Презентація для учнів 6 класу з всесвітньої історії на тему: «Римська імперія у І—II ст. н. е.Династії Клавдіїв ,Флавіїв та Антонінів »

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу з всесвітньої історії на тему: «Римська імперія у І—II ст. н. е.Династії Клавдіїв ,Флавіїв та Антонінів »
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Римська імперія у І—II ст. н. е. Династії Клавдіїв. Флавіїв та Антонінів. Підготувала Гірна У.

Номер слайду 2

1. Що таке тріумвірат?2. Коли в Римі було встановлено диктатуру Гая Юлія Цезаря?3. За яких обставин загинув Юлій Цезар?

Номер слайду 3

Октавіан Август став засновником першої династії імператорів династії Юліїв-Клавдіїв. Своїм спадкоємцем Октавіан призначив Тіберія (14-37 pp.). Перші роки правління Тіберія були спокійними. Він перестав скликати народні збори, а всі їхні повноваження передав сенату. Однак проти Тиберія визріла змова префекта преторіанської гвардії. Розкривши її, Тіберій переїхав на острів Капрі й звідти керував країною. Імператор наказав стратити десятки видатних політиків, учених та чиновників. Мармурова статуя матері Тиберія — Лівії Друзілли. Що вирізняло правління династій Юліїв-Клавдіїв і Флавіїв?

Номер слайду 4

Наступник Тіберія Калігула (37-41 pp.) відзначався ще більшим свавіллям. Він примушував заможних людей складати заповіти на свою користь, а потім їх страчував. Щоб продемонструвати презирливе ставлення до сенату, Калігула ледь не оголосив сенатором свого коня. Переслідуючи та знищуючи всіх незгідних, Калігула перестав дбати про армію. Невдоволені офіцери організували заколот і вбили його.

Номер слайду 5

Після Калігули імператором став 50-річний Клавдій (41-54 pp.). Він не проводив масових переслідувань й увійшов в історію як завойовник Британії, Фракії (сучасна Південна Болгарія) та Мавританії. Клавдій став жертвою змови, організованої його дружиною Агриппіною, щоб привести до влади сина від попереднього шлюбу - Нерона. Імператор Клавдій у подобі бога Юпітера.

Номер слайду 6

Нерон. Нерона. Нерон (54-68 pp.) увійшов в історію як найогидніший тиран. Побоюючись заколоту, він убив матір, дружину, сина, примусив свого вчителя - філософа Сенеку - накласти на себе руки. Водночас, не позбавлений артистичних здібностей (писав поеми, співав), організував мистецький та спортивний тур по Греції, маючи намір перемогти у всіх змаганнях. Сваволя Нерона зумовила заколот проти нього. Дізнавшись про це, Нерон наказав своєму рабу вбити його.

Номер слайду 7

У боротьбі за престол переміг 60-літній Веспасіан, який став засновником династії Флавіїв. Щоб підтримати міську бідноту, Веспасіан наказав зводити в Римі нові громадські споруди. Це дало змогу багатьом збіднілим римлянам заробляти собі на життя, працюючи на будівництві. Саме за Веспасіана розпочато будівництво найбільшого в Римі амфітеатру (пізніше названий Колізеєм) на 50 тис. місць. Старший син Веспасіана Тит продовжив політику батька. А молодший, Доміціан, занедбав державні справи й безперервно пиячив. У 96 р. внаслідок заколоту останнього імператора з династії Флавіїв було вбито.

Номер слайду 8

Тріумфальна Арка Тита

Номер слайду 9

«Імператор Тит під час освячення амфітеатру показав [глядачам] багато дивних речей. Билися один з одним… чотири слони, було вбито біля дев’яти тисяч тварин, свійських і диких. Багато мужів вступало в єдиноборство, багато хто ж боровся зімкнутими рядами в пішому й у морському боях. Наповнивши зненацька [арену] амфітеатру водою, Тит звелів вивести коней, биків та інших приручених тварин, яких навчили робити на воді всього того, що вони роблять на землі. Він наказав і людям випливати на кораблях. І ці люди там билися, одні - як керкиряни, інші - як коринфяни. На другий день відбувалися кінні змагання, на третій - морський бій трьохсот осіб, а після цього також сухопутний бій. Ще 100 днів відбувалися подібні вистави». Уривок з «Римської історії» Касія 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Під ареною, на якій виступали гладіатори, розташовувався цілий комплекс приміщень для учасників дійств. У перших рядах сиділи імператор та його наближені. На горішніх ярусах був майданчик для найбідніших - на 5 тис. осіб, які мусили стояти. Над ареною натягали шатро, яке захищало глядачів від сонця. Фонтани зволожували повітря. 

Номер слайду 12

Поміркуйте, що мав на увазі мандрівник 7 ст., який, побачивши руїни амфітеатру Флавіїв, сказав: «Доки стоїть Колізей, стоїть і Рим; Рим упаде, тільки-но впаде Колізей, а за Римом - світ!».

Номер слайду 13

Справжню велич Риму забезпечила династія Антонінів. Першим її імператором став найстарший із сенаторів — Марк Кокцей Нерва (30 або 35–98 рр.). Невдовзі Нерва передав владу Марку Ульліцію Траяну (53–117 рр.). Римські воїни захоплювалися цим талановитим полководцем. Він розширив територію Римської імперії до небувалих розмірів. Протягом 101–107 рр. після тривалих війн Траян приєднав Дакію (територія Румунії). У 106 р. він підкорив Аравію. У 114–117 рр. приєднав Вірменію та Дворіччя. Здавалося, перемогам не буде кінця, але під час придушення повстання в Іудеї імператор помер. Династія Антонінів (96–192 рр. н.е.)

Номер слайду 14

Колона імператора Траяна в Римі та її фрагмент. Споруджена близько 114 р38-метрова колона височіла на римському форумі. У її фундамент покладено урну з прахом імператора, вершину увінчувала його бронзова позолочена статуя. Мармурові рельєфи присвячено епізодам війни, з-поміж яких було 59 зображень імператора. Усі барельєфи виконано у вигляді стрічки завдовжки 700 метрів.

Номер слайду 15

Фрагменти колони Траяна. 1. Римські легіонери атакують укріплення даків, використовуючи бойовий порядок, названий черепахою. 2. У лівому верхньому куті рельєфу - імператор Траян. Легіонери навколо Траяна. Посли даків, стоячи навколішки зі зв’язаними руками, просять миру в імператора.

Номер слайду 16

Його родич Публій Емілій Адріан (76–138 рр.), ставши імператором, намагався захистити завойоване попередниками — імперія перейшла до оборони. У Британії він збудував фортеці, сторожові вежі, що поєднувалися валами, довжина яких становила 128 км — «вал Адріана». Проте втримувати величезні завойовані території було все важче. Напади сусідніх народів, яких римляни вважали варварами, повстання в провінціях руйнували імперію.

Номер слайду 17

Він був, мабуть, єдиним імператором, який об’їхав всі свої володіння. При ньому було створено і державну пошту. Серед римських імператорів виділяється Марк Аврелій (121–180 рр.). Він був видатним державним діячем і філософом.

Номер слайду 18

3 юності Марк Аврелій був прибічником розважливого способу життя, не любив розкоші, сам жив дуже скромно. Від 12 років майбутній імператор вивчав філософію під керівництвом досвідчених наставників. Ставши імператором, Марк Аврелій правив Римом відповідно до принципів мудрості, яку він засвоїв. Йому доводилось вирішувати складні завдання. Ставши імператором у 161 р., він певний час мав співправителя, з яким весь час доводилось домовлятися. З цього часу практика поділу влади між правителями стала звичним явищем.

Номер слайду 19

Марку Аврелію вдалося придушити повстання у Вірменії, Дворіччі, Дакії. Але зробити більше для імперії він не встиг. Усі головні його зусилля були спрямовані на захист від вторгнення германців і сарматів (Маркоманські війни 166–180 рр.). У 180 р. під час походу проти германських племен він помер від чуми. Марк Аврелій здійснює жертвоприношення перед храмом Юпітера. Рельєф.

Номер слайду 20

Марк Аврелій залишив нащадкам твір «Роздуми», у якому поділився міркуваннями про риси ідеального правителя: «На нарадах пильно все досліджувати й бути в цьому наполегливим - ніколи в пошуках не відступати передчасно, вдовольнившись першим-ліпшим уявленням про справу. Берегти друзів: не легковажити, але й не набридати. Самодостатність у всьому й завжди безтурботне обличчя. Заздалегідь усе завбачати; наперед уряджати щонайменшу дрібницю. Без зайвого драматизму спиняти овації та всяку улесливість щодо себе. Завжди пильнувати потреби імперії; ощадно розпоряджатися скарбницею - так, щоб вистояти перед будь-якими звинуваченнями. Щодо богів - не бути забобонним, щодо людей - не загравати з народом, не догоджати, не улещувати юрби, а в усьому бути тверезим і твердо триматися свого; не вдарятися в несмак чи новації».

Номер слайду 21

Син Марка Аврелія — Коммод Люцій (161– 192 рр.) — не був гідним батькових звершень. Це перший імператор, який брав участь у гладіаторських боях. Він наказав стратити найвидатніших сенаторів, друзів свого батька. За правління Коммода традиції громадського і державного життя були знехтувані. Це викликало ненависть римлян, і внаслідок змови імператора було вбито. Так скінчилося правління династії Антонінів. Цей період називали «золотим віком» імперії..

Номер слайду 22

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ДинастіяІмператор. Роки. ПодіїЮліїв-Клавдіїв. Тиберій14—37 рр. н. е. Придушив повстання в Північній Африці, Фракії, Галії. Перестав скликати Народні збори. Стратив десятки видатних людей. У 27 р. н. е. Тиберій залишив Рим і оселився на о. Капрі. Калігула)«чобіток»37—41 рр. н. е. Розправлявся зі знаттю (наказував складати заповіти на свою користь, а потім людей страчували, загравав із плебсом. Вважав себе богом Юпітером. Був убитий преторіанцями. Клавдій41—54 рр. н. е. Зміцнив систему влади та управління, допустив до сенату провінціалів, покращив фінансове становище імперії та вільновідпущеників. Клавдія отруїли дружина Агриппіна та її син Нерон. Нерон  «імператор-поет». 54—68 рр. н. е. Правив жорстоко, убив багато людей, звинуватив християн у великій пожежі в Римі. Був убитий під час повстання проти нього помираючи, Нерон вигукнув: «Який величний актор гине!»Флавіїв. Веспасіан69—79 рр. н. е. Придушив повстання в Іудеї. Посилив владу імператора, почав активне будівництво (Колізей), упорядкував систему управління та фінансів . Він, запровадивши податок на користування громадськими туалетами, сказав: «Гроші не пахнуть». Тит  називали «Любов’ю і відрадою роду людського»79—81 рр. н. е. Був співправителем батька (Веспасіана), подовжував його справи, опікувався плебсом («Друзі, я втратив день!»)Саме на час його правління випало виверження вулкана Везувій, що знищило міста Помпеї і Геркуланум.  В імперії з’явилися нові дороги. У 80 р. було закінчено будівництво унікальної споруди — амфітеатру Флавіїв (Колізею)Доміціан81—96 рр. н. е. За нього римська армія досягла Каспійського моря. Вважав себе богом. Встановив необмежену монархіюю, переслідував не згодних із ним сенаторів, убив двоюрідних братів, вигнав з Італії всіх філософів. Антоніїв*Марк Кокцей Нерва 96—98 рр. н. е. Припинив терор, зменшив податки, роздавав землю бідним, запровадив систему престонаслідування Марку Ульпію Траян98—117 рр. н. е. За нього імперія досягла найбільших розмірів, поновив діяльність Народних зборів та Отримав титул «найкращий принцепс», опікувався розвитком торгівлі, шляхів, гаваней. 

Номер слайду 24

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ДинастіяІмператор. Роки правління. ПодіїАнтоніїв. Публій Емілій Адріан  117—138 рр.н. е. Перейшов від завоювань до оборони імперії. Завершив війну з парфянами та в Британії. Вал Адріана становив 128 км це система оборони на кордонах. Ввів високу оплату за державну службу, було створено державну пошту. Антоній. Пій138—161 рр.н. е. Отримав звання «Пій» — благочестивий. Найспокійніший період життя імперії. Вбивство раба вважалося злочином. Економіка досягла високого рівня розвитку. Марк Аврелій161—180 рр.н. е. Правив разом із Луцієм Вером (161 — 169 рр. н. е.). Визначний філософ, високоосвічена людина. Постійно мав вести війни Йому вдалося придушити повстання у Вірменії, Дворіччі, Дакії.. Спрямовав свої дії на захист від вторгнення германців і сарматів (Маркоманські війни 166—180 рр.) Помер від чуми. Коммод Люцій180—192 рр.н. е. Відзначився жорстокістю. Виступав як гладіатор на арені. Уклав союз із германцями. Убитий заколотниками. ОТЖЕ Упродовж І ст. у Римі правили дві династії: Юліїв-Клавдіїв та Флавіїв. Імператори першої династії - Тиберій, Калігула, Клавдій та Нерон - за народженням або усиновленням належали до роду Юліїв і Клавдіїв. До династії Флавіїв належали три імператори: Веспасіан, його старший син Тит і молодший Доміціан.

Номер слайду 25

Дякую за увагу. Презентацію підготувала Гірна У. Є. Список використаних джерел та літератури.1. Всесвітня історія. Історія України [інтегрований курс] : підручник для 6 кл. закладів загальн. серед. освіти / Н. М. Сорочинська, О. О. Мартинюк. — Тернопіль : Навчальна книга — Богдан,2019. Матеріали з загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії-Вікіпедії. Фото,карти, матеріали з всесвітної системи сполучених комп'ютерних мереж інтернет, що заходяться у вільному доступі.

pptx
Додано
10 квітня 2021
Переглядів
3116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку