Презентація " Персько-грецькі війни"

Про матеріал
В презентації використані матеріали інтернет-ресурсів та підручника "Всесвітня історія. Історія України." О. Гісем, 6 клас. Для використання на уроках з історії та для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Персько- грецькі війни

Номер слайду 2

Мета уроку: Мета:     навчальна:   розглянути  причини, характер та наслідки греко – перських війн, сформувати в учнів уявлення про перебіг  важливих  битв у ході греко –перських війн;     розвиваюча: розвивати в учнів вміння працювати з текстовими та візуальними джерелами, аналізувати їх; розвивати навички роботи   з картою та атласом. Формувати вміння простежувати причинно – наслідкові зв'язки,  та  вміння робити висновки та узагальнення;     виховна: сприяти  вихованню в учнів інтересу до предмету;  почуття     патріотизму вірності та мужності; Тип уроку:    урок  засвоєння  нових  знань. Обладнання: карта, атлас, підручник, мультимедійна презентація, проектор. Форма проведення: урок із застосуванням ІКТ. Основні поняття та терміни: стратег, марафонська дистанція, Перший Афінський морський союз,  фаланга,  трієра,  марафонський біг. Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть:• розповідати про хронологічні межі та дати греко – перських воєн;• знаходити на карті території Перської держави і Греції та показувати   перебіг греко – перських воєн та місця основних битв.• виокремлювати в тексті головне і другорядне;• висловлювати власне ставлення до історичних подій і явищ.

Номер слайду 3

Хід урокуІ. Організація роботи учнів.ІІ. Актуалізація опорних знань. Вчитель: сьогодні на уроці ми продовжимо вивчення історії стародавньої Греції. Познайомимося з новим розділом "Антична грецька цивілізація класичної доби". В історичній науці цей період історії стародавньої Греції ще називають "класичним періодом", який охоплює недовгий час близько 200 років. Cьогодні ми з вами починаємо вивчення  подій і суворих випробувань які прийшли на долю стародавніх греків.  Aut vincere, aut mori – Перемогти або вмерти! Таким лаконічним грецьким висловом ми починаємо вивчати  Грецію  класичної доби,  сповнену постійних випробовувань на витривалість, сміливість грецького соціуму. Тема нашого уроку -  « Греко – перські війни».

Номер слайду 4

ІІ.  Мотивація пізнавальної діяльності. У ч и т е л ь. Отже, Афіни та Спарта. Спарта та Афіни. Олігархія і демократія. Місто художників, поетів, філософів та чіткої військової структури. Подумайте, що могло примусити ці дві абсолютно різні держави об’єднатися. Цілком ймовірно — війна. Проблемне питання:  Грецька перемога -  це результат  військової  муштри  чи любов до Батьківщини?

Номер слайду 5

Сприйняття та осмислення нового матеріалу. Ви вже знаєте про те, як утворилася Перська держава, про те, як зацарювання Дарія І загострилися її відносини з Елладою (римляниназивали її Грецією). Для закріплення економічного пануванняперсів на берегах Середземномор'я необхідно було підкорити еллінів,які жили на Балканському півострові. Загарбницькі плани володарів. Перської держави підштовхнули їх до завоювання Еллади. Основні     причини  греко-перських війн:  o   захоплення персами земель Малої Азіїo   порушені торговельні зв’язки  Греції;o   бажання персів захопити усю Грецію;Привід до війни: допомога Афін повсталими містами в області Іонія в. Малої Азії проти персів (Мілет 500-496 р. до н.е. повстання)У 490 до н. е. Дарій I рушив на Афіни. Почалися війни, якітриватимуть близько 50 років.

Номер слайду 6

Грецький гопліт. Перський воїн

Номер слайду 7

Подорож у часі Давайте з вами трохи пофантазуємо таперенесемось у VI-V ст. до н.е. ірозглянемо основні війни та події тогочасу:1. Марафонська битва.2. Похід Ксеркса. 3. Саламінська битва.4. Битва при Фермопілах

Номер слайду 8

Марафонська битва Перський флот не міг перевезти велику армію. На Марафонській рівнині висадилося лише 15тис. осіб піхоти, переважно стрільців-лучників. Проте вони становили серйозну загрозу для афінян. Єдностіміж греками не було. Між полісами точилася ворожнеча. Сусідня з Афінами Беотія готова була перейти на бік персів. Це в ті часи не вважали зрадою, бо греки не усвідомлювали себе єдиним народом. До того ж в. Афінах тривала нескінченна боротьба між аристократією та демосом за політичну владу. Афінська знатьпрагнула приходу персів. Прибічники Гіпія готували повстання в місті. У цій ситуації афіняни відрядили до Спарти гінця по допомогу. Скорохід за три доби здолав понад 200 км. Але спартанці зволікали з допомогою. Афіняни мусили давати відсіч завойовникам самотужки. Назустрічперсам вирушило 10 тис. гоплітів — важкоозброєних піхотинців. Їх супроводжувала нечисленна легкапіхота. Кінноти в греків не було зовсім. Очолювали військо кілька стратегів (воєначальників). Найвпливовішим поміж них був Мільтіад, колишній правитель Херсонеса Фракійського. Уранці 12 серпня490 р. до н. е. афіняни вишикувалися для бою у фалангу й атакували ворогів. Основну силу Мільтіадзосередив на флангах. На початку бою перси посунули сильним натиском афінян у центрі, де фаланга буласлабкішою. Але сильні фланги афінян затиснули перських вояків із боків, і ті, побоюючись оточення,панічно відступили до кораблів. Зазнавши великих втрат, перси посідали на кораблі й відпливли відберега. Є перекази, що воїн-грек поніс до афінян радісну звістку. Без перепочинку він здолав відстань від. Марафону до Афін, не знімаючи обладунків. Повідомивши про перемогу, посланець помер на місці відперевтоми. Його звали Фіддіпід, він був переможцем Олімпійських ігор з бігу в обладунках. Відтоді на честьгероя на Олімпійських іграх змагаються з бігу на дистанцію, яку пробіг той вісник, — 42 км 192 м. Цей видзмагань так і зветься — марафон. Греки пишалися своєю блискучою перемогою над ворогом і ще тривалий час славили героїв Марафону. Намісці Марафонської битви спорудили храм, руїни якого збереглися до наших днів.

Номер слайду 9

Марафонська битва

Номер слайду 10

Похід Ксеркса. Новий цар Ксеркс (486-465 рр. до н. е.) розпочав підготовку до нападу на Грецію. Звістка про новий похід персів не захопила еллінів зненацька. Ще після Марафонської битви Фемістокл, який прагнув перетворити Афіни на морську державу, переконав народні збори спрямувати кошти на спорудження флоту. Протягом десятиріччя афіняни збудували 200 трієр. У 481 р. до н. е. поліси Еллади створили оборонний союз із 30 держав. Об'єднаний флот греків нараховував 378 кораблів.480 р. до н. е. перська армія, ґрунтовно підготувавшись до походу, на чолі з Ксерксом вирушила на Елладу. Через протоку Геллеспонт було наведено три понтонних мости завдовжки 1360 м кожний. На Елладу насувалася небезпека. Щоб не допустити ворога до Беотії, треба було захопити єдиний шлях через Калідромські гори, який пролягав вузькою ущелиною Фермопіли (там не могли роз'їхатися навіть два вози). Поки греки з різних полісів вагалися, назустріч персам вирушив цар Спарти Леонід (508-480 рр. до н. е.). Геронти не дозволили йому ризикувати всією армією, тому Леонід пішов тільки зі своєю вартою.

Номер слайду 11

Похід Ксеркса. Стрімко минаючи Істмійський перешийок і Беотію, Леонід збиравдодаткові сили з грецьких міст. Тож до Фермопіл підійшло військо з6400 гоплітів і легкої піхоти. Греки зайняли Фермопіли, на кількагодин випередивши армію Ксеркса. Три дні загін Леоніда відбивав атаки. У вузькій ущелині спартанціоборонялися від незліченного перського війська. Але на четвертийдень місцевий пастух за винагороду провів персів гірськимистежками в обхід ущелини. Дізнавшись про це, Леонід завчаснонаказав усім еллінським загонам відступити, а сам зі спартанцямизалишився на позиції. Спартанські закони не дозволяли відступатибез перемоги. В останньому бою Леонід загинув разом зі своїмивоїнами. Тіла греків залишилися непохованими. Перська армія рушила через. Фермопіли, зайняла Беотію та ввійшла в Аттику. Афіни опинилисяпід загрозою облоги, а допомога від спартанців усе ще не надходила.

Номер слайду 12

Похід Ксеркса. Цар Ксеркс

Номер слайду 13

Саламінська битва. Населення Аттики перевезли на о. Саламін, відокремлений від. Аттики вузькою протокою. У ній кинув якорі об'єднаний грецькийфлот, прикриваючи афінський народ. А біля південного гирлапротоки став флот персів (близько 700 кораблів).28 вересня 480 р. до н. е. грецький флот атакував персів у вузькомугирлі між берегами Аттики й о. Саламіном, що надало йому перевагу. Могутні, але неповороткі перські кораблі скупчилися, заважаючиодин одному. Ламалися весла, кораблі перекидалися під ударамитаранів грецьких трієр. Перський флот зазнав тяжкої поразки. Ця перемога мала велике значення для перебігу всієї війни. Персивтратили перевагу в морських силах. Під загрозою опинилися зворотнішляхи до Азії. Ксеркс не міг залишатися в Греції. Його армія за обмеженогопостачання могла загинути. До бою на суходолі греки не вступали. Однакбудь-якої хвилини їхній флот міг захопити Геллеспонт і відрізати персів від. Азії. Тому Ксеркс поспіхом подався у зворотний шлях, залишивши в Беотії50-тисячну армію на чолі з Мардонієм.

Номер слайду 14

Саламінська битва У 479 р. до н. е. ця армія знову вдерлася до Аттики. Перси пограбували таспалили Афіни. Проти них зібралася об'єднана грецька армія на чолі зіспартанським полководцем Павсанієм, за чисельністю така сама, як у персів. У Беотії, біля міста Платеї, того ж року відбулася битва між персами тагреками. Греки мужньо билися за свою свободу. Уперше за всю історію еллінистояли разом, у єдиному строю перед спільним ворогом. Перси зазналицілковитої поразки, Мардоній загинув у бою. Залишки перської арміївідступили у Фессалію. Переслідуючи їх, грецька армія увійшла до Фермопіл. Греки знайшли йпоховали тіла Леоніда та його воїнів. На честь Леоніда було спорудженопорожню гробницю, над якою поставили скульптуру — пораненого лева. Еллада була звільнена від загарбників. Почалося очищення від персів островів. Егейського моря. Перський флот зазнав остаточної поразки в битвах при. Мікале (479 р. до н.е.), Евримедонті (468 р. до н. е.) та біля Кіпру (450 р. до н.е.).

Номер слайду 15

Саламінська битва

Номер слайду 16

Битва при Фермопілах. Фермопільська (Термопільська) битва  — героїчна оборона греками у 480 р. дон. е. Фермопільського гірського проходу від перської армії царя Ксеркса, яка вторглася у Грецію і зайняла Фесалію під час грекоперської війни. Фермопіли (Термопіли) — вузький прохід недалеко від міста Ламія (грец. Λαμία) у Греції, між Фесалією іЛокридою, поблизу Малійської. Битва згадувалась відомими давньогрецькими істориками Геродотом, Діодором і Ктесієм. Фермопільський прохід обороняли об'єднані війська греків у 500-449 рр. до н. е., а на час битви нимикерував спартанський цар Леонід на чолі ядра з 300 спартанців. Чотири дні Ксеркс вичікував біля самого проходу, а потімрозпочав наступ, під час якого змінював почергово різнонаціональні і неоднаково озброєні військові загони. Після двох днівбоїв персам не вдалося пройти через прохід, який був захищений муром та армією греків, яка мала 5 920 воїнів. Війська персівналічували 1,7—2,6 млн чол., як стверджує Геродот, проте сучасні вчені вважають, що вони налічували 200 тис. воїнів. У битві обидві сторони зазнали великих втрат. Персам вдалося нарешті подолати оборону після того, як вони обійшли прохідгірськими стежками, на які вказав зрадник Ефіальт. За цей час Леонід відпустив 1200 гоплітів і залишив лише 300 воїнів (заіншими даними залишилось ще 200 чи 1100 воїнів з ближніх міст, а також ілоти). Греків про обхідний наступ попередили бігунифокійців, які обороняли стежку, але були відтіснені персами, та перським перебіжчиком Тіррастіадом. Цар та усі воїни загинули. Геродот також стверджує, що у полон здалися фіванці, проте вчені вважають, що це наклеп, адже праця Геродота створена у часміжусобиць Фів та Афін. За деякими джерелами також повідомляється, що з 300 спартанців залишились живими два воїни:поранений і залишений у таборі Арістодем та відісланий гонець Пантит. Але вдома на них чекала ганьба, через що першийвідважно бився в битві у Платеях, спокутуючи провину, а другий —повісився. З боку персів загинули брати Ксеркса, Аброком та. Гіперанф. Діодор описує останню сутичку як нічний напад спартанців на табір персів. Найбільше серед воїнів-спартанціввідзначилися Дієнек, Дифірамб, та брати Алфей і Марон. Втрати персів у цій битві склали близько 20 тис. чол., у той час як грекивтратили близько 4 тис. воїнів та 400 з них потрапили у полон. Після бою Ксеркс знайшов тіло Леоніда і наказав відрубати йомуголову та насадити на кіл. Тіло царя було перепоховане через 40 років у Спарті, а на його честь через 600 років почали проводитизмагання. Імена загиблих воїнів були викарбувані на плиті, а на місці битви було встановлено камінь з епітафією Сімоніда. Кеоського: «Подорожній, коли ти прийдеш у Спарту, перекажи лакедемонянам, що ми полягли тут, вірні їхньому наказові». Зрадник Ефіальт же загинув від руки родича під час суперечки.

Номер слайду 17

Битва при Фермопілах

Номер слайду 18

Завершення війн. Греко-перські війни завершилися 449 р. до н. е. укладенням мирногодоговору, який увійшов до історії як «Калієв мир». Егейське море таІонійське узбережжя було цілком звільнено від персів. Фінікійським купцямзаборонили з'являтися тут. Егейське море стало вільним для грецької торгівлі. Зновуналагодилися торгові шляхи до Понту Евксинського, а також зв'язки з колоніями найого берегах. Греки відчули себе єдиним народом, пізнали силу своєї єдності. Склалися умови дляекономічного піднесення, культурного й політичного розквіту Еллади, якийрозпочався в середині V ст. до н. е.5. Перший Афінський морський союз. Афіни, які перетворилися на найсильнішу морську державу, об'єднали в 478 р. до н. е. грецькіполіси й утворили Перший Афінський морський союз для захисту від зовнішніх ворогів. Усіучасники Союзу вносили форос у скарбницю союзу на воєнні потреби. Афіни й острови Лесбос,Хіос, Самос замість форосу надавали бойові кораблі. Скарбницю зберігали на острові Делосі, томудруга назва Союзу — Делоський морський союз. Згодом Афіни прибрали до рук усю владу в Союзі,перевезли до міста скарбницю й підпорядкували собі майже всіх учасників. За Союзом закріпиласяназва Архе (влада). Наслідки війни:  ·        Велика кількість полонених рабів;·        Зростання авторитету Афін;·        Створення афінського морського союзу;·        Заборона виходу у Егейське море перським військовим  кораблям;·        Персія визнала незалежність грецьких міст Малої  Азії;·        Греція отримала контроль над Чорним та Егейським морями;·        Греки відстояли свою незалежність 

Номер слайду 19

Закріплення  вивченого матеріалу   Історичний диктант  І.    Фермопільська битва відбулася …  2.    Тісно зімкнутий лінійний стрій грецької піхоти (гоплітів) для бою – це..         3.    Марафонський біг- це біг на  дистанцію…. 4.    Похід Ксеркса  відбувся   5.    Перший Афінський морський союз було утворено…  6.    Бойовий  корабель  античності,  на якому веслярі  розташовувалися в три   яруси з обох бортів корабля…7.   Битва біля  Платеї відбулася  в…   8.    Марафонська битва відбулася в …  9.    Греко- перські війни закінчилися перемогою..10.  Посада  головнокомандувача військом, що також завідував зовнішніми справами держави і частково фінансами, включаючи судову владу по всіх вказаних галузях управління …11. Закінчення греко – перських воєн в…12  Хто керував грецькою армією під час Саламінської битви?

Номер слайду 20

Підсумок уроку   «Amemus patriam, pareamus legibus - Любiмо Батькiвщину, пiдкоряймося її  законам» - так говорили греки. Саме греки змогли за тривалий час боротьби вибороти власну волю та свободу, ціною величезних втрат, проявивши  себе, як справжні  патріоти та громадяни держави.

Номер слайду 21

Історичний словничок. Марафонський біг або марафон  —спортивні змагання з бігу на дистанцію, щостановить 42 км 195 м. Стратег - посада  головнокомандувача військом, щотакож завідував зовнішніми справами держави ічастково фінансами, включаючи судову владу по всіхвказаних галузях управління. Фаланга  — тісно зімкнутий лінійний стрій грецькоїпіхоти (гоплітів) для бою. Трієра  -   бойовий корабель античності, на якому веслярірозташовувалися в три яруси з обох бортів корабля. Фланг — правий або лівий край бойового порядку. Понтонний міст — міст, прокладений на палубах плавзасобів(понтонів).

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника ст. 116-117, доповнити історичний диктант, поданий в уроці, Скласти   хронологічну таблицю «Греко- перські війни» Дата. Місце битви. Командувач грецької арміїНаслідки

pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
2304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку