Презентація "Деруни об'єднують світ"

Про матеріал
Деруни з картоплі в тому чи іншому вигляді зустрічаються в багатьох кухнях всього світу. Їх називають чаклунами, хашбрауном, дерунами, цепеліни, левівот або латкес.Основною подібністю всіх міжнародних «побратимів» дерунів є використання в рецептурі приготування тертої ( «дерть») картоплі. Звідси і походить назва цієї страви, яка так міцно прижилася у багатьох країнах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деруни об’єднують світ

Номер слайду 2

Дерун, пляцок, картофляник Деруни з картоплі в тому чи іншому вигляді зустрічаються в багатьох кухнях всього світу. Їх називають чаклунами, хашбрауном, дерунами, цепеліни. Євреї називають подібну страву левівот або латкес. Правда в процесі приготування її вони використовують більшу кількість яєць і додають мацу. Литовці називають деруни Цепелін або діджукукуляй. У Німеччині вони відомі під назвою kartoffelpuffer, а в Румунії - tocinei. Чехи б'ють всі рекорди, адже у них існує близько 8 різних назв  цієї страви з картоплі. В Ірландії деруни також користуються великою популярністю і називаються боксті. Там навіть є така приказка: «Не вмієш готувати деруни - ніколи не вийдеш заміж». Перший відомий рецепт картопляних дерунів датується 1830 роком. Його записав Ян Шіттлер - відомий польський кухар і автор безлічі кулінарних книг. А взагалі страва була відома ще задовго до цього, з другої половини XVIII століття. Точне місце народження цієї страви до сих пір не з'ясовано.

Номер слайду 3

Основною подібністю всіх міжнародних «побратимів» дерунів є використання в рецептурі приготування тертої ( «дерть») картоплі. Звідси і походить назва цієї страви, яка так міцно прижилася у багатьох країнах. Терта картопля в різних інтерпретаціях формується у вигляді котлет, коржів, млинців. Використовуються різні начинки (з м'ясом, з кабачками, з сиром), змінюється склад і технологія приготування. Наприклад, в литовській національній кухні деруни можуть спершу обсмажити, а після цього відварити в підсоленій воді на зразок галушок. Відомо також безліч рецептів, в яких дана страва готується на пару.

Номер слайду 4

Старовинна традиційна чеська страва – брамборак, яка нагадує наші деруни, які мають яскраво виражений присмак майорану. У Чехії брамборак подають до пива, як самостійну страву, або використовують як гарнір до м'яса. По виду це скоріше коржі, ніж наші деруни-оладки. Варіація приготування брамборака - це коржі з сиром, куркою або шинкою. Обраний інгредієнт подрібнюють або нарізають тонкими пластинками. Можна попередньо вимочити в олії зі спеціями протягом години. Такі брамбораки викладати на сковороду: шар картопляної маси, начинка, знову шар маси. Обсмажувати також з двох сторін. Виходить дуже смачна самостійна страва. Подають брамборак з топленим маслом, сметаною, зверху посипаний зеленню. БРАМБОРАК (bramboráki)

Номер слайду 5

Латкес готують на традиційний єврейське свято Хануку, хоча і в якості закуски на кожен день ця страва цілком підходить. Єврейські господині вважають, що картопляна шкірка надає Латкес золотистого кольору і хрусткості, тому шкірку вони не зрізають ножем, а гарненько труть картоплю щіткою для овочів. Як бачимо, основні інгредієнти Латкесу - картопля і цибуля, але господині часто урізноманітнюють свій рецепт додаванням солодкого ямса, яблук, пастернаку, моркви, цукіні, часнику та інших овочів. Основна відмінність Латкес від дерунів і драників - картопля або хоча б частина її треться на великій тертці. У цьому випадку він виходить підсмажений, хрустким, ажурним. Щоб готова страва вийшла правильною, важливо гарненько віджати воду. Мокрі оладки вберуть багато жиру і не підсмажаться так добре. Часто для того, щоб «висушити» масу, в неї додають подрібнену мацу. В цьому випадку треба, щоб тісто постояло і маца переповнилася вологою. Після обсмажування, не забудьте обсушити Латкес на паперовому рушнику. Подавати до столу зі сметаною або яблучним оцтом. ЛАТКЕС– ДЕРУН ПО-ЄВРЕЙСЬКИ

Номер слайду 6

Що потрібно знати, коли ви готуєте американський рецепт? По-перше, американці люблять хрусткі страви, по-друге, готову страву можна покласти в гамбургер, по-третє, його можна просто з'їсти. Всім трьом вимогам відповідає хашбраун - дерун по-американськи. Американці не використовують борошно, вона робить деруни важкими і м'якими, вони навіть можуть не додавати яйце і сіль в процесі смаження, оскільки ці продукти також пом'якшують хрусткі властивості смаженої картоплі. Для надання більшої хрусткості картоплю труть на крупній тертці, добре віджимають сік і відразу смажать, формуючи оладок або навіть корж прямо на сковороді. Шар повинен бути досить тонким, не більш 1 см, не страшно, якщо місцями буде просвічуватися сковорода, так хашбраун вийде ще більш хрустким і ажурним. Тепер, коли картопля підсмажена, його можна посолити і поперчити за смаком. Використовувати як самостійне блюдо, так і в якості доповнення до гамбургеру. ХАШБРАУН (hash brown) – ДЕРУНИ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ

Номер слайду 7

Rösti- історичне блюдо Берна і дуже просте як в приготуванні, так і на смак. Решті так само символ німецькомовної частини Швейцарії. Регіони, де частина населення розмовляє німецькою, а частина - на французькому, своєрідна межа (Берн теж на цьому кордоні), називаються Roestigraben - яма решті Smile Національна страва Швейцарії - картопляний млинець великого діаметру і досить товстий. Готується швидко і просто, блюдо можна запропонувати на сніданок. РЄСТІ(rösti) - ШВЕЙЦАРСЬКІ ДЕРУНИ

Номер слайду 8

Відмінність швецького рагмунка від його картопляних побратимів-дерунів полягає в тому, що на виході виходять тонкі ніжні картопляні млинці, які подають до столу не тільки зі сметаною або шкварками. але навіть з варенням. Особливо смачні вони з журавлинним соусом. Рагмунк це, дійсно, прототип білоруського деруна, а точніше його рідний брат, оскільки для приготування знаменитої швецької страви використовуються ті ж самі інгредієнти, що і для білоруської: картопля, яйце, трохи борошна, ложка сметани, сіль, спеції ШВЕДСЬКІ РАГМУНКИУ деяких рецептах картопля рекомендують відварити, але зі свіжого вони виходять набагато смачніше і соковитіше. Та й в перекладі назва страви означає "волосатий монах" або "щетинистий монах". Швидше за все, відчуття "небрітость" створюють частинки картоплі, обсмажені у вигляді млинців.

Номер слайду 9

Цепеліни - така цікава назва у традиційній і самої, мабуть, «фірмової» литовської страви. Майстерність кулінара в Литві оцінюють саме за вмінням приготування смачних цепелін. Це гаряча страва, основним інгредієнтом якої є картопля з різною начинкою, можна подати до обіду, до вечері і прикрасити нею святковий стіл. Великі картопляні галушки (зрази) за формою нагадують величезні німецькі дирижаблі У цепелінів є ще одна назва. Правда, досить важка для того, щоб повторити її без помилки з першого разу - діджкукуліай - (Didžkukuliai). ЛИТОВСЬКІ ЦЕПЕЛІНИ АБО ДІДЖКУКУЛЯЙ(Zeppelin), які літали через лінію фронту під час окупації Литви в 1915-18 р.р.

Номер слайду 10

Пляцок по-угорськи, пляцок розбійника, пляцок по-циганськи й навіть кремзлик бетярський - це все назви однієї й тієї ж страви, яка дуже популярна у Польщі Повертаючись до пляцка по-угорськи, назва якого, очевидно, походить від м'ясного гуляшу в угорському стилі, з яким подають великий й, в ідеалі, хрусткий дерун розміру пательні. Ця страва - хіт традиційних польських карчм. Дуже рекомендую спробувати її в Польщі. В більшості випадків, страва буде смачною, однозначно великою, комплексною, за помірною ціною. Щоб деруни були хрусткими, у Польщі їх люблять тільки такими, потрібно не шкодувати олії для смаження та добре просмажувати, на середньому вогні. А от викладати картопляне тісто для дерунів, яке не відрізняється від тіста для українських дерунів, слід на сковорідку з добре розігрітою олією. Без достатньої кількості олії, щоб Ви не поклали в тісто, на якій би сучасній пательні Ви б не смажили, деруни не будуть достатньо хрусткими. Дуже зручно смажити такі деруни на пательні для налисників. ПЛЯЦКА ПО-УГОРСЬКИ

Номер слайду 11

ІРЛАНДСЬКІ КАРТОПЛЯНІ ДЕРУНИ (БОКСТІ)Боксті (ірл. Bacstaí або arán bocht tí, англ. Boxty) - традиційні ірландські картопляні млинці. Боксті особливо популярні в північних графствах Ірландії, таких як Каван і Донегол. В Ірландії є безліч рецептів приготування цієї страви, проте основні інгредієнти - натертий сиру картоплю, картопляне пюре, борошно, сода і пахта незмінні по всій країні. Існує два основних види цієї страви. Перший називається «боксті в каструлі» і подається зазвичай на сніданок. Блюдо схоже на великий млинець або піцу. Другий вид цієї страви - «боксті на сковороді» - це скоріше оладки, які подаються з смаженими сосисками, готується це блюдо зазвичай на Хеллоуїн.

Номер слайду 12

Але чи будемо заперечувати вже сформовану думку, що картопля – це основний овоч в національній кухні Білорусії? Мабуть, ні в одній країні світу Ви не знайдете такої кількості страв з картоплі. Білоруси дуже шанобливо ставляться до картоплі і змогли знайти для нього саме гідне застосування. Обов’язково варто покуштувати: “білоруські драники”, “картопляну запіканку”, “колдуни”, які мають відмінний і неповторний смак. БІЛОРУСЬКІ ЧАКЛУНИЧаклуни - це картопляні деруни, фаршировані м'ясом. Знавці і прихильники білоруської кухні, звідки це блюдо дісталося до наших сибірських країв, зараз повинні мене поправити: взагалі-то спочатку чаклуни - це зовсім не деруни! Швидше, пельмені або вареники, начинені м'ясом - як правило, свининою. Родоначальники їх, в свою чергу, - татарські кундюми, тільки в них замість свинини була, звичайно, баранина. У татарської кухні вони великі, білоруси їх зменшили. Чаклуни подавалися в багатих сім'ях, всьому виною - час і гроші: на виготовлення маленьких виробів з тіста потрібно багато часу, це могли собі дозволити тільки заможні люди; крім того, пшеничне борошно до кінця XIX століття була дорогим задоволенням. Але кулінарна ідея отримала розвиток і вкоренилася в нинішньому своєму вигляді, як часто буває, за рахунок якраз небагатій частини населення. Дорогу пшеницю замінили картоплею, якої, як відомо, в Білорусії багато, досить там і свинини, на відміну від баранини.

Номер слайду 13

НІМЕЦЬКИЙ РЕЦЕПТ KARTOFFELPUFFERТрадиційний німецький Kartoffelpuffer (картофельпуффер) - один з наших улюблених страв інтернаціональної кухні, який ми пробували як в Німеччині, так і в німецьких ресторанах по всьому світу. Kartoffelpuffer - це, по суті, картопляний млинець, дуже проста, але дуже смачна страва, яка чудово поєднується з білком в якості обіду або ж сама по собі в якості легкого сніданку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дякую за увагу!Підготувала творча група“Мандрівники”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Тетяна Іванівна
    Дуже вдячна за дану розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2020
Переглядів
3578
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку