Презентація для здобувачів освіти 9 класу "Поширення мистецтва: бібліотеки"

Про матеріал
Шлях розвитку, визначення, функції та приклади "храму мудрості" бібліотеки. Знайомство з поняттям "мурал", приклади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поширення мистецтва: БІБЛІОТЕКА

Номер слайду 2

XXI століття прийнято вважати ерою нових технологій і стрімкого розвитку в сферах науки, техніки, мистецтва. Але традиційні історичні здобутки цілої планети, що формувалися протягом сотень тисяч років завжди будуть корисними і незамінними в нашому житті.

Номер слайду 3

Отже, бібліотека. В нашому розумінні — це  колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Насправді ж книгозбірня має дещо глибше значення. Це чарівне місце — особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком. Ніщо не може замінити спілкування з книгою.

Номер слайду 4

Мало хто знає, але бібліотека – це місце,  де людина може знайти себе, пізнати світ або навіть змінити свою долю. Навіть, не встигши переступити поріг, відчуваєш запах історичної культури та таємниць, які приховують в собі стародавні книги. А тиша — це той спокій, затишок, який не сплутаєш з будь-якою іншою тишею. Тиша бібліотеки – це потаємний вимір, в якому хочеться бути до того часу, поки не прочитаєш усі книги. Адже кожна нова книжка — це знайомство з цікавими героями, що можуть поділитися своїми вчинками, допомогти або порадити. Це задоволення покрите чимось незвичайним, проте вічним.

Номер слайду 5

Книга – одне з найбільших чудес, створеною людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє. Грецьке "бібліо", латинське "лібер", семітське "сефер", арабське "китаб", подібно слов’яно - балтійському "книга", трактується однаково: предмет; твір або частина твору. Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для виготовлення книжок: каміння, глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк, метал.

Номер слайду 6

Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. У перекладі з давньогрецької мови слово “бібліотека” означає приміщення, де зберігаються книги (“бібліо” – книга, “тека” – сховище)

Номер слайду 7

Визначення. БІБЛІОТЕКА - ЦЕкультурно-освітній заклад, що комплектує, зберігає друковану продукцію, популяризує писемну культурусистематизована колекція джерел інформації та подібних ресурсів, відібрана експертами та доступна певній спільноті для ознайомлення чи запозичення.соціальний інститут, діяльність якого спрямована на забезпечення рівного доступу до інформації, за умов розвитку процесів гуманізації освіти, її інформатизації, відкритості й формування освітніх інформаційних потреб, який здатен якісно забезпечити і технологічний, і соціальний, і освітній доступ до інформації.більш або менш значна кількість книжок, спеціально підібраних для читання, наукової роботи, з метою колекціонування і т. ін.

Номер слайду 8

Інформаційна Освітня Видавнича Функціїбібліотеки

Номер слайду 9

У контексті соціокультурної діяльності бібліотеки розглядаються в декількох ракурсах:як соціокультурний інститут вони слугують збереженню і впорядкуванню культурної спадщини суспільства із розвинутою писемністю;як центр виховання громадянськості і залучення до культури допомагають особистості взаємодіяти із суспільством;як орган соціального обслуговування виступають для людини довідково-інформаційним посередником у використанні послуг, що надають різні державні та інші організації;як культурний заклад пов’язують людину зі здобутками національної і світової культури і гуманітарними знаннями в цілому;як заклад соціальної сфери надають можливості для змістовного відпочинку та проведення дозвілля.

Номер слайду 10

Перші бібліотеки складалися з архівів найдавнішої форми письма — глиняні таблички у клинописній писемності, виявлені в Шумері, деякі датуються 2600 рр. до н. е. Приватні або особисті бібліотеки, що складаються з писемних книг, з'явилися в Стародавній Греції в V столітті до н. е. У VI столітті, в самому кінці класичного періоду, великими бібліотеками середземноморського світу залишалися бібліотеки Константинополя та Александрії. Александрійська бібліотека – найбільша та найвідоміша бібліотека періоду еллінізму, була заснована та діяла при Александрійському музеї, або музеумі (Єгипет). Заснована, як вважається, Птолемеєм на початку 3 ст. до н.е. Книжковий фонд Александрійської бібліотеки складався з грецької та перекладної східної літератури (про кількість книжок відомо різне: від 50 до 700 тис. сувоїв, що на той час було найбільшою колекцією у світі.)

Номер слайду 11

За підтримкою ЮНЕСКО почалося відродження Александрійцської бібліотеки. Вона відкрилася у 2002 році. Крім бібліотечних залів у ній діють планетарій, музей, галереї, зал для незрячих людей і навіть майстерня з реставрації рукописів. Під час революції 2011 року в Єгипті жителі Александрії вишикувалися в живий ланцюг навколо бібліотеки, щоб захистити її від натовпу мародерів, які, підпалюючи, трощили все на своєму шляху.

Номер слайду 12

Пергамська бібліотека Конкурувала з Александріською бібліотекою. Складалася з 4 залів. Коли єгипетські правителі, побоюючись суперництва, заборонили вивозити папіруси за межі країни, винахідливі пергамці знайшли власний спосіб записувати інформацію на спеціально обробленій шкірі тварин - пергаменті.

Номер слайду 13

Бібліотека Ярослава Мудрого — за літописними свідченнями, перша бібліотека Київської Русі. Згідно з найпоширенішою версією, у XII столітті і пізніше вона знаходилася в Софійському соборі Києва або в підземеллях під ним. Час заснування бібліотеки невідомий. У «Повісті минулих літ» про неї згадується під 1037 роком. Віддаючи належне Ярославу Мудрому, літописець після розповіді про користь книг, які — «суть реки напояющие вселенную», говорить, що «Ярославъ же сей, якоже рекохом, любил бе книги, много написав и положи в святей Софии церкви».

Номер слайду 14

Бібліотека монастиря святого Галла — найдавніша бібліотека в Швейцарії. Заснована в монастирі Святого Галла першим абатом цієї обителі святим Отмаром на початку VIII століття. Бібліотека Санкт-Галенського монастиря є одним з найзначніших зібрань стародавніх книг і манускриптів у Європі. Вона містить 2100 рукописів, датованих VIII—XV століттями

Номер слайду 15

Павільйон Тянь-Ї - найдавніша діюча приватна бібліотека в Китаї. Сьогодні фонди бібліотеки становлять 300 000 томів, з яких 80 000 раритетів насамперед епохи Мінь. З 1982 року бібліотека занесена у список Національних пам'яток КНР.

Номер слайду 16

Бібліотека монастиря Віблінген. Бібліотека високо шанується серед мистецтвознавців своїм багатим орнаментом та прикрашеною фресками стелею. В бібліотечних архівах зберігається велика колекція язичницьких та християнських творів, доступних разом з іншими фондами для публіки у вигляді незалежних досліджень та екскурсій

Номер слайду 17

Бодліанська бібліотека — бібліотека Оксфордського університету, поряд з Ватиканською — одна з найстаріших бібліотек в Європі, друга в країні після Британської бібліотеки за величиною бібліотечних фондів. Бібліотека носить ім'я сера Томаса Бодлі (1545—1613) — відомого збирача стародавніх манускриптів, який перебував на дипломатичній службі королеви Єлизавети. Тим часом її засновником слід вважати єпископа Томаса де Кобема (пом. 1327), що перший створив при Оксфордському університеті невелике зібрання книг, прикутих до полиць ланцюгами, щоб їх не виносили за межі будівлі. Одна зі сторінок Шембартської книги, Нюрнберг, 1590-1640 Ротонда Радкліф - одна з філій Бодліанської бібліотеки. У дворі центрального корпусу бібліотеки

Номер слайду 18

Бібліотека Конгресу — національна бібліотека Сполучених Штатів Америки та дослідницький підрозділ Конгресу США. Є найбільшим за площею книгосховищем та однією з найважливіших бібліотек світу. Розташована у Вашингтоні, має три основні будівлі.

Номер слайду 19

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Номер слайду 20

Національна парламентська бібліотека України

Номер слайду 21

МУРАЛ«Відродження» м. Київ

Номер слайду 22

Муралізм зародився в Мексиці на початку 20-х років ХХ століття.  Слово перекладається з іспанської як “стіна”. Засновник – Дієго Рівера – мексиканський художник ХХ століття. Малював портрети, жанрові картини, натюрморти, звертався до графіки (літографія). Працював художником-монументалістом, твори цього напрямку принесли йому світову славу.. Мурал в Національному палаці, Мехіко.

Номер слайду 23

Визначення. МУРАЛ - ЦЕ(від іспан. muro – стіна) – художній розпис зовнішніх стін будинків.різновид монументально-декоративного малярства

Номер слайду 24

Попередник муралу - фреска. Причастя апостолів, церква Богородиці Асіну, початок 12 ст, Кіпр

Номер слайду 25

Від графіті мурал відрізняється змістом і масштабністю

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Інкл
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку