Презентація для 4-го класу на тему: "Речення"

Про матеріал

Презентація створена у вигляді опорних таблиць та завдань для учнів по темі «Речення» і допоможе вчителям у підготовці до уроку та перевірці знань учнів з даної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення Українська мова 4 клас. Підготувала Козяр Тетяна Василівна, вчитель початкових класів Монастирищенського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 Монастирищенської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Урок 1

Номер слайду 3

Речення виражає закінчену думку По небу пливуть легенькі хмаринки. В повітрі повіває лагідний вітерець.

Номер слайду 4

Доповніть незавершені речення так, щоб вони виражали закінчену думку. Біля твоєї хати цвітуть ... Вузенька стежечка біжить ... За хатою ростуть ...

Номер слайду 5

Гра “Плутанина” Зібрати слова в групи так, щоб вони передавали завершену думку. День, діти, дню, був, раділи, тихий, літньому, і, сонячний.

Номер слайду 6

За метою висловлювання речення бувають: Квітни ж, моя Україно! розповідні (.) питальні (?) спонукальні (.) Ти живеш Україні. Як не любити зими сніжно-синьої на Україні моїй?

Номер слайду 7

Перебудуйте розповідне речення так, щоб воно стало спонукальним, а спонукальне – розповідним. Рідну мову потрібно любити, берегти і плекати. Пам’ятай, не забувай батьківську стежину.

Номер слайду 8

За інтонацією речення бувають: неокличні окличні розповідні Ми любимо українську пісню. Ми любимо українську пісню! питальні Хіба можна не любити українську пісню? Хіба можна не любити українську пісню?! спонукальні Усім серцем любіть українську пісню. Усім серцем любіть українську пісню!

Номер слайду 9

Творче списування Списати вірш, ставлячи потрібні розділові знаки. Рідна мова в рідній школі... Що бринить нам чарівніш... Що нам ближче і миліш, І дорожче в час недолі...

Номер слайду 10

Окличні речення це ті, які вимовляються з особливим почуттям: радістю роздратуванням гордістю ніжністю жалем сумом гнівом зневагою захопленням здивуванням співчуттям тривогою розпачем обуренням

Номер слайду 11

Прочитайте окличне речення з різними почуттями: захопленням, здивуванням, ніжністю. Як палахкотять багатством кольорів вишиті рушники!

Номер слайду 12

Визначити тип речень за метою висловлювання. Ми живемо на планеті Земля. Хто бачив Землю з космосу? Люди, бережіть нашу прекрасну Землю!

Номер слайду 13

Урок 2

Номер слайду 14

Члени речення – це слова в реченні, що відповідають на певне запитання. Комбайн працює (де?) … . Комбайн (що робить?) ... у полі. У полі працює (що?) ... .

Номер слайду 15

Основа речення Підмет Хто? Що? Дніпро до моря плавно лине. Наша земля красива і щедра. Присудок Що робить? Що робив? Яким є підмет? Хто він такий?

Номер слайду 16

Визначити основу речення. Чудовий день. Ясна пора. Легенький вітерець повіяв. На кручах сивого Дніпра Стоїть наша столиця – Київ.

Номер слайду 17

Речення може складатися з одного слова. Світає. Вечоріє. Весна. Холодно.

Номер слайду 18

Звертання в реченні – слово або сполучення слів, що називають того, до кого звертаються. Квітни ж, моя Україно! Дай, Боже, нам тільки радіти! Звеличувать будемо тебе у труді, Бо ми – твої діти. У вимові виділяється голосом На письмі виділяється з обох боків комами

Номер слайду 19

Вживайте при звертанні іменники у кличному відмінку: земле, пісне, краю, Україно, школо, річечко, Іване Васильовичу, Світлано Сергіївно, матусю, тітонько, дядечку ...

Номер слайду 20

Другорядні члени речення – всі інші члени речення На берегах Дніпра розкинулось місто Черкаси. Біля твоєї хати цвітуть мальви. Поставте запитання від головних до другорядних членів речення.

Номер слайду 21

Поширити речення за допомогою другорядних членів Ішов ... дощ. Ростуть ... гриби. Відлітають ... птахи.

Номер слайду 22

Відгадати загадку. Що за дивнії два слова – Всього речення основа? Перше того називає, Хто чи що в нім виступає. А що робить хтось чи щось, Другий член розповідає.

Номер слайду 23

Гра “Впіймай підмет і присудок” Осіннє листя золотаве на стежку падає з гілля. Пливе по небу чорна хмара. Гілки беріз колишуться від вітру. Сутінки поволі впали на село.

Номер слайду 24

Урок 3

Номер слайду 25

Зв’язок слів у реченні У Карпати прийшла золота осінь. Осінь (що зробила?) прийшла; осінь (яка?) золота; прийшла (куди?) у Карпати.

Номер слайду 26

Встановити зв’язок слів у реченні за допомогою питань. На лісовій галявині ростуть запашні конвалії.

Номер слайду 27

Скласти речення за поданими схемами. ... ... ... . хто? що робить? яка? де? (на чому?) ... ... (якій?)

Номер слайду 28

Скласти речення за моделями. Який? який? хто? що робить? де? ... ... ... . Як? хто? що робить? де? … … .

Номер слайду 29

Доповнити речення порівняннями. Визначити в них основу. Сонце ніжно голубило землю, як ... Шумлять хліба на полі, наче ...

Номер слайду 30

Урок 4

Номер слайду 31

Однорідні члени речення Відповідають на одне й теж питання. Відносяться до одного й того ж слова. Височать на берегами гарні села і міста. Села і міста височать Що? Що?

Номер слайду 32

Другорядні члени речення Підмети Однорідними можуть бути Присудки

Номер слайду 33

Якщо однорідні члени речення вимовляються з перелічувальною інтонацією, то на письмі між ними ставиться кома. Наша мова прекрасна, багата, мелодійна.

Номер слайду 34

Однорідні підмети У вирій відлетіли ластівки, журавлі, лелеки. На городі ростуть помідори, огірки, капуста.

Номер слайду 35

Однорідні присудки Море стемніло, змінилось. Під човном клекотіло, кипіло, шумувало.

Номер слайду 36

Однорідні другорядні члени речення Україна – вільна, незалежна, суверенна держава. ... ... ... незалежна держава (яка?) вільна суверенна

Номер слайду 37

Поширте речення однорідними другорядними членами. ... , ... зима крокує по землі. Сніжинки падають на ... , на ... , на ... .

Номер слайду 38

Замінити підкреслені слова однорідними членами речення. На клумбах цвітуть квіти. У наших краях зимують різні птахи.

Номер слайду 39

Дописати речення і поставити розділові знаки. ... ... ... – це комахи. ... ... ... – це риби.

Номер слайду 40

Урок 5

Номер слайду 41

Однорідні члени речення можуть з’єднуватися за допомогою сполучників і й а але

Номер слайду 42

Якщо однорідні члени речення з’єднані сполучником і (й), то вони вимовляються з перелічувальною інтонацією. Жили собі і дід, і баба, і курочка Ряба.

Номер слайду 43

Якщо однорідні члени речення з’єднані сполучниками а, але, то вони вимовляються з інтонацією протиставлення. Не одяг прикрашає людину, а розум. Світить, але не гріє сонце золоте.

Номер слайду 44

Між двома однорідними членами перед сполучником і (й) кома не ставиться. З жита й волошок наш прапор ясний. З неба і сонця, як день весняний.

Номер слайду 45

Перед сполучниками а, але кома ставиться завжди. Школярі не тільки обкопували дерева, а й поливали їх. Вони працювали недовго, але завзято.

Номер слайду 46

Заповнити схеми ... (і, й) , ... (але, а) І , і , і Скласти зі словосполученнями речення.

Номер слайду 47

Об’єднати речення кожної групи за допомогою сполучників та інтонації в одне. У нічному небі яскраво світять зорі. У нічному небі яскраво світить місяць. Я дуже люблю Україну. Я дуже люблю рідний край. Я дуже люблю свою родину.

Номер слайду 48

Письмо по пам’яті. Підкреслити однорідні члени речення і сполучник, яким вони поєднуються. Вишита колоссям і калиною, Вигойдана співом солов’я, Звешся веселково Україною, Нене зачарована моя.

Номер слайду 49

Поєднай словосполучення за допомогою сполучників а, але. Щебече, як соловейко ... нікого не бачить. Дивиться звисока ... в кишеню лізе. В душу в’ється ... курей бачить. Лисиця спить ... кусає, як гадюка.

Номер слайду 50

Урок 6

Номер слайду 51

Однорідні члени речення можуть мати при собі залежні слова Співав кобзар (про що?) яку? про людську долю, яку? про козацьку славу, яких? про вірних друзів.

Номер слайду 52

Поширте речення словами, залежними від однорідних членів. Україна багата на ... степи, ... ліси, ... озера. У саду цвітуть ... яблуні, ... груші, ... сливи, ... абрикоси.

Номер слайду 53

Поставити в реченні розділові знаки. Над зеленими лісами над широким і привільним степом над повноводними ріками пролітає лагідний вітерець.

Номер слайду 54

Залежні слова не є однорідними членами речення, бо пов’язані з різними словами. Зелені (якій?) буйній; деревах (яких?) високих; квітах (яких?) яскравих. Школа потопала в буйній зелені, високих деревах, яскравих квітах.

Номер слайду 55

Поширити речення. Дівчатка вплітали у вінки ... барвінок, ... ружі, ... волошки, ... чорнобривці.

Номер слайду 56

Урок 7

Номер слайду 57

Складні речення – такі, що мають дві (або більше) основи. Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива. Я тут живу, на добрій цій землі, де йдуть дощі та дозріває колос.

Номер слайду 58

Одна частина складного речення на письмі відділяється від іншої комою. Рипить ліс від морозу, дерева туляться одне до одного.

Номер слайду 59

Об’єднати прості речення у складне. Розпочались літні канікули. Діти поїхали відпочивати до моря. Блиснула блискавка. Загримів грім.

Номер слайду 60

З’єднати ліву і праву частини та утворити прислів’я. Визначити основу речень. Дітки плачуть, Хто багато читає, Як голова сивіє, Літо збирає, той багато знає. а зима з’їдає. а у матері серце болить. то чоловік мудріє.

Номер слайду 61

Відгадати загадку. Яке це речення? У річці купався, У хмарці ховався, Від блискавки-грому Полинув додому, На землю спустився- На сто крапель розбився. (Просте речення, складне речення чи просте речення з однорідними присудками.)

Номер слайду 62

Знайти складне речення і визначити його граматичні основи. Сонячні зайчики лоскотали верхівки беріз. Сонце швидко з’їдає останній сніг, в’ються вулицями дзвінкі струмочки. Тепле сонячне проміння розбудило перші квіти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 14
Оцінки та відгуки
  1. Ступакова Ірина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каленіченко Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гордійчук Олена
    Дуже цікаво. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Фоміна Світлана
    Дякую! Цікава презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Жажкова Тетяна Петрівна
    Дуже цікава презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Бобир Людмила Анатоліївна
    Спасибі за презентацію! Дякую за Вашу працю по створенню!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Синчило Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Прокопенко Наталя Анатоліївна
    Дякую! Дуже сподобалась презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Кошель Олена
    Дякую за прекрасну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Титаренко Інна
    Дякую за таку величезну роботу! Бажаю енергії та творчої наснаги!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Юшинова Олена Олександрівна
    Дуже вдало дібраний матеріал. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. семенова любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 11 відгуків
ppt
До підручника
Українська мова 4 клас (Волкотруб Г. Й.)
Додано
24 лютого 2018
Переглядів
37967
Оцінка розробки
5.0 (14 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку