ЯК І КОЛИ В РИМІ РОЗПОЧАВСЯ ПЕРІОД ІМПЕРІЇ​ ​

Про матеріал
Презентація на урок історії у 6 класі з теми "ЯК І КОЛИ В РИМІ РОЗПОЧАВСЯ ПЕРІОД ІМПЕРІЇ​" ​
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК І КОЛИ в РИМІ РОЗПОЧАВСЯ ПЕРІОД ІМПЕРІЇ

Номер слайду 2

Сенатори, які вбили Цезаря, переконували народ, що вони прагнули убезпечити республіку від відновлення царської влади. Та народ ледь не розтерзав змовників, і їм довелося тікати з Риму. ​Невдовзі після вбивства Цезаря непередбачувано розлився Тибр, і римляни сприйняли це як божу кару. Тіло Цезаря з великими почестями спалили на вогнищі за римським звичаєм і на тому місці спорудили храм на його честь.​

Номер слайду 3

Криза Республіки Наприкінці І ст. до н.е. Римська республіка переживала кризу. Її основною причиною було те, що система управління Риму була розрахована на одне місто, а не на цілу імперію. Розвинулася соціальна нерівність. Римська влада втрачала демократичний характер. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У Римі знову почалася боротьба за вищу владу. На неї претендували консул Антоній, відомий полководець і тріумфатор, молодий родич убитого Цезаря — Октавіан віком 19 років та полководець, намісник Іспанії — Лепід та Марк Антоній. У 43 р. до н. е. вони уклали союз, відомий як Другий тріумвірат, та поділили між собою Римську державу. 

Номер слайду 6

Але незабаром Октавіан позбавив Лепіда влади тріумвіра. А за кілька років розгромив війська Антонія і зайняв Александрію. Антоній заколов себе мечем, а його дружина Клеопатра, щоб не стати полонянкою Октавіана, випустила змію, яка смертельно вжалила її. Октавіан став єдиним правителем Риму. Громадянські війни, що тривали десятиліття, скінчилися. Завершилося й існування Римської республіки. В історії Римської держави почався період одноосібного правління — епоха імперії.

Номер слайду 7

Повернувшись до Риму, Октавіан відновив республіку й владу сенату. Його називали принцепсом — першим із громадян. Як єдиновладний правитель, він скликав сенат і командував військом. Тож відновлення республіки було умовним.

Номер слайду 8

Сенат надав Октавіану найпочесніше звання — Август, що означало «священний». Оскільки він був командувачем збройних сил, його оголосили також імператором. Тому Октавіана Августа називають першим римським імператором, а новий устрій Римської держави — імперією

Номер слайду 9

Характеристика періоду правління Октавіана: 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРІОДУ ПРАВЛІННЯ МАРКА ТРАЯНА1. Більшу частину життя провів у походах: чудово володів зброєю;у походах завжди ішов пішки попереду свого війська;споживав прості солдатські харчі;2. Турбувався про дороги та морські гавані, що позитивно вплинуло на розвиток торгівлі.3. За його пропозицією держава взяла на себе турботу про виховання сиріт і дітей із бідних сімей.4. Завоював Дакію (сучасна Румунія) – імперія досягла найбільших розмірів у історії.5. Рушив походом в Азію, проте мусив повернутися через повстання підкорених народів. Помер, повертаючись на батьквщину. Походи Траяна – останні завойовницькі війни Риму.

Номер слайду 12

АРХІТЕКТУРАЧАСІВ ПРАВЛІННЯ МАРКА ТРАЯНАОстаннім за часом створення     і найпишнішим був Форум  Траяна    (300 х 185 м), збудований на честь перемоги над даками.    Його звів знаменитий   майстер античності   Аполлодор  Дамаскський 

Номер слайду 13

          Колона Марка Траяна заввишки 40м була побудована у 113 році за наказом імператора Траяна як тріумфальний пам’ятник його переможному походу в Дакію(Румунію).           45 мініатюрних отворів дають світло всередину колони, де розміщено гвинтові східці.           Згори  монумента – статуя Апостола Петра, яку встановлено там у 1587 році замість статуї римського імператора.

Номер слайду 14

ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРІОДУ ПРАВЛІННЯ МАРКА АВРЕЛІЯ1. Високосвічена людина – «філософ на троні», про якого мріяли і греки, і римляни, автор філософського трактату «До самого себе»;2. Вів успішні походи у Вірменії та Парфії;3. Видавав справедливі закони, робив розсудливі розпорядження (зменшив кількість днів, за які розглядалися справи в суді);4. За його правління Римська держава, висловлюючись сучасною мовою, стала парламентсько-президентською;5. Так само як і за попередників Марка Аврелія, зберігався інститут підтримки сиріт і дітей маозабезпечених батьків.6. Період його правління, який, за словами Євсєвія Кесарійського, вирізнявся особливою жорстокістю щодо християн. 

Номер слайду 15

        «Я носив у своїй душі образ вільної держави, в якій все управляється на підставі однакових для всіх законів і рівного для всіх права».        Філософ на троні Марк Аврелій написав філософський твір «Роздуми» («До себе самого»)

Номер слайду 16

       Колона Марка Аврелія – дорична колона, розташована у Римі на названій на її честь  площі Колони (італ. Piazza Colonna).            Споруджена на пам’ять про війни Марка Аврелія проти маркоманів та сарматів у 172 – 175 роках.  Прототипом слугувала колона Траяна.        Спочатку колона стояла між гробницею Адріана та гробницею Марка Аврелія на Марсовому полі.

Номер слайду 17

Марк Аврелій був останнім імператором династії Антонінів. З його правлінням завершився «золотий вік» Римської імперії.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Всесвітня історія, 6 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
11 березня
Переглядів
304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку