Презентація до 300-річчя Г. Сковороди

Про матеріал
Серед цієї краси рідного краю безліч видатних діячів творили іншу - красу літератури, культури, мистецтва… Провідне місце серед усіх займає Григорій Савич Сковорода – народний філософ і поет,педагог і просвітитель, музикант і громадський діяч. Він приходить до нас не за примусовим покликом ювілею, а по святому праву володаря наших душ, за чистоту і благородство яких вів подвижницьку боротьбу. Про життя і творчість Г. Сковороди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний погляд на постать Сковороди. Вісь Сковороди і де вона пролягає

Номер слайду 2

Г. Сковорода є скрізь - він повсюди. Так, спіймати його важко, але доторкнутись навіть через віки можна спробувати.

Номер слайду 3

Приніс мудрець в життя одвічне слово,Ту філософію, яку чекав народ. Звучить і досі чиста його мова: Творить добро – найкраща з насолод!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вже триста літ минуло,Коли в козацькій хаті народивсь. Філософ, педагог, поет і геній,Надії вогник людства засвітивсь

Номер слайду 6

Паспорт письменника

Номер слайду 7

Ментальна карта

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Світ Г. Сковороди

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Є у Григорія Савича Сковороди концепція під назвою «нерівна рівність». Філософ узяв за символ фонтан, що складається з різних за об'ємом посудин, які наповнює вода. З одного боку – вони усі різного розміру, отже, нерівні.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Не рівна рівність. Як трактується?Глечик – Господь. Посуд -сила, мудрість, терпіння, любов. Ці риси Бог виявляє до нас, а ми повинні виявляти до ближніх. Ллються з різних трубок різні струмені в різні посудини, що стоять довкола фонтана. Менша посудина має менше, але вона однакова з більшою тим, що так само пов­на». Навіть люди не роблять весь посуд однаковим. У маленьких тарілочок своє призначення, у великих – своє. Людина однаково цінить всі плоди своїх рук, бо у всього створеного є своє призначення.

Номер слайду 14

Сковорода – експерт з бюджетних мандрів? Більшість знає Сковороду як байкаря й мандрівного філософа. Спочатку, щоби мати змогу мандрувати, Сковорода доєднався до «Токайської комісії з заготівлі вин до царського двору» й побував із ними в декількох містах Європи. Пізніше Сковорода переважно просто жив у друзів чи знайомих безкоштовно або іноді його наймали приватним вчителем дітей.

Номер слайду 15

А як вам погляд Андрія Любки?Вегетаріанець, вільнодумець і недовчений студент (адже формальну освіту так і не закінчив!), експериментатор у віршуванні, харизматичний викладач (якого за це з викладацьких посад виганяли), емоційний педагог, який міг учня назвати «свинською головою», неформал, який так і не підлаштувався під «нормальне» рутинне життя, співак, що роками виспівував оперні арії при царському дворі, русофоб, давінчіанець, що спав чотири години на добу, пішохід, пастух і легенда, – так могла б звучати біографічна довідка про Сковороду в шкільній хрестоматії. 

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На надмогильному камені, як побажав Сковорода , було викарбовано: «Світ ловив мене, та не спіймав» .

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Григорій Сковорода про смисл життя. Людина – це маленький світ. Як хто посіє в юності, так і пожне в старостіБери вершину і матимеш середину. Тоді лише пізнається цінність часу, коли він втрачений. Пізнай самого себе і ти пізнаєш світ

Номер слайду 20

Григорій Сковорода про добро. Святість життя полягає в робленні добра людям. Будь-яке добро сховане у вдячності, як вогонь і світло в камінціПраця – всякому добру батько. Якщо порода добра, то й плоди добрі

Номер слайду 21

Григорій Сковорода про дружбу. Дружбу не може ні випросити, ні купити, ні силою вирвати. Щасливий, хто хоч саму тільки тінь доброї дружби нажити спромігся. Нема нічого дорожчого, солодшого і кориснішого за неїЛюдська душа і друг, безсумнівно, цінніші за все інше. Протягуючи руку друзям, не потрібно зжимати пальці в кулак. Вірний друг пізнається в нещасті

Номер слайду 22

Григорій Сковорода про навчання. Хто помірно, але постійно вивчає предмети, корисні як у цьому, так і в майбутньому житті, тому навчання не труд, а втіха. Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитись…Треба всіляко розвивати у молоді бажання вчитися, ініціативу, самостійність, наполегливість в опануванні знань. Не той дурний, хто не знає (ще такий, котрий усе знає, не народився), але той, хто знати не хоче 

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Постер «Світ Сковороди»«Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому їй не шкодити.» Г. Сковорода

Номер слайду 25

Ольга Скоробогатова з Харкова пише: "Мене нещодавно попросили для нашого Педагогічного Універсітету намалювати Григорія Сковороду в воєнному одязі. Поки малювала, подумала, що це зовсім не близько його філософії, але най буде. Без своєї зачіски він став просто солдатом. Хай боронить культуру ".

Номер слайду 26

«Актуальність афоризмів Г. Сковороди»Світоглядні позиції легендарного мислителя є особливо актуальними і сьогодні, оскільки проблеми щастя, самопізнання, самовдосконалення і дотепер залишаються гострими і злободенними.

Номер слайду 27

Краще голий та правдивий, ніж багатий та беззаконний. У тих, хто душею низький, найкраще з написаного і сказаного стає найгіршим.

Номер слайду 28

Ніхто не може вбити в собі зло, коли не втямить спершу, що таке те зло, а що добро. Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця.

Номер слайду 29

Все минає, але любов після всього зостається. Шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами

Номер слайду 30

Не за обличчя судіть, а за серце. Неправда гнобить і протидіє, але тим дужче бажання боротися з нею...

Номер слайду 31

Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга. Ти робиш найкращу і для тебе рятівну справу, коли твердо ступаєш по шляху доброго глузду.

Номер слайду 32

. У ніч на 6 травня росіяни обстріляли село Сковородинівка на Харківщині. Атака припала на літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди — ракета влучила прямо під дах будинку, де свого часу гостював філософ. Будівля вигоріла зсередини. Це непростий музей. Останній рік свого життя Сковорода прожив у цьому маєтку. Він належав хорошому другу філософа, колезькому раднику Андрію Ковалівському. Там усе ще можна побачити старовинний парк і сад, де Сковорода любив відпочивати. Збереглися деякі його улюблені місця: 700-річний дуб та криниця. Поруч із музеєм — могила Сковороди

Номер слайду 33

Номер слайду 34

«Коли твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то, на мою думку, ти щасливий» (Г. Сковорода)Незнищенна наша нація, яка любить свою культуру, мову, тримає фронт, піклується про дітей і тварин, вирощує врожай; навіть у таких умовах, навіть під час війни.

pptx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку