Проект "Карнавальна маска"

Про матеріал
Проект "Карнавальна маска" виконуала група учні 8-го класу. Основна технологія виготовлення виробу пап’є-маше. У процесі виконання проекту учні були зорієнтовані на: формування уміння економно використовувати матеріали під час їх обробки; визначення необхідної кількості матеріалів для виготовлення виробу; проведення міні-маркетингового дослідження з метою визначення характеристик виробу ; добір матеріали і технології їх обробки; визначення орієнтовної вартості виробу як готового продукту; добір інструментів та пристосувань.
Перегляд файлу

 

 

 

 

ТВОРЧИЙ ПРОЕКТ

 

 «КАРНАВАЛЬНА МАСКА»

 

55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автори проекту: група учнів 8-го класу

Харківського ліцею № 143

                                                                    

                                              Керівник: учитель трудового навчання

Харківського ліцею № 143

Калашник Валентина Миколаївна

                           

 

 

 

 

«Маска завжди скаже нам більше, ніж саме обличчя» 

Оскар Уайльд

Мета проекту: ознайомитися з технологією виготовлення

виробів із пап'є-маше, навчитися виготовляти карнавальну маску, розвивати інтерес до теми проекту серед друзів та однокласників.

 

 

Завдання проекту:

 

  1. Ознайомитися з історією виникнення карнавальної маски.
  2. Опанувати технологію виготовлення карнавальної маски.
  3. Виготовити карнавальну маску.
  4. Організувати і провести заходи, спрямовані на популяризацію карнавальної маски:

а) довести інформацію про карнавальну маску до однокласників та друзів;

б) провести майстер-класи;

в) розмістити презентації на сайтах в Інтернеті.

  1. Виховувати у собі старанність, кмітливість, естетичний смак.

 

Етапи проекту:

І. Організаційно-підготовчий етап

  • Мета, завдання та етапи роботи.
  • Цікаві сторінки історії
  • Ескіз виробу
  • Аналіз виробів-аналогів
  • Міні-маркетингові дослідження
  • Обґрунтування теми проекту

ІІ. Конструкторський етап

  • Опис виробу
  • Підбір матеріалів та інструментів
  • Екологічне обґрунтування

ІІІ. Технологічний етап

  • Складання інструкційної картки
  •  Виготовлення виробу

ІV. Заключний етап

  • Економічні розрахунки
  • Презентація виробу

 

Цікаві сторінки історії

 

Більшість карнавальних масок – це варіанти масок італійської комедії дельарте, особливого виду вуличної театральної вистави. До них відносяться Арлекін, Коломбіна, Педроліно, Пульчинелла та інші персонажі, кожних з яких відрізняється особливим характером, поведінкою та одягом.

Баута – одна з найпопулярніших італійських масок. Вона з’явилася у XVII столітті і була прикриттям для будь-яких прошарків населення. Не звертаючи  уваги  на страшний вигляд, маска користувалась популярністю серед громадян, які носили її з чорним плащем і трикутним капелюхом. Баута була ідеальною маскою для високопоставлених осіб, які любили ходити «в народ». Цікаво, що нижня частина її була зроблена таким чином, що людина могла їсти і пити, не показуючи свого обличчя.

Вольто. ЇЇ носили у дозволені дні рядові громадяни. Вольто – найбільш нейтральна з усіх масок, яка є класичною формою обличчя. Вона прикріплювалась до голови стрічками (у деяких вольто замість стрічок була – ручка).

Кіт. Котів у Венеції було мало, тому до них відносились поважно, і навіть присвятили одну з карнавальних масок. Існувала легенда про те, як один чоловік з Китаю приїхав до Венеції без жодної копійки в кишені, але у нього був кіт. Цей кіт, дарма, що був старий та немічний, переловив усіх мишей у палаці, чим здивував та обрадував дожа. Так цей кіт залишився у Венеції, а китаєць повернувся додому багатієм. Один з його сусідів вирішив, якщо у Європі навіть за нікчемного кота дають такі гроші, то за шовкові тканини він отримає у декілька разів більше. Сказано – зроблено. Коли купець приїхав до Венеції з  вантажем шовку, дож був настільки вражений красою тканин, що запропонував віддати йому найцінніше, що в нього є. Купець погодився. Так бідний, старенький кіт знову опинився у Китаї.

 

 

Есеіз карновальної маски

«Снігова королева»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИРОБИ-АНАЛОГИ

 

Декоративні маски  в основному призначені як декор для приміщень. В якості настінних прикрас найчастіше зустрічаються зображення богів африканського чи східного регіонів. Також це можуть бути зображення тварин чи небесних світил. Якщо на Заході така прикраса виконує естетичну функцію, то на Сході та в африканських країнах декоративні маски є  символами, які відганяють злих духів.

 Театральні маски особливо важливого значення набули у східних культурах. У Європі  використання масок у мистецтві відбувалося у стародавніх греків і римлян. Вони застовуються у театрі і сьогодні, але стали більш сучасними. Загальновідомий символ театрального мистецтва – маска, яка сміється та маска, яка плаче бере початок у давньогрецькому театрі. У Середньовіччі носіння масок було пов’язано з містикою. Розквіт масок відбувся в епоху Відродження. Велика кількість маскарадів, карнавалів, які відбувалися на вулицях чи у палацах, сприяло розвитку цілого ремесла з виготовлення масок.

Карнавальні маски є яскравим атрибутом венеціанського карнавалу, який бере початок з давньоримських сатурналій, під час яких рабам було дозволено сидіти за одним столом з господарями.  Люди носили маски, щоб уникнути дискомфорту при спілкуванні. Карнавальні маски закривають обличчя повністю або частково. Вони виготовляються з гіпсу, пластику або пап’є-маше.

Ритуальні маски  більш відомі у багатьох народів світу (в Африці, Північній та Південній Америці, Азії, Океанії). Виготовлялися вони з дерева, трави, шкіри та інших матеріалів. Маски зображували людські обличчя, голови тварин або фантастичні чи міфологічні образи.

Ритуальні маски належали таємним радам та використовувались при посвяті юнаків у воїни, під час військових нападів, здійснення правосуддя. Деякі народи Сибіру в минулому одягали маски для проведення шаманських обрядів, на честь убитого звіра.

 

 

 

 

 

 

Міні-маркетингові дослідження

 

 

Для того, щоб довести актуальність карнавальної маски, ми вирішили провести міні-маркетингові дослідження серед своїх друзів та однокласників.

 

Було проведення  опитування серед учнів нашої школи та класу:

 

- на скільки актуальна карнавальна маска в сьогоденні?

 

- які маски вам найбільш подобаються?

 

-чи виготовлювали ви маски із пап'є-маше?

 

 

Опираючись на відповіді ми прийшли до висновку, що:

 

-карнавальна маска завжди була актуальною. Особливо на новорічні свята, карнавали, маскаради та як прикраса інтер'єру;

 

- карнавальні та настінні маски отримали найбільшу кількість голосів;

 

-певний відсоток  опитуваних розповіли, що виготовлювали маска на уроках трудового навчання, але більшість хотіли б навчитись виготовляти маски саме із пап'є-маше.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обгрунтування теми проекту

 

Збираючи інформацію з даної теми, ми дізналася багато цікавого, корисного, ознайомились з технологією виготовлення виробів із пап’є-маше, а головне – навчились самі робити карнавальну маску, відкрили для себе цікавий світ карнавалів. Маска своєрідна, оригінальна, неповторна, ексклюзивна, така яскрава за декоративною палітрою і проста за виготовленням.

Світ нашого дитинства – це новорічні свята, театралізовані дитячі вистави, які не проходили без карнавальної маски. Для нас карнавальна маска – це більш ніж виріб. Одягаючи її, можна стати справжнім артистом, відкрити для себе світ театру, акторського перевтілення.

Яку ж маску нам зробити? Може це буде настінна, як елемент декору оселі? А може карнавальна? І все ж таки, провівши міні-маркетингове дослідження серед однокласників та друзів, розглянувши інформаційні джерела, ознайомившись з технологією виготовлення виробів із пап’є-маше, переглянувши фотознімки різновидів масок, ми зрозуміли, що саме карнавальна маски буде нам до вподоби.

Дуже хочеться, щоб венеціанські карнавали стали яскравим прикладом для всіх нас, щоб в Україні були свої, неповторні, колоритні, народні карнавали, де людина, одягнувши маску, ставала добрішою, веселішою.

Чому саме ми обрали  маску Снігової Королеви? Тому, що казка Ганса Христіана Андерсена була і залишається  найулюбленішою. Багато разів у дитинстві, нам хотілося побачити на власні очі  північне сяйво північних країн світу, побувати у гостях справжньої Снігової Королеви.

Навчившись виготовляти маску, нам хочеться показати майстер-клас друзям та однокласникам. Зробити багато неповторних масок, щоб провести  справжній карнавал, який стане традицією в нашій школі.

 

 

 

 

 

 

 

 

Опис  виробу

 

 

CAM00637Виріб, який ми виготовили, називається карнавальна маска Снігової Королеви. Вона виготовлена технікою пап’є-маше. Перш ніж зробити маску, ми вирішили, що кольори слід підібрати білі, блакитні, сріблясті. Тому, що саме ці кольори притаманні Півночі. Отже ця маска холодна, прекрасна, блискуча, як сама казкова Королева.

Маска  пофарбована в блакитний колір та присипана перламутровим блиском, що нагадує північну воду холодного океану. До контурів очей, обличчя прикріплені сріблясті палетки та тасьма зі стразами, які складають враження сріблястих крижинок на поверхні Льодовитого океану.

 

 

Корона маски зроблена з фантину. Він білий і прозорий, на поверхні якого прикріплені страза та палетки сріблястого кольору, що нагадує про снігову завірюху, хуртовини, володаркою яких є Снігова Королева. У центрі корони осколок крижинки. Гострий, холодний, непідступний – це символ влади Снігової Королеви над північними володіннями.

Нижня частина маски зроблена з прозоро-перламутрового бісеру, який нанизаний на білу нитку. Це бурульки, що виблискують на сонці, як діаманти в гарну безвітряну, сонячну погоду на Півночі.

Карнавальна маска Снігової Королеви може буди гарною прикрасою не тільки на карнавалах, а й на стіні оселі, нагадуючи нам про зиму, зимові свята та спогади нашого дитинства – казку «Снігова Королева» .

 

 

 

 

 

 

 

ПІДБІР МАТЕРІАЛІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ

 

 

 

 

 

Для виготовлення карнавальної маски Снігова Королева потрібні

 

матеріали:

  •         папір газетний та білий;
  •         ситець світлих кольорів 20×20 см;
  •         бавовняні білі нитки;
  •         палетки сріблясті;
  •         стрази дрібні та великі;
  •         бісер білий  та прозорий;
  •         поролон тонкий;
  •         шнур сріблястий;
  •         фатин;
  •         клей ПВА, полімерний універсальний;

 

 

 

   

 

інструменти:

  •         ножиці;
  •         канцелярський ніж;
  •         пензлики;
  •         бісерна голка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічне обґрунтування

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00636.jpgКарнавальна маска є атрибутом карнавалів, маскарадів та інших свят. Найчастіше у нашій країні карнавали та маскаради проходять у Новорічні свята. Будь-яку карнавальну маску можна придбати у магазині. В основному її купують батьки до свят своїм дітлахам. А чи є такі маски екологічно безпечними? Найчастіше в такій продукції міститься майже вся періодична системи Менделєєва, взята у чистому вигляді. Чи не тому діти хворіють на астму, хвороби серця, хвороби дихальних шляхів тощо. Сучасні батьки не завдають собі особливо клопоту. Йдуть до найближчої крамниці, де на них чекає синтетика та хімія у широкому асортименті. Головне, що дешево. Робити самим карнавальну маску клопітно, як завжди, не вистачає часу.

Хочеться нагадати батькам, що синтетична та хімічна продукція дуже шкідлива для здоров'я. Може слід замислитися над тим, які наслідки  вона може мати. Тому пропонуємо виготовити карнавальну маску власними руками. Вона буде ексклюзивна, а головне – екологічно чиста.

 

Для виготовлення свого виробу я використовувала наступні матеріали:

 

  • пап’є-маше з паперу;
  • палетки;
  • тасьма з бавовняних ниток;
  • поролон;
  • фатін;
  • стрази зі скла;
  • нитки бавовняні;
  • бісер зі скла;
  • бавовняна тканина.

 

          Усі матеріали для оздоблювання маски виготовлені з нешкідливих для здоров’я речовин.

При виготовлені виробу не використовувалися технології, що можуть вплинути на стан здоров’я людини.

Отже, наш виріб – карнавальну маску Снігової Королеви справедливо можна назвати екологічно чистим продуктом.

 

                

 

Інструкційна картка

 

 

з/п

 

Послідовність виконання

 

 

Наочне зображення

 

1

 

Виліпити з пластиліну форму для майбутньої маски, яку будемо робити з пап’є-маше.

                 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00625.jpg   

 

2

 

На основу з пластиліну накладаємо пап’є-маше. Спочатку дрібно нарізаний папір, змочений водою (щоб краще знімати маску з основи), а потім два-три шари з клеєм ПВА.

 

 

 

        

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00549.jpg

 

3

 

Коли маска висохне, знімаємо її з пластилінової основи. Перед тим, як пофарбувати маску будь-яким кольором, необхідно нанести ґрунтовку білою фарбою, завдяки чому основний колір маски буде виглядати більш яскравим.

 

         

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00587.jpg

 

 

 

 

 

 

4

 

 

Фарбуємо маску блакитним кольором.

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00594.jpg

 

5

 

Змащуємо  маску клеєм ПВА, обсипаємо біло-блакитним блиском. Коли маска висохне, поверх блиску наносимо прозорий лак, щоб поверхня була більш гладкою, а блиск не обсипався.

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00612.jpg

 

6

 

Наступним етапом буде виготовлення корони. Вона складатиметься з двох частин: основної та центральної. Спочатку робимо з фатіну викрійку основної частини у вигляді півкола. Прикрашаємо її палетками, блиском, бісером.

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00617.jpg 

 

 

7

 

Вирізаємо з поролону центральну частину корони у вигляді гострої крижинки. Обмотуємо її фатіном. Прикрашаємо  сріблястими стрічками, пайєтками, стразами, білим бісером. Все це приклеюємо  ПВА.

         

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00624.jpg

 

8.

 

Складаємо обидві частини корони. Формуємо складки та зметуємо їх.

Приклеюємо корону до верхньої частини маски таким чином, щоб крижинка була по центру.

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00630.jpg  

 

9

 

Після того, як корона Снігової королеви зроблена, приступаємо до нижньої частини маски. На білі нитки нанизуємо прозорий з перламутровим відтінком крупний бісер, пришиваючи його до стрічки.

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00592.jpg

 

10

 

 Приклеюємо стрічку з нанизаним бісером до нижньої частини маски.

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00615.jpg

 

11

 

Приклеюємо сріблясті палетки по контуру очей та стрічку зі стразами по контуру маски.

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\CAM00633.jpg

 

12

 

Зробити викрійку внутрішньої частини маски з білої тканини. Приклеїти її з середини маски та підгорнути краї, щоб виглядало більш естетично.

 

 

 

C:\Users\Домашний\Desktop\Маски\123.jpg

 

 

 

 

Фото карновальної маски «Снігова королева», яку ми виготовили

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Економічний розрахунок

 

 

 

 

№ з/п

Матеріал

Кількість

Ціна

1

Тканина бязь

20 см

6 грн. 00 коп.

2

Фатін

30 см

7 грн. 20 коп.

3

Стрази штучні дрібні

10 шт.

10 грн. 00 коп.

4

Стрази штучні великі

6  шт.

6 грн. 00 коп.

5

Тасьма з палетками

0,5 м

5 грн. 50 коп.

6

Тасьма вузька

0,5 м

5 грн. 00 коп.

7

Шнур

1 м

5 грн. 00 коп.

8

Робота

5 год. (1 год. – 20 грн.)

100 грн. 00 коп.

 

 

Всього

144 грн. 70 коп.

 

Решту матеріалу, що використовувався для виготовлення маски, ми взяли із того, який був у вжитку та залишився від попередніх виробів.

 

 

doc
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку