Презентація до інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" на тему: "Громадський простір"

Про матеріал
Презентація до інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" 6 клас. Була розроблена згідно календарно-тематичного планування за модельною навчальною програмою «Досліджуємо історію і суспільство. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти на 2022-2023 н.р., автори Васильків І.Д., Димій І.С., Шеремета Р.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Громадський простір

Номер слайду 2

Згадайте…— що таке «особистий простір», «громадський простір»;— кого називають громадянами. Чи знаєте ви, що…— вершиною будівельної діяльності римлян є інженерні споруди;— серед найдавніших цивілізацій були суспільства з розвинутим громадським простором, але були й такі, де взагалі не передбачалося середовища для спільного використання, відпочинку й творчості. Як ви розумієте…— значення понять “амфітеатр”, “тріумфальна арка”

Номер слайду 3

Що таке громадській простір. Громадський простір пов’язаний з певними типами громадської діяльності, такими, як спілкування, дозвілля. Він забезпечує умови для прогулянок, відпочинку, творчості та освіти, оскільки загальнодоступний. Це вулиці, парки, газони, сквери, площі, дитячі майданчики, набережні тощо. Але не весь такий простір міг бути громадським.

Номер слайду 4

Ознаками громадського простору вважають доступність, безкоштовність, безпечність та захищеність, універсаль- ність, комфортність. Також громадський простір повинен надавати можливість для прояву свободи і творчості населення, враховувати інтереси людей різного віку та статусу.

Номер слайду 5

Поняття громадського простору не нове. Воно з’явилося у період античності і пов’язане з існуваннями грецьких міст-держав. Власне громадський простір тривалий час був ознакою міського способу життя. Однак у державах, де панувала жорстка влада однієї людини, громадського простору не було. Адже користуватися парками та садами могли тільки правителі або знатні особи.

Номер слайду 6

Зародження громадського простору в Давній ГреціїПлан забудови Афінської агори. Громадський простір виникає в Давній Греції. Таким місцем була агора– центральна площа міста. Навколо неї розміщували храми, адміністративні споруди, криті колонади (стої), ремісничі майс- терні, торгівельні крамниці. Споруджували агору або поблизу гавані, або в центрі міста.

Номер слайду 7

Уперше агора згадується в поемі Гомера «Одіссея» як місце засідання старійшин у присутності усіх мешканців. Але частіше агору використовували як місце торгівлі. Згодом тут проводять народні збори. На міській площі відбуваються також певні релігійні свята, спортивні змагання.

Номер слайду 8

Афінська агора – один з найдавніших збережених громадських просторів. Спочатку ця частина міста була зайнята житловою забудовою. Наприклад, у Спарті населення сходилося на агору для вшанування загиблих героїв.

Номер слайду 9

У VІ ст. до н.е. міська влада наказала знести всі помешкання, закрити криниці. На площі побудовано дренажі, фонтан та храм. Ці зміни пов’язані з іменем правителя-тирана Пісістрата. У пізніший час агору продовжили розбудовувати. У V ст. до н.е. звели храми, висадили платани. Із цього часу Афінську агору використовували для важливих голосувань – остракізму.

Номер слайду 10

Громадський простір у Давньому РиміУ Давньому Римі громадське життя було дуже насиченим. Тому обсяг громадського простору значно розширюється. Тут, як і в Давній Греції, також сформувалася центральна площа – форум. Модель римського Форуму

Номер слайду 11

Він спочатку виконував торговельні функції, а згодом став центром суспільного життя. Це було місце, де проводили публічні церемонії, вибори, виносили вироки. На форумі побудовано храми та базиліки. Згодом таких центрів громадського життя стало більше, їх називали за іменами правителів, що опікувалися облаштуванням громадських споруд і простору навколо.

Номер слайду 12

Базиліки – це величезні споруди для громадських зборів, торгових з’їздів, судових засідань, політичних зібрань. Вони будувались прямокутної форми. Площа базиліки розділялась рядами колон на повздовжні зали — нефи. Відомою є базиліка Максенція на римському Форумі. Базиліка Максенціяhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Базиліка_Максенція_і_Костянтина

Номер слайду 13

Ще одним популярним громадським простором були амфітеатри. Це приміщення для масових видовищ. У центрі будівлі знаходилась овальна арена для гладіаторських боїв. Під ареною проєктували цокольний поверх із службовими приміщеннями.

Номер слайду 14

У деякі амфітеатри за допомогою акведуків подавалась вода. Тоді бої гладіаторів відбувались на плотах або міні-кораблях. Найвідомішим амфітеатром є Колізей – амфітеатр Флавіїв. А ось для кінних перегонів зводили цирки. Вони мали поздовжню або підковоподібну форму. Великий римський цирк міг умістити до 250 тисяч глядачів.

Номер слайду 15

До цікавих громадських споруд Давнього Риму можна віднести театри, тріумфальні арки і колони та терми – римські лазні. У комплекс терм входили бібліотеки, спортивні зали, зали для відпочинку. Терми були відчинені й доступні 24 години на добу. Лазерна реконструкція римських терм І-ІІ ст. у м. Вайсенбург, Німеччина

Номер слайду 16

терми – римські лазні

Номер слайду 17

STEM-завдання «Lego-макет громадського простору Давньої Греції чи Давнього Риму». Матеріали: кубики та фігурки Lego. Алгоритм виконання: 1. Об’єднайтеся в групи. 2. Скористайтеся інформацією підручника, щоб створити макет будівлі громадського простору Давньої Греції або Риму із Lego- деталей. Корисна гра:«Громадський простір» https://learningapps.org/watch?v=pfs5jo3tn22 Віртуальна мандрівка «3-D реконструкціяафінської агори» https://cutt.ly/n2g. Uq. Ug

Номер слайду 18

Джерела: Досліджуємо історію і суспільство : підручник інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти / І. Д. Васильків, О. Я. Басюк, Г. С. Гінкул, Л. А. Грисюк, В. Л. Гуменний, І. С. Димій, О. А. Іртищева, М. І. Костікова, І. Л. Паршин, Р. В. Шеремета. — Тернопіль : Астон, 2023. — 424 с. : іл. ISBN 978-966-308-862-4Ілюстрації для офорлення презентації були згенеровано за допомогою ШІ.https://uk.wikipedia.org/wiki/Базиліка_Максенція_і_Костянтина

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 березня
Переглядів
314
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку