Презентація до круглого стола з елементами тренінгу на тему "Тайм мененджмент в професійній діяльності педагога"

Про матеріал

Модне словосполучення Тайм-менеджмент (time management – управління часом) – це технологія ефективного планування часу, як робочого, так і особистого, для досягнення таких цілей:

-зменшення стомлювання;

-збільшення обсягу виконаних справ;

-встановлення рівноваги між особистим життям і роботою

-досягнення поставленої мети.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Круглий стіл “ Тайм-менеджмент у професійній діяльності сучасного педагога”

Номер слайду 2

Знаходьте час для РОБОТИ – це умова успіху. Знаходьте час для РОЗДУМІВ – це джерело сили. Знаходьте час для ГРИ – це секрет молодості. Знаходьте час для ЧИТАННЯ – це основа знань. Знаходьте час для ДРУЖБИ – це умова щастя. Знаходьте час для МРІЇ – це шлях до зірок. Знаходьте час для ЛЮБОВІ – це справжня радість життя.

Номер слайду 3

ВПРАВА «ПИРІГ ЧАСУ» У цьому колі 80 секторів (середня тривалість життя людини). Поставте на колі точку і від цієї точки відрахуйте кількість секторів, рівну вашому віку і заштрихуйте. Це те, що ви вже прожили. На сон ми витрачаємо 1/3 доби (8 годин): відрахуйте і заштрихуйте 1/3 частину секторів що залишилися на сон. Ми витрачаємо час на якісь неочікувані події, це на жаль, можуть бути періоди хвороби і т.ін. Відрахуйте на це ще 3 роки і заштрихуйте. Подивіться скільки залишається часу?

Номер слайду 4

Що таке Час? Куди йде наш час? (За даними французьких соціологів з матеріалів журналу «Наука і життя») за 70 років сучасний середній європеєць:

Номер слайду 5

Тайм-менеджмент – це технологія ефективного планування часу

Номер слайду 6

В управлінні часом можна виділити наступні процеси: Постановка мети. (Визначення та формулювання цілей). 2. Планування і розстановка пріоритетів. (Розробка плану досягнення поставлених цілей і виділення пріоритетних (першорядних) завдань для виконання). 3. Реалізація (конкретні кроки і дії відповідно до наміченого плану і порядком досягнення мети). 4. Контроль досягнення мети і виконання планів.

Номер слайду 7

МЕТА - це образ бажаного результату, який повинен бути досягнутий за певний період часу.   Мета повинна бути чітко сформульована. Не потрібно ставити такі цілі, які навпаки привели б до збільшення стресів у вашому житті. Досягнення мети в будь-якій складній задачі, краще робити поетапно, розбиваючи їх на дрібні до тих пір, поки не стане ясно, що саме ви зможете зробити вже зараз.

Номер слайду 8

Як зберегти час…

Номер слайду 9

Поглиначі часу: Висновок: головними пожирачами часу виявляються не зовнішні чинники, а наші особистісні особливості (або їх відсутність) і шкідливі звички: Нестача мотивації. Синдром відкладання. Балаканина на приватні теми, зайва комунікабельність. Перерви на чай. Відривання від справ особисті телефонні дзвінки. Відсутність самодисципліни, невміння довести справу до кінця. Нездатність сказати «ні». Спроба занадто багато зробити за один раз. Поспіх, нетерпіння. Нечітка постановка мети. Погане планування трудового дня. Особиста неорганізованість, «завалений» письмовий стіл. Пошуки записів, пам'ятних записок, адрес, телефонних номерів.

Номер слайду 10

Як зберегти час? Здолавши три найважливіших для Вас «крадія» часу, Ви зможете значно скоротити втрати часу.

Номер слайду 11

Як зберегти час? По можливості скоротіть список справ

Номер слайду 12

Як зберегти час? Плануйте – планування вивільняє час!

Номер слайду 13

Основні правила планування Якщо мети немає на папері, вона не існує. Це мрія. План повинен бути гнучким. Якщо ви нічого не плануєте, ви не бачите своїх цілей, не дивитесь вперед. Основне правило планування часу: 60% - запланована активність, 20% - резерв часу на незаплановані справи, 20% - управлінська діяльність або творчість. Правило 10/90 (принцип Парето) 1897рік італійський економіст: Перші 10% часу, витрачені на попереднє планування та організацію роботи, заощаджують до 90 % часу на практичне виконання роботи.

Номер слайду 14

Формула КИПРО К – конкретность И – измеримость П – подконтрольность Р – реалистичность О – определенность во времени Формула шести «П» «Планированием предваряют правильные поступки и предотвращают плохие».

Номер слайду 15

Правильно розставлені пріоритети - це вже 80% вашого успіху і ефективного використання свого часу. Складаючи план на рік, місяць, тиждень або день, обов'язково розставте пріоритети – які справи треба виконати в першу чергу, а які - можуть почекати. ПЛАНУЙТЕ І РОЗСТАВЛЯЙТЕ ПРІОРИТЕТИ:

Номер слайду 16

Для успішного планування необхідно розглядати і оцінювати справи за двома критеріями: важливість і терміновість Застосовуючи ці два критерії, можна розподілити справи в чотири групи: важливі - термінові; важливі - нетермінові; неважливі - термінові; неважливі - нетермінові.

Номер слайду 17

Матриця Ейзенхауера В Важливо- Не терміново Плануй А Важливо-Терміново Роби D Не важливо- Не терміново Не зважай С Не важливо-Терміново Делегуй 2 1 4 3 Важлив І сть терміновість

Номер слайду 18

Важливе значення має те, як ми відпочиваємо і відновлюємо наші сили і ресурси. Як відомо, людина - істота ритмічна, вона схильна до впливу різних внутрішніх і зовнішніх ритмів протягом дня. Тому і відпочинок повинен бути ритмічно збудований, спланований протягом дня. Тайм-менеджмент рекомендує відпочивати 5 хвилин через кожну годину або 10 хвилин кожні 1,5 години. Для педагога урочна система передбачає зміни кожні 45 хвилин робочого часу, ось тільки використовувати їх потрібно не на додаткове опитування учнів, заповнення журналу, а на відпочинок.

Номер слайду 19

В управлінні часом можна виділити наступні процеси: Постановка мети. (Визначення та формулювання цілей). 2. Планування і розстановка пріоритетів. (Розробка плану досягнення поставлених цілей і виділення пріоритетних (першорядних) завдань для виконання). 3. Реалізація (конкретні кроки і дії відповідно до наміченого плану і порядком досягнення мети). 4. Контроль досягнення мети і виконання планів.

Номер слайду 20

МЕТОД “П'ЯТИ ПАЛЬЦІВ» Подивіться на долоню правої руки і за першими літерами назв пальців згадати параметри, на підставі яких здійснюється контроль: М (мизинец)— Мысли, знания, информация. Что новое сегодня я узнал? Придумал ли новые «хитрости», чтобы лучше управлять своим временем? Б (безымянный)— Близость к цели. Какие оперативные задачи, приближающие меня к достижению важных целей (долгосрочных стратегических), я сегодня решил? С (средний)— Состояние. Какие дела были особенно интересными / скучными, тяжелыми? Что было связано с положительными эмоциями и высокой мотивацией? У (указательный) - Услуга, помощь, сотрудничество. Кому я помог, кому оказал ценную услугу, с кем нашел общий язык, с кем вместе хорошо работал? Б (большой)— Бодрость. На какие задачи я затратил больше всего энергии, физических сил? Что сделано мною сегодня для поддержания здоровья и физической формы?

Номер слайду 21

Усвідомте собі раз і назавжди, що у вас ніколи не вистачить часу на все те, що вам хотілося б зробити, і на те, чого хочуть від вас інші. Подбайте про те, щоб використовувати свій час лише на дійсно важливі для вас речі, які можуть наблизити поставлену мету.

Номер слайду 22

АУКЦІОН «ЯК ВЧИНИТИ ЗІ СВОЇМ ЖИТТЯМ» Кожен з учасників отримує по 10 монеток, за які можна буде купити певний товар. Перед кожним стане вибір: витратити або заощадити свої «гроші». На продаж будуть виставлені різні товари по парі. Правила гри не дозволяють купити одночасно два товари, або тільки один або нічого. Всі покупки можна робити тільки тоді, коли «товар» пропонується на продаж. Не можна повернутися до попередньої пари, якщо на продаж вже виставлена інша.

Номер слайду 23

Час – це гроші! Бажаємо Вам вдалих життєвих придбань!!!

Номер слайду 24

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
4205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку