Презентація до інтелектуального турніру "Рідна мова єднає нас"

Про матеріал
Ця презентація допоможе провести позакласний захід до Дня української писемності та мови.Дасть можливість систематизувати та закріпити знання з вивчених тем, а також використовувати міжпредметні зв`язки., зокрема.,з українською літературою та народознавством.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До Дня української писемності

Номер слайду 2

Інтелектуальний турнір «Рідна мова єднає нас»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Листопад 1997 р. – указ Президента України “ Про День української писемності та мови ”

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Наш турнір

Номер слайду 9

Наш турнір. Знання. Цікавість. Логіка. Захоплення. Кмітливість. Уважність. Ввічливість

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Конкурс капітанів

Номер слайду 12

Культура мовлення Команда 1 1)Відкрий двері й закрий форточку! 2)Закрий вікна, бо сквозняк!3)Відійди: тебе просквозить!Команда 2 1)Не сиди на полу!2)Оконне стікло.3)Роздівайтесь і проходьте.

Номер слайду 13

Народні звичаї 3. Народні звичаїКоманда 11. Напій, яким заливають кутю. 2. Яке свято знаменувало поворот сонця з літа на осінь? 3. Якими піснями зустрічали прихід весни? 4. Чим засівають на Василя? Команда 25. Чого чекає вся родина на Свят-вечір, не вечеряючи?6. Український символ Нового року. 7. Що розписують до Великодня? 8. Коли приходить Новий рік за старим стилем? 9. Яку назву носить період, коли не можна їсти м’ясо, молоко, яйця? 10. Що шукали в ніч на Івана Купала?

Номер слайду 14

Ігрове завдання «Постав на свої місця образні порівняння!»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Червоний,як осел. Чистий, як перець. Голубий, як тетеря. Німий, як мед. Упертий,як небо. Гіркий,як лис. Хитрий,як сльоза. Глухий,як жар. Солодкий,Як риба.

Номер слайду 15

5. Ігрове завдання «Знайди імена у словах»Команда 1 Співаночка, прогалина, розлука, шинель, романтика, шевелюра, Команда 2кавалерія, доля, максимум, мадам, весілля, тополя. 

Номер слайду 16

КОНКУРС «Так» чи «Ні» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Команда 1 Команда 2після б, п, в, м, ф перед я, ю, є, ї пишеться м’який знак. В українській мові 6 голосних звуків. Лексикологія – це наука, що вивчає частини мови. Ліс, бір, пуща, діброва – це слова-синоніми. Усі слова у словниках розміщуються в алфавітному порядку. Тлумачний словник пояснює значення слів. Звуй Й завжди твердий Прийменник є самостійною частиною мови. ) Частин мови є 6. У слові огірок 5 складів. Відступ вправо на початку рядка називається абзацом. У слові свято є апостроф Буква ю завжди позначає два звуки. Звертання у реченні виступає підметом. Слово жовто-блакитний пишеться через дефіс. Прикметник відповідає на питання хто?що? Я, ти, ми, ви – це займенники. З великої букви пишемо загальні назви.

Номер слайду 17

Міні-дискусія «Заговори ,щоб я тебе побачив»

Номер слайду 18

Флешмоб «Рідна мова моя»

Номер слайду 19

Підбиття підсумків

Номер слайду 20

Моя Україна

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Хай буде з хлібом кожен дім,Хай пахне сонячно, медово,А поруч з ним – струмком дзвінким. Натхненне українське слово!

pptx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку