Презентація до Дня мови "Рідна мово, ти ніжний цвіт..."

Про матеріал

Презентація змушує серйозно замислиться не лише над власним життям, а й долею народу, адже кожен із нас – його часточка. Тема дуже важлива, бо йдеться про “найбільше і найдорожче добро народу" – його мову.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Рідна мово, ти ніжний цвіт…” Підготувала Пінчук Т.М., вчитель української мови та літератури

Номер слайду 2

Шановні ровесники! Настав час, коли нам треба серйозно замислиться не лише над власним життям, а й долею народу, адже кожен із нас – його часточка. Тема нашої роботи дуже важлива, бо йдеться про “найбільше і найдорожче добро народу” – його мову. “Мова – основа духовного життя народу, втрата її – смерть для його душі”, - Панас Мирний.

Номер слайду 3

Функції мови ФУН КЦІЇ МОВИ

Номер слайду 4

Походження української мови

Номер слайду 5

Формування української мови Українська літературна мова сформувалася на основі південно-східного наріччя (середньонаддніпрянських говорів), які раніше й ширше за інші закршлювалися в художніх творах і науковій літературі (перша українська граматика О. Павловського (1818) написана на фактичному матеріалі саме цих говорів), увібравши в себе окремі риси північних і південно-західних діалектів.

Номер слайду 6

Зачинатель української мови Початком нової української літературної мови умовно вважається 1798 рік (вийшли друком три перші частини "Енеїди“ І. П. Котляревського) І. П. Котляревський — зачинатель нової української літературної мови, бо ввів до літератури багату, колоритну, мелодійну, співучу народну мову.

Номер слайду 7

Основоположник сучасної української літературної мови Основоположником сучасної української літературної мови вважають Тараса Шевченка, який відібрав з народної мовної скарбниці багаті лексико-фразеологічні шари, відшліфував орфоепічні й граматичні норми, поєднав її різнотипні стильові засоби (книжні, фольклорні, іншомовні елементи) в єдину чітку мовностилістичну систему — українська мова стала придатною для вираження найскладніших думок і найтонших почуттів; вивів українську мову на рівень високорозвинених європейських мов, відкрив перед нею необмежені перспективи дальшого розвитку.

Номер слайду 8

Заборони української мови Наша мова витримала 48 заборон! Подібного не знає історія жодної мови, жодної держави Указ Петра І про заборону друкувати в Малоросії будь-які книги, крім церковних, які необхідно "для повного узгодження з російськими, з такими ж книгами справляти, щоби ніякої різниці і окремого наріччя в них не було" 1753 Указ про заборону викладання українською мовою в Києво-Могилянській академії. 1789 Розпорядження Едукаційної комісії Польського сейму про закриття руських (українських) шкіл та усунення з усіх інших шкіл руської мови. 1817 Постанова про викладання в школах Західної України лише польською мовою. 1847 Розгром Кирило-Мефодіївського братства 1863 Циркуляр міністра внутрішніх справ П. Валуєва про заборону видавати підручники, літературу для народного читання та книжки релігійного змісту українською мовою, якої "не Бьіло, нет и бьіть не может”

Номер слайду 9

Заборони української мови 1876 Указ Олександра II (Емський указ) про заборону ввозу до імперії будь-яких книжок і брошур "малоросійським наріччям", заборону друкування оригінальних творів і перекладів, крім історичних документів та творів художньої літератури, в яких "не допускати жодних відхилень від загальновизнаного російського правопису". Заборонялися також сценічні вистави й читання та друкування текстів до нот українською мовою. 1881 Заборона викладання у народних школах та виголошення церковних проповідей українською мовою. 1884 Заборона українських вистав у всіх губерніях Малоросії. 1895 Головне управління у справах друку заборонило видавати українською мовою книжки для дитячого читання. 1908 Указом Сенату Російської імперії україномовна культурна і освітня діяльність оголошена шкідливою, бо "може викликати наслідки, що загрожують спокоєві і безпеці". 1914 Указ Миколи II скасував українську пресу. 1925 Відбувся Пленум ЦК України про "українізацію" України 1938 Постанова "Про обов'язкове вивчення російської мови в національних республіках СРСР". 1958 Положення про вивчення другої мови "за бажанням учнів і батьків".

Номер слайду 10

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Конституція України. Прийнята на п' ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року

Номер слайду 11

РІДНА МОВА Було це давно, ще за старої Австрії,в 1916 році. В купе першого класу швидкого потягу Львів - Відень їхали чотири пасажири: англієць, німець, італієць. Четвертим був відомий львівський юрист Богдан Косів. Розмовляли на різні теми. Нарешті заговорили про мови: чия краща, котрій із них належить світове майбутнє. Першим заговорив англієць : - Англія - країна великих завойовників і мореплавців, які рознесли славу англійської мови по всьому світі. Англійська мова - мова Шекспіра, Байрона, Діккенса, Ньютона та інших великих літераторів і вчених. - Ні в якому разі, - гордовито заявив німець. - Німецька мова - це мова двох великих імперій - Німеччини й Австрії, які займають більше половини Європи… І тому, безперечно, німецька мова має світове значення. Італієць усміхнувся і тихо промовив: - Панове, ви обидва помиляєтеся. Італійська мова - це мова сонячної Італії, мова музики й кохання, а про кохання мріє кожен… Тому італійській мові належить бути провідною у світі. Українець довго думав і нарешті промовив: - Ви ж по суті нічого не сказали про багатство й можливості ваших мов… Я на своїй мові можу укласти… вірш, де всі слова будуть починатися на “С”. Якщо Ваша ласка, прошу послухати: Самітній сад Сонно сипляться сніжинки, Струмінь стомлено сичить. Стихли струни , стихли співи, Срібні співи серенад. Сріблом стеляться сніжинки, Спить самітній сонний сад… Сипле , стеле сад самітній Сірий смуток - срібний сніг. Сумно стогне сонний струмінь, Серце слуха скорбний сміх. Серед саду страх сіріє. Сад солодкий спокій снить. - Геніально! Незрівнянно!... Потім усі замовкли. Говорити не було потреби. ( За П. Столярчуком).

Номер слайду 12

Багатство української мови Українську мову вважають однією з найбагатших мов світу. Багатство мови виявляється передусім у величезній кількості слів. Виданий у 70-х роках минулого століття 11-томний тлумачний Словник української мови містить понад 134 тисячі слів. Великий тлумачний словник сучасної української мови 2005 року видання зафіксував 250 тисяч слів. Однак цей словник охоплює лише найуживаніші слова. Насправді їх набагато більше. Нині колектив мовознавців готує новий Тлумачний словник української мови. Він складатиметься з 20 томів. В українській мові величезна кількість синонімів, які дають змогу точно й виразно висловити будь-яку думку. В українській мові існують різноманітні способи словотворення. Українська мова має струнку й гнучку граматичну будову, тобто словозміну й будову речення, у ній обмаль винятків. Отже, українською мовою можна щонайточніше передавати і найскладніші наукові поняття, і найтонші відтінки переживань людської душі.

Номер слайду 13

“Не бійтесь заглядати у словник” Етимологічний словник

Номер слайду 14

Краса української мови УКРАЇНСЬКА МОВА Ніжна, мила, світанкова, ясна, чиста, колискова, мелодійна, дзвінкотюча, дивна; радісна, співуча, лагідна, жива, казкова, красна, чарівна, шовкова, найдорожча, добра, власна, мудра, сонячна, прекрасна, солов'їна, барвінкова Українська мова!

Номер слайду 15

Українська діаспора східна (понад 7 млн. українців) західна (понад 4 млн.) на території Росії — на Дону, Кубані, Волзі — у Воронезькій, Бєлгородській, Волгоградській, Саратовській, Самарській, Курській та ін. областях; у Сибіру, на Далекому Сході; в Казахстані, Білорусі, Прибалтиці, Молдові у різних країнах Європи (в Польщі, Румунії, Словаччині та ін.); у деяких країнах Північної і Південної Америки (Канаді, США, Бразилії, Аргентині — переважно нащадки українських емігрантів кінця XIX — перших десятиліть XX ст.); в Австралії Кількість носіїв — близько 50 млн. осіб

Номер слайду 16

Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, — не заслуговує на ім'я людини. Й.-Г. Гердер Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики й квіткових пахощів — скількома епітетами супроводяться визначення української мови! І, зрештою, ці епітети слушні... У вигляді мови природою дано людині великий скарб. О.Гончар Мужай, прекрасна наша мово, живи, народу віще слово, цвіти над нами веселково, як мир, як щастя, як любов! М. Рильський Учитися гарній, спокійній, інтелігентній мові треба довго й уважно — прислухаючись, запам'ятовуючи, помічаючи й вивчаючи. Наша мова — найважливіша частина не лишень нашої поведінки, а й нашої особистості, нашої душі, розуму, нашої здатності не піддаватися впливам середовища, якщо це затягує. Д. Лихачов Мова — це великий дар природи, розвинутий і вдосконалений за тисячоліття з того часу, як людина стала людиною. У кожного народу — своя мова. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати, не наносити йому ніякої шкоди. К. Крапива Чудова думка втрачає всю свою цінність, коли вона погано висловлена. Вольтер Народ, що не усвідомлює значення рідної мови для свого вищого духовного життя, і сам її покидає й відрікається, виконує над собою самовбивство. П. Шафраник Слово Шевченкове й Франкове, художні шедеври нашої класики хай стануть для нас взірцем і мірилом. О. Гончар

Номер слайду 17

6800 мов світу (близько 60 % від загальної кількості) можуть зникнути найближчим часом, а 90% — протягом ста років. Приблизно половиною мов говорить тільки 2,5 тисячі чоловік. Що два тижні зі світового лінгвістичного атласу зникає одна мова. За прогнозами вчених, до кінця цього століття має зникнути половина з тих мов, що використовуються на планеті сьогодні. Щоб це лихо не спіткало нашу мову - вчи, люби і бережи її!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 лютого 2018
Переглядів
5108
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку