Говорять, все прекрасне в житті, або шкідливе, або аморальне, або від цього гладшають … за винятком кави.
Є речі, які варті того, щоб їм зберігати вірність. Наприклад, кава…
Краще три дні без їжі, ніж день без кави.
Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов.
Легенда про пастуха Часто можна почути легенду про пастуха, який звернув увагу на надзвичайну жвавість кіз, які харчувалися листям і плодами кущів, що росли на схилах гір. Спостереження пастуха за «козами-танцівницями» використав настоятель місцевого монастиря. Відвар кавових плодів і листя допомагав ченцям без позіхання витримувати довгі нічні моління. *
Спочатку (близько 1200 р.) кава готувалася як відвар з висушеної оболонки кавових зерен. Потім виникає ідея обсмажувати ці оболонки на вугіллі. Виходив блідо-жовтий кавовий напій. У XVI ст. на керамічних або металевих підносах стали обсмажувати самі зерна, потім розтирали їх на порошок і засипали в киплячу воду. Така технологія поліпшила аромат і смак кавового напою. *
Кавник ополіскують окропом, всипають мелену каву, заливають окропом і доводять до кипіння, настоюють 5—8 хвилин. Приносять в кавовнику, подають в кавовій чашці з блюдцем і кавовою ложкою праворук від споживача. Можна розливати в чашки, поставлені перед споживачами, безпосередньо на столі. Цукор подають окремо на розетці або в цукорниці. Лимон подають окремо на розетці *
Мелену каву з цукром кладуть в туррочку, заливають холодною водою, доводять до кипіння. Заздалегідь знявши пінку (лівою рукою в чайну ложку), офіціант правою рукою переливає каву з турки в кавову чашку. Викладає з чайної ложки пінку і подає справа. Воду подають в кришталевому стакані. Можна поставити турочку на підставній (пиріжковій) тарілці разом з чайною ложкою на стіл і перелити каву в заздалегідь поставлену чашку. *