Презентація "Деруни в регіональних кухнях"

Про матеріал
Українська мова багата на колоритні діалекти, зрозуміти які часом можуть тільки жителі певних регіонів. Так і з картоплею! Зібрали для вас словечка з різних куточків України, якими називають цю рослину. Як бонус – діалектні назви картопляних млинців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕРУНИ В РЕГІОНАЛЬНИХ КУХНЯХУКРАЇНИ

Номер слайду 2

Національна кухня – невіддільна складова культури як такої. А ще —це строкате дзеркало історії, кожен поворотний етап якої приносив (або забирав) нові продукти, смаки та техніки приготування. На формування української кухні вплинуло кілька факторів: Розташування українських земель на перетині різних важливих торгівельних шляхів (зі Сходу на Захід та з Півночі та Південь). Це сприяло обміну та появі різноманітних нових продуктів. Сприятливий клімат та фантастичне біорізноманіття. Хоча є продукти, поширені усюди, кожен з регіонів України мав свої особливості. Так, наприклад, для карпатської кухні характерне дуже широке використання грибів та ягід, на Слобожанщині популярні страви з дичини, а в приморських районах є давні традиції споживання риби та морепродуктів. Десятки різних народів (від греків і турків до німців та угорців) вплинули на те, як формувалася українська кухня. Безперервно відбувався культурний обмін, наслідком якого стала поява майже однакових страв, які можна знайти в різних частинах земної кулі. На території України, зважаючи на безліч історичних перипетій, цей візерунок взаємних впливів та запозичень неймовірно складний та цікавий.

Номер слайду 3

Як називають картоплю у різних регіонах України: колоритні словечка. Українська мова багата на колоритні діалекти, зрозуміти які часом можуть тільки жителі певних регіонів. Так і з картоплею! Зібрали для вас словечка з різних куточків України, якими називають цю рослину. Як бонус – діалектні назви картопляних млинців. Тернопільська, Хмельницька, Вінницька Чернівецька та Черкаська область. На перетені Івано-Франківської, Львівської та Волинської областей. У різних районах Закарпаття. На території Івано-Франківської області

Номер слайду 4

Історія походження дерунів на українській території досі викликає дискусії в народознавців. Одні кажуть, мовби страва була запозичена в білорусів, які картоплю не додають хіба що… А хто їх зна, куди, – може й нема таких страв?Деруни – це смачна, ситна і навіть корисна страва (якщо знати міру). Та це лише один з найбільш відомих кулінарних здобутків України. Походження дерунів досі має кілька версій. Існують рецепти, які включають понад 10 інгредієнтів. Аналоги Дерунів існують навіть в Швейцарії та Америці. Це все про український дерун – не просто терту смажену картоплю, а страву з багатою історією. З іншого боку кажуть, що щирі українці з їх тягою до картопляних та перетертих страв докумекали готувати дерунці самі, ще й задовго до сусідів. Тут варто згадати, що в українській кухні є ще картопляники, тобто печені картопляні пиріжки з начинкою, а є оладки з перетертих кабачків та інших овочів. Так би мовити, родичі дерунів з двох боків.

Номер слайду 5

Особливості української дерунної історіїТак виникли деруни з яйцем, з м’ясом (м’ясоїди), зі сметаною, ряжанкою, грибами, сиром, шкварками та смаженою цибулею. Залежно від розміру терки та типу помелу деруни змінювали свій колір, консистенцію і навіть аромат. Готову страву подавали в тарілці після смаження, чи в горщику після додаткового випікання. В Україні дерунець завоював найбільшу популярність в західних та північних регіонах. Місцеві картопляні науковці вивели сорти пісних дерунів, з начинкою, дрібного та крупного тертя, та інші. А потім ще вигадали купу заправок, піджарок та соусів, аби догодити навіть останньому гурману. Так на свято Благовіщення пісні деруни стали одним з головним елементом застілля. Традиційні деруни без начинки готувались переважно у неділю. Пухкі картопляні оладки з начинкою та заправкою годились до будь-якого святкового столу.

Номер слайду 6

Вплив деруна на сучасну українську культуру. Свою повагу до деруна демонструють не лише українські господині на кухнях. Картопляний млинець зваблював своїми формами письменників, поетів і скульпторів. В 2009 році в місті Коростень на Житомирщині встановили справжній пам’ятник деруну. Деруни, дерунята, дерунчики,Золотаві, духмяні, смачні,Слава Ваша, картопляного роду,Все сія на древлянській землі. Вам так личить сметана і м’ясоІ олія з цибулею теж,А підлива грибна запашная. Неодмінно Вам чару додасть. Деруни, дерунята, дерунчики,Золотаві, духм’яні, смачні,Ви окраса поліського столу,Страва на день і цілі віки!Скульптурну композицію прикрашає такий вірш на честь страви:

Номер слайду 7

Деруни (драники, драчаники, терчаники) користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах України. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили оладки на олії чи смальці. У деруни іноді Віддавали перевагу дерунам із сметаною або ряжанкою. Іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею та грибами, заправлений підсмаженим борошном. Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складали у макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч.клали начинку — у м'ясоїд сир із сирим яйцем або січене м'ясо (варене, а то й сире), у піст — підсмажені на олії з цибулею гриби або просто смажену цибулю.

Номер слайду 8

Майже вся західна Україна використовує слово Деруни. Винятком є Тернопільська область, де цю страву оригінально називають Тертюхи. Частина Львівщини та Івано-Франківської області ласує Тертими Пляцками. Ближче до центральної частини країни їх вже називають Бараболяники. Феєрія мандрів Україною

Номер слайду 9

На північному сході Рівненщини труть картоплю на Бульбаники, адже недалеко розташований кордон з країною, відомою усім своїми врожаями бульби. Картопляники та картофляники труть на Рівненщині, Івано-Франківщині та у Чернівецькій області. Жителі північних районів Рівненщини та Волині їдять Бацони та Беци. Більш рідкісну назву страви можна почути на Закарпатті. Зокрема: кийзлики, ґуґіль, гуглі, тарчаники, тертики, а також кремзелики з хремзеликами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Підготувала творча група“НАРОДОЗНАВЦІ”

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новосад Валентина Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2020
Переглядів
3088
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку