Презентація "День української писемності й мови"

Про матеріал
Презентація для вчителя до Дня української писемності й мови 2023, для учнів базової школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День української писемності та мови2023 Підготувала вчителька української мови і літератури Хрестищенської гімназії Суслова Вікторія Михайлівна

Номер слайду 2

За ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільствау листопаді 1997 р. Указом Президента України «Про День української писемності та мови» встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначався щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Номер слайду 3

У 2023 році в Україні змінили дату Дня української писемності та мови. Його відзначатимуть 27 жовтня. Відповідний указ підписав Глава Української держави Володимир Зеленський. Зміни погодили згідно з новоюліанським церковним календарем. Вони стали чинними з 28 липня 2023 року. Зверніть увагу! Саме у День української писемності та мови українці традиційно пишуть Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч трансляція ХХІІІ радіодиктанту національної єдності почнеться об 11:00 27 жовтня

Номер слайду 4

Це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Номер слайду 5

Дослідники вважають, що саме з Преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Всесвітню славу Нестору принесла справа усього його життя – участь у літописанні Київської Русі. Він переробив зведення Никона (1073) та Іоанна (1093), опрацював низку нових усних і письмових джерел, довів розповідь до 1113 року, надав їй літературної форми. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція «Повісті минулих літ».

Номер слайду 6

Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом Преподобного, вірячи, що він допоможе дитині вивчитися. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Адже «користь від цього є велика», бо «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

Номер слайду 7

Творці слов‘янської писемності Кирило і Мефодій. Мефодій і Кирило народились і виросли в Македонії, при царському дворі у сім'ї знатного вельможі сотника Лева, який мав сімох синів. Старший брат Мефодій понад дев'ять років був воєводою, потім став монахом, а згодом із молодшим братом відстоював і пропагував християнство.

Номер слайду 8

Візантійський імператор Михайло послав братів у Моравію для просвітительської місії, бо там богослужіння велось незрозумілою латиною. Це й спонукало Кирила до створення 863 року слов'янської азбуки, що мала 38 букв. Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов'янську абетку.

Номер слайду 9

Існує два різновиди старослов'янських писемних знаків. Один з них, на честь першонавчителя слов'ян назвали кирилицею. Другий – глаголицею, від старослов'янського глагол, тобто «слово».

Номер слайду 10

Одна з найуславленіших пам'яток кирилицького письма - «Повість минулих літ». Цей літопис можна назвати своєрідною енциклопедією, захоплюючою оповіддю про історію нашої землі. Автор - Нестор-літописець.

Номер слайду 11

Найдревніша книга, яка дійшла до нас і написанакирилицею – Остромирове Євангеліє 1057 року.

Номер слайду 12

Пересопницьке Євангеліє – рукописна пам’ятка культури та українського православ’я XVI століття. Починаючи з 1991 року, стало традицією під час присяги президента на вірність народові України поряд з Конституцією України та Актом проголошення незалежності України класти Пересопницьке Євангеліє як найдорожчу духовну святиню. Тексти написані так званим пізнім уставом на пергаменті чорним чорнилом і червоною фарбою. За чотириста п’ятдесят років жодна літера не вицвіла, а всі картинки залишились у первісному стані, навіть у мікроскоп не помітно ознак осипання фарби. Важить книга 9 кілограмів 300 грамів.

Номер слайду 13

Сучасна українська літературна мова пов'язується з конкретною датою – виданням "Енеїди". І. П. Котляревського 1798 року. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою

Номер слайду 14

Одна вона у нас така - уся співуча і дзвінка,Уся плакуча і гримуча, хоч без лаврового вінка. «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову».«Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її. Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови... »«Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе»

Номер слайду 15

А чи знаємо ми свою рідну?Лінгвістчний калейдоскоп. Скільки літер в українському алфавіті? Остання літера алфавіту. Синонім до слова «незабутній». За яким словником перевіряють написання слів? До якої частини мови належать слова «читати», «писати»? Головні члени речення. Знак у кінці розповідного речення. Скільки голосних звуків в українській мові? Яка частина мови називає ознаку предмета? Як називають слова, протилежні за значенням? Дібрати синонім до слова «хурделиця»Який словник містить пояснення значення слова?До якої частини мови належить слово «мова»?Розмова двох осіб.

Номер слайду 16

Розгадай слово. ВІ 3 ЛА ПІ 2 Л 100 ЛЯР С 3 Ж ТІ 100 С 3 БОК

Номер слайду 17

Каламбур — стилістичний прийом, який будується на використанні омонімії або паронімії, часто вживається в комічному та сатиричному контекстах. Мама милом Милу мила,Мила мила не любила,І тому щоранку Мила. Гірко плакала від мила.…………………….віз,…………………….віз.…………………….коти,…………………….коти.…………………..на рік.………………………. нарік.

Номер слайду 18

Сенкан до слова «мова»Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. МОВА2 прикметники3 дієслова. Речення Синонім-символ

Номер слайду 19

Мова. Українська, калинова.Єднає, лунає, говорить. Вона – наш великий скарб. Скарбниця нації.

Номер слайду 20

Вітаю

Номер слайду 21

Трансляція ХХІІІ радіодиктанту національної єдності почнеться об 11:00 27 жовтня:на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура;на You. Tube-каналі Українського Радіо;на платформі Суспільного у Facebook.

pptx
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
1793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку