Презентація "Державні символи"

Про матеріал
Розробка містить ілюстративний та інформаційний матеріали (коротка історична довідка про походження символів). Може бути використана і на класну годину, і для тематичної лінійки для учнів 5 - 7 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державні символи України. Українознавство 5 клас

Номер слайду 2

Запишіть тему уроку - Які ознаки держави ви знаєте?- Що таке державні символи?- Які державні символи вам відомі?

Номер слайду 3

Отже, державними символами є:гербпрапоргімнконституціягрошова одиниця

Номер слайду 4

Державний прапор України

Номер слайду 5

Інші назви прапора – стяг, хоругва. Прапор як символ, спочатку як засіб сигналізації, виник за античних часів. Спершу використовувався в країнах Європи і поширився на українські землі в добу Середньовіччя. Найчастіше прапором вважався шматок тканини, прикріплений до списа, що мав вказувати на місце збору воїнів. Жодне військо без прапора не вирушало в похід і не вступало в бій.

Номер слайду 6

заснованому місту Львову в 1256 р. надавався герб, на якому зображений золотий лев на блакитному тлі.

Номер слайду 7

Прапори (корогви) набули широкого застосування  в героїчну козацько-гетьманську добу. 

Номер слайду 8

З різних письмових згадок видно, що в козацькому війську довго не було одного типу козацьких корогв, а панувала повна довільність, так само і щодо барв.

Номер слайду 9

З революцією 1848–1849 рр. пов'язана поява українського прапора (жовтого з блакитним) в австро-угорській частині України. У жовтні 1848 р. Головна Руська Рада у Львові ухвалила жовто-синє сполучення кольорів прапора. Ці колірні сполучення швидко поширились на українські землі, що перебували на той час у складі Австро-Угорщини, а після революції 1905 – 1907 рр. у Росії – і в Наддніпрянській Україні. 22 березня  1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки", який був жовто-блакитним. У 1918 р., у період Гетьманату Павла Скоропадського, порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. Таким він залишився і в період влади Директорії.

Номер слайду 10

Із проголошенням незалежності України віддали належне синьо-жовтому знамену й визначили його національним символом козацтва впродовж багатьох століть. Український народ не міг відкинути історичну традицію створення своєї держави саме під цим знаменом. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державним прапором України синьо-жовтий стяг. З 2004 року запроваджено державне свято на честь прапора – 23 серпня день державного прапора України.

Номер слайду 11

Державний герб України

Номер слайду 12

тризуб є одним із найдавніших символів, відомих людству. Із тризубом зображували грецького бога моря Посейдона та його римського «колегу» Нептуна; у руках богів Шиви та Вішну він з’являється в індійській міфології. Тризуб широко використовувався в різноманітних символах, пов’язаних із числом 3, яке вважалося священним практично всіма народами.

Номер слайду 13

тризуб — знак княжої держави Володимира Великого

Номер слайду 14

Тризуб став гербом УНР у 1918 році.

Номер слайду 15

19 лютого 1992 року затверджений Верховною Радою як державний герб. Існує багато версій щодо походження герба:- якір;- Трійця;- ВОЛЯ;- атакуючий сокіл;- зброя…

Номер слайду 16

Варіанти зображення тризуба

Номер слайду 17

Автори державного гімну П. Чубинський та М. Вербицький

Номер слайду 18

Перша публікація тексту вірша Павла Чубинського відбулась у львівському журналі «Мета» у номері 4 за 1863 рік. Отримавши поширення на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Один із них, Михайло Вербицький, знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського написав музику до нього. Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 у Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. 15 січня 1992 року музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України. Тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», котрий запропонував президент Леонід Кучма. Законопроєктом пропонувалося затвердити як Державний Гімн національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспівом пісні Павла Чубинського.

Номер слайду 19

28 червня 1996 року – день прийняття Конституції України

Номер слайду 20

Грошова одиниця - гривня

Номер слайду 21

Офіційною національною валютою України є гривня. Її назва походить від слова «гривна», яке за часів Київської Русі позначало нашийну прикрасу. У XII-XIV століттях Київська Русь переживала період феодальної роздробленості, а карбування монет припинилося. Роль грошей виконували переважно срібні злитки, що називалися "гривнями". 1 березня 1918 року Центральна Рада прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці – гривні. З 2 по 16 вересня 1996 року в Україні відбулася грошова реформа, у наслідок якої національною валютою стала гривня. Національний банк України ввів банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень.

Номер слайду 22

Гривні

Номер слайду 23

Запишіть державні свята:- 28 червня – День Конституції україни- 23 серпня – День державного прапора україни- 24 серпня – день Незалежності україни.

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
16 березня 2021
Переглядів
1029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку