Презентація. "Дієприкметниковий зворот"

Про матеріал

Презентація підготовлена для вивчення матеріалу з теми "Дієприкметниковий зворот. Відокремлення комами дієприкметникових зворотів". Цікаві розвиваючі завдання допомагають легко засвоїти тему

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дієприкметниковий зворот. Відокремлення комами дієприкметникових зворотів

Номер слайду 3

І. Орієнтація.Мотивація діяльності. Епіграф. Я дарую вам тишу зимового дня непромовлену, Світанковий вам іній з казкових дерев нерозсипаний, Із сніжинок м’який білий пух нерозтрачений. Подарую небесну блакить нерозгадану.

Номер слайду 4

2. Проблемне питання. - Яке місце посідає дієприкметниковий зворот у реченні, як виділяється ?

Номер слайду 5

3. Мотивація. Зв’язок з життям. Всі завдання на уроці будуть пройняті однією темою – зима та зимові свята.

Номер слайду 6

ІІ. Контроль домашнього завдання “Мистецтво красномовства” Репортаж із зимового лісу. Описати красу зимового лісу, взяти інтерв’ю у лісника.

Номер слайду 7

ІІІ. Цілепокладання. Формулювання очікуваних результатів. (на новорічних іграшках учні пишуть свої очікування від уроку і прикріплюють до ялинки)

Номер слайду 8

2. Звернення до епіграфа. Якими формами дієслова виступають виділені слова? Яку орфограму ви можете тут назвати ? Непромовлену, нерозсипаний, нерозтрачений, нерозгадану.

Номер слайду 9

ІV. Цілереалізація. Словниковий диктант (підкреслити орфограми, зробити морфемний аналіз). Несказанний, омріяна, невблаганний, недописаний, не написаний, а надрукований план.

Номер слайду 10

Вказує на ознаку за дією. Рід Число Відмінок Означає ознаку, відповідає на питання який? яка? Категорія виду Категорія часу. Стан Можуть мати залежні слова. Ознаки прикметника Ознаки дієслова 2. Робота з таблицею. Ознаки дієслова і прикметника у дієприкметнику

Номер слайду 11

3. Робота з підручником. Виконання вправ № 186, 188.

Номер слайду 12

4. “Словесне багатоборство” (2 учні біля дошки виконують синтаксичний розбір речень, розставляють розділові знаки.) А) Дрімає ліс, заколисаний хуртовинами, одягнений у теплу снігову шубу. Б) Мріють про весну опушені білим хутром берези

Номер слайду 13

5. Вправа з ключем. (Розподілити речення у дві колонки: з дієприкметниковим зворотом та з одиничним дієприкметником. Ключ – закінчення вислову Цицерона “Краща в світі мета – стати….”) * У хатині,прикрашеній по-різдвяному,чулася весела розмова. * Близько вже й Новий рік, і сяючі обличчя * Молодий місяць, оповитий хмарами,задумливо стежив за дітлахів. зимовим лісом. * Любити можна й зиму, коли на заспані * У різдвяну ніч, покриту таїною народження Христа, все стає дерева лягає паморозь. святковим та загадковим. * У Дмитра було змарніле обличчя, адже він * Морозна свіжість січневого ранку,оповита тихим дзеленчанням втомився працювати на морозі. замерзлих березових віт,заворожує перехожих. * Миколка приєднався до втомлених, * У школі перед Новим роком яскраво виблискує красуня ялинка, розчервонілих щедрувальників. прикрашена безліччю паперових іграшок. * Зненацька захитались гілки і почали * Колись перед Старим Новим роком по селі ходили парубки з струшувати з себе посинілий іній. дівчатами, переодягнені в костюми казкових персонажів. * Ворушилась зігнута ліщина,яку обсипало * У Юлії на Андрія зібралися дівчата для гадання, сповнені надіями снігом. на щасливе заміжжя. * Люба зупинилась біля змерзлого дерева.

Номер слайду 14

6. Весела розминка. (Вчитель зачитує дієприкметники і прикметники; після кожного дієприкметника учні повинні плескати в долоні) Білий, побілений, сірий, збудований, зачарований, чарівний, намальована, радісне, м’який, заморожений, загорнені, яскравий, квітучі, заметене.

Номер слайду 15

7. Творче спостереження (У віршах назвати дієприкметники або дієприкметникові звороти) Зима Дорога біла стелиться, Так радісно, що сніг пішов ! І краю їй нема. Дух незбагненний носить мною - Сніжок мете. Метелиця. То тішиться селянська кров Прийшла до нас зима. Накритою озиминою. Льодком тоненьким скована, Так сніг пішов, аж день осліп, Спинилася ріка. Та бачу я в надії добрій: Повита тихим сном вона, Той сніг – немов до неба сніп, Весняних днів чека. Колосся, схилене за обрій. І ліс дріма. Безлистною Верхівкою поник. Над ним пісні висвистує Лиш вітер-сніговик.

Номер слайду 16

8. “Музей помилок” (Відновити текст зі шматочків паперу, вписати потрібні дієприкметники, розставити розділові знаки, виправити помилки у слововживанні) Прийшла зима. Випав перший сніг наступили морози і покрилися кригою ріки. В селі всі господар роботи закінчено. Господарі ховають спрац й реманент лагодять сани їздять до млина та готуються до Роздвяних свят... Господині пряд ть. Дівчата вишивають і щоранку вмиваються «першим снігом» та витираються червоною крайкою — «щоб були рожеві лиця». Парубки допомагають сто м тяжкою прац батькам, а у вільний час заважають дівчатам вишивати. Надходить час старих традиційних розваг сельської молоді — розваг, сповнених чаром первісної поезії нашого народу. Староукраїнські звичаї, що колись ли пов зані з початком нового року в наших далеких предків, пізніше перейшли до хрестіанських свят. Одна частина з них перийшла до сучасного Нового Року, а друга — до св’ята введення в храм Пресвятої Богородиці (4-го грудня за новим стилем). Це свято в народній термінології називається В ння.

Номер слайду 17

V. Рефлексивно-оцінюючий 1.Опис зображень (використовуючи дієприкметникові звороти) 2. Відповідь на проблемне питання. 3. Оцінювання діяльності учнів. (картка самооцінювання) Прізвище Усні відповіді Письмові завдання Оцінка за урок

Номер слайду 18

VІ. Повідомлення домашнього завдання. (диференційовано) А) Виписати із творів української літератури речення з дієприкметниковими зворотами. Б) Виконати вправу № 192 В) Записати 2 дієприкметникові звороти.

ppt
Додано
1 травня 2018
Переглядів
5386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку