Презентація "День української писемності і мови"

Про матеріал
У цій презентації є коротка інформація про історію свята, про Нестора - літописця, наведено вислови про мову, цікаві вправи для учнів : назви характерну рису людини на першу літеру свого імені, ланцбжком назвати слова на кожну літеру алфавіту, намалювати "кумедні слова" з наголосами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Що таке національна ідентичність? (Що робить нас українцями?)»

Номер слайду 3

Що робить нас українцями? Що таке воля? Чи погоджуюєтесь ви з думкою, що воля — одна з найважливіших цінностей українців. Чому? Чи важлива воля вам? Що для вас означає «Бути вільним»?

Номер слайду 4

День української писемності та мови – це свято на честь літописця Нестора

Номер слайду 5

День української писемності та мови – державне свято Це свято щороку відзначалося в Україні 9 листопада. Встановлено воно було 9 листопада 1997 року Указом президента Л. Д. Кучми № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Номер слайду 6

Його відзначали у день пам'яті преподобного Нестора-літописця, який був письменником, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря. За старим календарем свято припадало на 9 листопада. Проте з 2023 року у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар день пам'яті преподобного Нестора-літописця відзначають 27 жовтня. Тому президент Володимир Зеленський підписав указ №455/2023 про перенесення дати святкування Дня української писемності та мови також на 27 жовтня.

Номер слайду 7

Україна, вшановуючи преподобного Нестора-літописця, вважає його послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила, називає його основоположником письмової української мови, вітчизняної історії, талановитим літератором.

Номер слайду 8

У День української писемності та мови за традицією: Покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю; Відзначають найкращих популяризаторів українського слова; Заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; Стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн з 20 країн світу.

Номер слайду 9

У КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ, а саме ч. 1 ст. 10 ЗАПИСАНО, ЩО УКРАЇНСЬКА МОВА Є ДЕРЖАВНОЮ.

Номер слайду 10

Українська мова Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть.

Номер слайду 11

Видатні українці Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох - від Івана Вишенського до Григорія Сковороди.

Номер слайду 12

Видатні українці Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І. П. Котляревський, а основоположником — Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 13

Видатні українці Українці мають свою могутню класичну літературу, своїх визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника. Мають і свою велику (вже не тільки оригінальну), а й перекладну літературу.

Номер слайду 14

Українська мова Про її давність свідчать і реліктові фольклорні твори, особливо календарно-обрядові пісні.

Номер слайду 15

ОБЕРЕЖНО: суржик

Номер слайду 16

Су́ржик - елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без дотримання норм літературної мови. Термін «суржик» вживається переважно щодо українсько-російського суржику.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мелодійні й дзвінкі українські слова

Номер слайду 22

Кохання Наша українська мова має це слово на позначення романтичних та ніжних почуттів. Напевне, ця лексема відома всім, але мало хто нею послуговується, оскільки більш звичне у вживанні є слово «любов». Тому його можна активно використовувати замість люблю у словосполученнях «я тебе кохаю», «ти моє кохання».

Номер слайду 23

Легіт Раніше у народі так називали легкий приємний вітерець. Багато поетів та письменників використовували це слово, щоб описати свою любов до природи української землі.

Номер слайду 24

Манівцем Слово вживають на позначення обхідних шляхів, якщо йти не прямою дорогою, а в обхід. В українській мові також із цим словом є фразеологізм, коли людина на щось натякає – «говорити манівцями».

Номер слайду 25

Примарний Це слово в нашій мові має багато значень, тому може використовуватися у різних контекстах. Наприклад, на позначення чогось вигаданого, нетривалого, несправжнього чи химерного.

Номер слайду 26

Абищиця Це дрібниця чи річ, яка не має великої користі або значення, нічого не вартує.

Номер слайду 27

Гра «Розбурхаємо цікавість» Ланцюжком по черзі називати літери та слова, які з них починаються: а — аґрус, б — білка; 2. Назвати першу літеру свого імені та якусь характеристику: Марія — м — мрійлива, Надія – ніжна…

Номер слайду 28

Малюємо мову Запишіть «кумедні слова», поставивши в них наголоси і перетворюючи наголошений голосний на кумедний образ, що пов’язаний зі змістом слова (наприклад, у слові «дрова» замість наголошеного «о» можна намалювати зруб дерева, у слові «трикутник» замість букви «у» – шкільний трикутник, у слові «фартух» – фартух замість «у» тощо).

Номер слайду 29

Номер слайду 30

« Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу ». Ліна Костенко

Номер слайду 31

«Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики». Анатолій Бортняк

Номер слайду 32

Ну що б, здавалося,слова... Слова та голос - більш нічого. А серце б"ється-ожива, Як їх почує!.. Тарас Шевченко Мова така ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то вже буде смерть задля його душі, смерть задля всього того, чим він відрізнявся від других людей... Панас Мирний

Номер слайду 33

Павло Глазовий Кухлик (усмішка) Дід приїхав із села, ходить по столиці.  Має гроші - не мина жодної крамниці.  Попросив він:  - Покажіть кухлик той, що з краю.-  Продавщиця:  - Что? Чево? Я нє панімаю.  Кухлик люба покажіть, той, що з боку смужка.  - Да какой же кухлік здесь, єслі ето кружка.-  Дід у руки кухлик взяв і нахмурив брови:  - На Вкраїні живете й не знаєте мови.-  Продавщиця теж була гостра та бідова.  - У меня єсть свой язик, ні к чему мне мова.-  І сказав їй мудрий дід:  - Цим пишатися не слід,  Бо якраз така біда в моєї корови:  Має, бідна, язика і не знає мови.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ppt
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку