презентація для учнів 6 класу з теми "Трипільці", за підручником О.І.Пометун

Про матеріал
сформувати уяву учнів про трипільську археологічну культуру; спосіб життя, господарство, побут та мистецтво людей часів енеоліту; визначити головні досягнення представників трипільської культури; розкрити значення трипільської культури в історії України;продовжити роботу над розвитком у школярів умінь та навичок роботи з підручником; розвивати вміння самостійно працювати з дидактичним матеріалом, історичною картою, спонукати учнів аналізувати історичний матеріал, висловлювати власну думку, робити порівняння та висновки; сприяти вихованню патріотизму, почуття прекрасного і вічного національної свідомості і гідності, поваги до власної історії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні стоянки та пам’ятки первісних людей на території України.

Номер слайду 2

Археологічна культура -- комплекс подібних між собою археологічних пам’яток, що відносяться до одного часу і поширені в певній місцевості.

Номер слайду 3

1 млн. років тому – поява першої людини на території України

Номер слайду 4

Cтоянки на території України часів раннього палеоліту. Палеоліт -- найдавніший період людського суспільства ,для якого характерним є поширення примітивних знарядь праці з дерева, каменю і кістки, пануванням мисливства та збиральництва. Палеоліт поділяється на :-- ранній палеоліт-- середній палеоліт-- пізній палеоліт

Номер слайду 5

Ранній палеоліт тривав від появи першої людини до 150 тис. р. Тому. Фізичний тип людини – АРХАНТРОП.

Номер слайду 6

Найдавніша на території України – с. Королеве (Закарпаття), м. Амвросіївка (Донбас), с. Лука-Врублівецька (Житомирщина). Усього близько 30. 

Номер слайду 7

Середній палеоліт тривав від 150 тис. р. тому до 35 тис. р. тому. За часів середнього палеоліту близько 150 тис. років тому з’являється тип людини – неандерталець. Розпочинається льодовиковий період.

Номер слайду 8

Стоянки на території України: Кіїк-Коба та Холодний грот (Крим), с. Антонівка (Донбас), с. Молодово (р. Дністер). Усього близько 200.

Номер слайду 9

Пізній палеоліт тривав від 35 тис. р. тому до 11 тис. р. до н. е. За часів пізнього палеоліту близько 35 тис. років тому з’являється останній фізичний тип людини – кроманьйонець (Homosapiens – людина розумна, сучасний тип людини).

Номер слайду 10

Стоянки на території України: Радомишльська (Житомирщина), Мізинська (Чернігівщина), Межиріцька (Київщина), Кирилівська. Усього близько 800.

Номер слайду 11

Мезоліт -- середній кам'яний вік (10—7 тис. років тому).  В цей час відбуваються інтенсивна мікролітизація (зменшення розмірів, поява нових типів знарядь) кам'яного реманенту, запровадження нових технологій та типів озброєння.(лука та стріл).

Номер слайду 12

Неоліт ( новий  кам'яний вік ) --  етап розвитку людства, коли відбувся перехід до виробництва продуктів шляхом вирощування рослин та одомашнення тварин, проте основним матеріалом для виготовлення знарядь залишався, як і раніше, камінь. На території України  цей період починається у степовій зоні в VI тис. до н.е., в лісовій — у V тис. до н.е. і триває до середини IV — III тис. до н.е.

Номер слайду 13

Енеоліт ( мідно - кам'яний вік )--   період в історії людства, коли воно освоїло перший метал — мідь. Вона не витіснила камінь, але використання знарядь із неї сприяло піднесенню багатьох галузей виробництва. В цей період набувають поширення розвинене землеробство і скотарство, виникають перші ремісничі виробництва в галузях, які вимагають спеціальних знань, зокрема гончарстві, металургії та металообробці. На території України  припадає на початок IV — середину III тис. до н.е.

Номер слайду 14

Трипільська культура. IV - середина III тис. до н.е. - розселення племен трипільської культури на території України. У період енеоліту в Україні проживали племена трипільської культури. Назва трипільської культури походить від с. Трипілля на Київщині, поряд з яким археолог В. Хвойко у 1896 р. виявив перші пам’ятки цієї культури. 

Номер слайду 15

Трипільці проживали у IV-IIIтисячоліття до н.е. на території сучасної Правобережної України, Румунії, Молдови.

Номер слайду 16

Основними заняттями трипільців були орне землеробство і скотарство. Трипільці сіяли ячмінь, просо, пшеницю, вирощували майже всі нині відомі в Україні садово-городні культури. Землю обробляли дерев’яною мотикою з кам’яним чи кістяним наконечником, а згодом - ралом.  Відомо також, що племена трипільців розводили велику рогату худобу, кіз, овець, свиней. Було також садівництво .

Номер слайду 17

Важливу роль у господарстві трипільців відігравали ремесла. Було розвинуте прядіння, ткацтво, гончарство .

Номер слайду 18

Трипільці вміли виготовляти такі знаряддя праці –рало, ручний дриль з каменю для свердління, серп із кремінними пластинами, зернотертки та ін.. Перші в Україні почали користуватися виробами з міді, яку самі виплавляли .

Номер слайду 19

Поселення трипільців були розташовані переважно на невеликих пагорбах біля водоймищ.

Номер слайду 20

Будували великі глиняні одно-двоповерхові будинки барачного типу. Жили великими поселеннями (15-20 тис. чол.) 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Трипільці були язичниками, поклонялися богині родючості. Трипільці впритул наблизилися до перших світових цивілізацій Єгипту та Малої Азії.

Номер слайду 23

Трипільська культура наприкінці ІІІ тис. до н.е. поступово припинила своє існування. Одностайної відповіді на причини її загибелі немає. Основні версії причин зникнення трипільських племен. Трипільці зникають унаслідок зміни клімату (клімат стає більш посушливим), великоїпожежі та тиску степових скотарських племен.

Номер слайду 24

Трипільська культура мала значний вплив на господарство і духовний світ населення Східної і Південно-Східної Європи. Вона відіграла важливу роль у процесі формування занять і духовного життя далеких пращурів українців.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
15 березня 2023
Переглядів
829
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку