Презентація до брейн- рингу з української мови "Волошкові очі у моєї мови"

Про матеріал
Презентація до розробки виховного заходу "Брейн-ринг "Волошкові очі у моєї мови" для знавців української мови
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брейн-ринг

Номер слайду 2

ppt_x

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

І тур«Добери назву»

Номер слайду 8

ІІ тур “Скажи прислів’ям "

Номер слайду 9

Майстер на всі руки. Одна голова – гарно, а дві – краще. Хто поспішить, той людей насмішить. Багато будеш знати – швидко старим станеш. Друзі пізнаються в біді. Язик до Києва доведе.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ІІІ тур «Подорож у мову»

Номер слайду 12

Омоніми. Скат. Голка. Бал

Номер слайду 13

ІV тур «Гра з глядачами»

Номер слайду 14

V тур«Поетична синонімія»

Номер слайду 15

Осокори у (тузі, смутку, журбі),А дуби, мов полководці,Вийшли з вітром на (дуель, двобій, поєдинок). А вітер завихриться в вітах,Дерева гойдне – і в ту ж (секунду, хвилю, мить)Із жалем за втраченим літом. Обірване листя (лине, летить, кружляє). Мені в далекому ПарижіПриснилась рідна (земля, сторона, країна): Серед любисткової тишіДрімає хата (ошатна, чепурна, охайна). Вересневі дні (з бажанням, охоче, без примусу)Стелять щедрі скатерті,А на них – усе, що (бажаєш, прагнеш, хочеш): Всі дари земні на стіл.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

VІ тур «Метаграма»

Номер слайду 25

Тихенько я в стручку лежав,Коли хтось літеру украв,То враз здрібнів я в сто разівІ все й усіх собою вкрив.(горох – порох)І хвостом не встиг змахнути. Рудошерстий курокрад,Як хтось літеру поцупив. Змінам цим рудько не рад,Бо припало стать харчем. Найсмачнішим для китайців.(лис – рис)Шкребтись я буду у норіЙ усе старанно гризти,А зміниш літеру в мені –Замовкну і не писну.(миша – тиша)

Номер слайду 26

Літерою «ес» почнуся –Кожному я придадуся,Двісті тисяч нас таких –Двісті тисяч нас таких –Точних, гарних і гучних. Коли першу букву змінять,Теж мене належно цінять,Бо де ж інший є метал,Щоб так легко все паяв?(слово – олово)З к дерева захищаєІ на них вона завжди. З н звірятко заховаєКоли треба, від біди.(кора – нора)На Далекому я СходіІ завжди в морській воді. Коли к на г заміниш,Стану деревом тоді (краб – граб)

Номер слайду 27

VІІ тур «Конкурс юних поетів»

Номер слайду 28

Дописати вірш1 команда. Біла. Покрила. Дуба. У шубу.2 команда Черевички. До річки. Ходила. Загубила .

Номер слайду 29

VІІІ тур. Гра з глядачами «Добери антонім»

Номер слайду 30

Весело – Мороз – Високий –Білий – Сміється – Важкий –Цікаво – Свіжий – Чисто –Старість – Шкідливий – Сухий –Зло – Згадати - Допомагати -

Номер слайду 31

ІХ тур «Прямо чи влучно»

Номер слайду 32

1 команда1. Зарубати на носі. 2. Яка муха тебе укусила? 3. Гладити по голові. 4. Ловити гав. 5. Водити за ніс. 6. Ведмідь на вухо наступив. 7. Гору брати. 8. Накивати п’ятами. 2 команда1. З неба зорі зриває. 2. Пекти раки. 3. Давати задній хід. 4. Не відати ні слухом, ні духом. 5. Задирати ніс. 6. Міряти лозиною. 7. Як кіт наплакав. 8. Тримати при собі. 

Номер слайду 33

Х тур «Конкурс капітанів»

Номер слайду 34

ХІ тур «Паремійна плутанина»

Номер слайду 35

1 команда: Кобила з вовком мирилася, та додому не вернулась. Напав нежить, ніде й шматок хліба не влежить. Гуляй, тату – завтра свято. Хвалилася вівця, що у неї хвіст, як у жеребця. Розуму палата та ключ від неї загублений. На голові блищить, а в голові свистить. За дурною головою і ногам нема спокою. Сама баба сметану злизала, а на кота сказала. Задер носа, що й кочергою не дістанеш.Їж, Мартине, мати ще підкине. Мовчи, глуха, менше гріха. Змія линяє, але вдачі не міняє.2 команда: Убила баба лося, так їй довелося. Винувата діжа, що не смакує їжа. Ти від нього спиною, а воно до тебе рилом. На тобі, небоже, що мені негоже. На те щука в морі, щоб карась не дрімав. Піч тучить, а дорога учить. Посади свиню за стіл, вона й ратиці на стіл. Не дурний крук, щоб впустив із рук. Хвалилася калина, що з медом солодка. Пішов по шерсть, а вернувся стрижений. Не все те золото, що блищить. Хоч копійка в каптані, та на сто рублів чвані.

Номер слайду 36

pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Голуб Н.Б., Шелехова Г.Н., Новосьолова В.Н., Ярмолюк А.В.)
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
1073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку