Презентація для години спілкування для учнів 10 - 11 класів на тему: «У дружній родині і в холод тепло!»

Про матеріал
Розробка-презентація для класних керівників 10 - 11 класів, спрямована на розвиток базисних понять морально-етичного виховання: сім`я, типологія сім`ї, етикет сімейних відносин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«У дружній родині і в холод тепло!» Життєве кредо : «Сім'я - корабель!» Тези: Потреба Праця Фортеця Психологічний одяг Здорова сім’я Ключове питання : Навіщо сучасній людині сім'я? Девіз: «Людина без сім'ї, як дерево без плодів!» Ключові слова : довіра, вірність, значимість, взаєморозуміння, взаємоповага, взаємопідтримка, комфорт, інтерес, вибір, відмова. Етикет сімейних відносин

Номер слайду 2

План Для чого нам потрібна сім'я? Типології сім'ї. Колиска особистості. 7 принципів здорової сім'ї. «Де порада- там і світло!» (Секрет щасливої родини)

Номер слайду 3

Парадокс часу. Сьогодні кількість розлучень в деяких країнах перевищує 50%. При цьому наша потреба в сім'ї і близьких набагато більше і гостріше, ніж сто років тому. Що дає нам сім'я і чому стає так складно побудувати її раз і назавжди? 1. Для чого нам потрібна сім'я?

Номер слайду 4

Дослідження підтвердили... І чоловіки, і жінки, які мають продуктивні і довірливі відносини живуть довше і щасливіше тих, у кого таких відносин немає.

Номер слайду 5

2. Типології сім'ї. Тип 1: СІМЕЙКА АДДАМС Кожен член сім'ї зі своїми дивацтвами і заморочками, але при цьому ніхто нікого не тисне і є відчуття якоїсь сімейної єдності. Воно досягається за рахунок загальних негласних цінностей, довіри і взаємодопомоги. ПЛЮСИ. У родині є стрижень і простір для розвитку кожного. По суті сім'я і є чотири різні людини, які живуть під одним дахом за загальним законом. МІНУСИ. Як і в кожній родині, є ризик кардинальної розбіжності поглядів і конфліктів. Ще один ризик - сімейний хаос, коли кордони «можна-не можна» ослаблені. Тип 2: СІМПСОНИ У ВСІЙ КРАСІ У родині панує псевдодемократія. Кожен робить що хоче, немає правил, немає стрижня, батьки нерідко поводяться як діти, бо не хочуть брати відповідальність, а діти найчастіше надані самим собі. ПЛЮСИ. Повна свобода. Кожен може шукати свій шлях, ніхто не нав'язує ніяких правил, авторитетних поглядів. Роби що хочеш. МІНУСИ. У сім'ї у дітей немає рамок і орієнтирів. Від цього вони часто відчувають себе покинутими і, виростаючи, намагаються «відчути кордони», яких не було в сім'ї, ризикуючи життям. Тип 3: ОДИН ЗА ВСІХ Тут діють тверді правила. Є чіткі ритуали, традиції , звички. Разом з тим дуже велике відчуття солідарності і однієї команди. ПЛЮСИ. Система чітких правил дає відчуття ексклюзивності свого роду і почуття захищеності. Діти легше стають самостійними: у них є тверді орієнтири. МІНУСИ. У сім'ї часто приховують незручну правду про родичів. Це призводить до того, що відбувається розрив з реальністю: дійсність перекривається під красиву картинку. І якщо ти не відповідаєш ідеалу, то можеш все життя страждати, приховуючи справжнє я.

Номер слайду 6

Тип 4: ЗАКРИТИЙ КЛАН На відміну від типу 3, в такій сім'ї немає загального стрижня, але при цьому є сильна замкнутість і заперечення зовнішнього світу. Тут існує чітка ієрархія і структура, так само сильні правила, але вони позбавлені ідейної підмоги, тому часто перетворюються в самодурство. ПЛЮСИ. Є система, кордони, правила. Без цього сім'я не може існувати. МІНУСИ. Ізоляція і відсутність комунікації зі світом призводить до дивацтв і насильства всередині сім'ї. Дуже часто в таких сім'ях діти ростуть з єдиним бажанням - вирватися з цієї фортеці на свободу. Тип 5: ПРОХІДНИЙ ДВІР На відміну від попереднього типу, у цій сім'ї немає інтимного простору: все, що говорять в ній, може бути розказано і за її межами. Вона дуже схильна до впливу ззовні. Часто нагадує італійський будинок, де «пасуться» родичі, чиїсь друзі, які безперервно дають поради, придумують ідеї. ПЛЮСИ. Дуже сильна відкритість світу, завдяки чому в такій сім'ї постійно щось відбувається і ніколи не буває нудно. МІНУСИ. Немає відчуття сім'ї як такової, немає спільних справ і традицій. Треба намагатися відсікати чужий вплив і вчитися будувати свій інтимний простір.

Номер слайду 7

3. Колиска особистості Сімейна історія - той важливий архів, в якому заховані відповіді на багато тривожних питань. Вивчайте її! Коріння багатьох дорослих проблем психологи шукають в дитинстві. «Ми родом з дитинства!» Сім’я частина сім’ї відчуття значущості прийняття дитини в «систему» доброзичлива атмосфера гармонійна особистість.

Номер слайду 8

7 принципів здорової сім'ї Щоб побудувати сім'ю, в якій всім її членам буде комфортно, кожен повинен докласти зусиль. Така сімейна система буде будуватися на семи головних принципах. 1. Взаємоповага. Дорослі - авторітет для дітей. Але і мама з татом, в свою чергу, відносяться до дітей як до особистостей. Члени сім'ї розмовляють один з одним в поважному тоні. Приниження, крик - ознаки неповаги до іншого. 2. Прийняття іншого. Навчайтися приймати недоліки один одного: люди недосконалі. Коли в характері й поведінці іншого є проблеми, то марно лаяти за них. Потрібно шукати конструктивні рішення для подолання конфліктів. 3.Взаємодопомога. Батьки залишають свої справи і приходять на допомогу дітям, коли ті її потребують. І навпаки, діти беруть участь в загальних сімейних справах, допомагаючи кожен, чим може. 4. Розподіл обов'язків. Кожен відповідає за щось своє. Якщо людина не виконує своїх обов'язків, то і інші члени сім'ї не виконують обов'язки по відношенню до неї. 5. Інтерес і спільні задоволення. Щоб чоловікові хотілося проводити час з дружиною, дітям з батьками і навпаки, потрібно шукати такі спільні справи і проекти, які зацікавлять кожного. 6. Безумовна любов. Близькість, розуміння, що тебе люблять таким не за що, а таким, який ти є, - одне з важливих умов відчуття щастя. Тому говоріть один одному про свою любов: словами, справами і сюрпризами. 7. Сімейний кодекс. Правила, за якими живе сім'я, повинні бути чіткими і непорушними для всіх.

Номер слайду 9

7 принципів здорової сім’ї Щоб збудувати сім’ю, в котрій всім її членам буде комфортно, кожний повинен прикладати зусилля! Така сімейна система буде будуватися на головних принципах: Взаємоповага Прийняття іншого Розподіл обов’язків Взаємо-допомога Сімейний кодекс Любов Інтерес і спільні задоволення

Номер слайду 10

5. Де злагода - там і світло! Час проведений разом - коли всі отримують задоволення. (Сімейний перегляд фільму, прогулянки, походи, подорож, ігри) Спільні творчі проекти - коли батьки роблять щось значуще для сім'ї (шиють іграшки, пишуть сімейні історії, розробляють дизайн інтер'єру, майструють, редактують) Згуртовують спільні корисні справи (допомога дитячим будинкам, воїнам АТО, бездомним тваринам, волонтерський рух)

Номер слайду 11

Секрет щасливої родини. Сім'я = (Повага + Довіра + Вірність + Підтримка + Інтерес + Рівноправність + Комфорт) * Любов ВИСНОВОК 1: Відносини гарні в тому випадку якщо чоловік і дружина перебувають у шлюбі на рівних. Якщо один з партнерів домінує над інши, це може привести до конфліктів і втрати поваги один до одного. ВИСНОВОК 2: Багато пар тільки намагаються показати оточуючим, що вони щасливі. Щоб уникнути конфліктів в сім'ї слід довіряти один одному! ВИСНОВОК 3: За статистикою, представники сильної статті частіше жінок посилюють конфлікти. Таким чином, «патріархат» в родині на 81% підвищує можливість розлучення.

ppt
Додано
6 січня 2021
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку