захищає голову, плечі людини від холоду, спеки, дощу і вітру, заміняла спідницю і плащ. Хустка – це таємниця, у багатьох народів світу вона була символом покровительства жінки і її оберегом, захистом від зла.

Номер слайду 13

З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Також хустка була маркером соціального стану жінки: молоді жінки носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших..

Номер слайду 14

За часів Київської Русі жінки використовували як головний убір убруси — рушники білого кольору, часто прикрашені вишивкою, укладені навколо підубрусника (невеликої м’якої шапочки, що збирала та прикривала волосся). Убрус зав’язували або підколювали під підборіддям. Його краї покривали плечі жінки. У теплу пору року убрус могли закріпити обручем, а в холоди надівали поверх нього хутряну шапку. Особливо цінним вважали убрус із шовкового оксамиту, який передавали з покоління в покоління.

Номер слайду 15

З часом на місце убрусу прийшов очіпок, на який зверху надівали намітку (серпанок чи перемітку). Потім в моду ввійшли хустки з яскравим квітковим орнаментом (часто на чорному фоні), запозичені з півдня — Молдови, Болгарії, Туреччини. На Великдень і Різдво носили яскраві багаті хустки, у будні дні — стримані, простіші.

Номер слайду 16

Колись хустки в Україні вишивалися шовком. Орнамент на хустках був переважно геометричний, потім увійшов у моду рослинний орнамент – квіти троянд, васильків, гвоздик. Дуже рідко на старих українських хустках можна зустріти зображення птахів: півників, голубів…

Номер слайду 17

Якщо кути хустини зашивали густим узором, то простір у середині лишали без прикраси або заповнювали дріб­ними квадратиками, ромбами, трикутниками. Вишивали переважно червоними нитками, іноді додавали синіх або жовтих, однак ніколи не використовували тільки синього чи жовтого кольорів.

Номер слайду 18

Хустка – щоденний одяг. Тому можна простежити таку закономірність: у молодих головний убір зав’язували переважно під бороду, а в старих жінок – ззаду голови. У різних областях України жінки та дівчата пов’язують хустку по-різному: фатою, чалмою, під шию, під потилицю, шляпкою, короною, роблять ріжки, вузлик або чіпляють квітку.

Номер слайду 19

РАНТУХ - головний убір заміжньої жінки в Галичині — біла, тонка хустка

Номер слайду 20

ЗАВІЙКА – полотняна хустка на Буковині

Номер слайду 21

Лемківська хустка. Яворівська хустка і бавниця, Львівщина. Хустка і очіпок, Черкащина. Гуцулка в терновій хустціХустка. Гуцульщина. Хустка і очіпок, Львіщина. Центральна Україна, ХХ ст. Хустки, Київщина

Номер слайду 22

Багато скарбів наші бабусі ховали колись у скрині. А там знаходились: віночок – символ  віри, надії, любові,рушник – символ долі,хустка – берегиня вроди.

Номер слайду 23

У кожній родині, де підростала дівчина, скриня повинна була наповнюватись хустками. Їх дбайливо оберігали, хизувалися перед гостями і сусідами. Я – не панна, я – господиня,У мене хусток повна скриня.

Номер слайду 24

Крім побутового, хустка в Україні має ще й обрядове значення. Народні обряди, пов’язані з хустиною, супроводжували дитину від самого народження

Номер слайду 25

Сповивали новонароджене малятко в біленьку мережану льолю – хустинку, яку традиційно передавали від роду до роду, коли вперше в купелі плескалося немовля. Добрий час, добрий час,Ангелята при нас. Розстелили м’якеньку хустинку,Щоб заповити маленьку дитинку.

Номер слайду 26

Коли син вирушав у далеку дорогу, мати зав’язувала хліб у білу хустину, щоб не забував батьківського порогу. Дай мені, мамо, хустку на щастя, Хай буде на згадку вона, Щоб не була поміж нами далека Навіть чужа сторона.

Номер слайду 27

Коли до дівчини приходили свати, вона виявляла незгоду виходити заміж врученням гарбуза. Якщо парубок був до душі, то нареченому дарувала хустку.

Номер слайду 28

Під час вінчання молодих людей їхні руки пов’язують хусткою. Не люди з’єднали, а з’єднав Бог навіки,На щастя, на долю, на довгий вік. 

Номер слайду 29

Свято весілля завершувалося покриттям голови нареченої хустиною. .

Номер слайду 30

А ще у скрині кожної господині мала бути звичайна ситцева хустка. Нею не зав’язували ні голову, ні шию, а нею зав’язували миску зі святою вечерею і несли до хрещених.

Номер слайду 31

Українська хустина, дівоча і жіноча прикраса, незмінна супутниця у житті прекрасної половини людства, оспівана у піснях, завжди була вагомим доповнюючим елементом жіночого народного одягу.

Номер слайду 32

Хустка у сучасній модіВона продовжує залишатися вживаним елементом і у сучасному вбранні.«Бабусину хустку» як головний елемент використовують у своїх колекціях сучасні дизайнери одягу.

Номер слайду 33

А може, і у вас є старенька бабусина хустка, яка зберігає тепло й затишок, але ви не знаєте, яким скарбом володієте…

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Продовжи речення. Мені сьогодні сподобалося………Я розкажу своїм батькам…….

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Великі і малі, прості і ситцеві, золотисті, шовкові, шерстяні, пухові, квітчасті, однотонні, з орнаментами та різними візерунками. Вони дивовижні, вони надихають і підносять, вселяють любов і гордість за свій народ, за його історію, вселяють віру в майбутнє. Тож, не соромтеся нести матусям, бабусям хустинки-дарунки як вічний оберіг!

Номер слайду 40

Хочеться вірити , що від сьогодні хустка буде не лише модною деталлю на один день, а й предметом благоговіння перед одним із національних символів, оберегом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Булах Інна
Додано
30 грудня 2022
Переглядів
1569
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку