Презентація до підсумкового уроку з української пови у 6 класі на тему "Іменник" (Світ моди)

Про матеріал
Матеріали даної презентації можна використати під час підсумкового уроку з української мови у 6 класі на тему "Іменник" (Світ моди)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П'ятнадцяте грудня. Класна робота

Номер слайду 2

Повторення й узагальнення вивченого з теми “Іменник”

Номер слайду 3

Епіграф уроку. Мода – це не лейбли і не марки. Мода – це те, що сховано глибоко у вашій душі. Ральф Лорен

Номер слайду 4

Програма передач каналу “Іменник” «Актуальне інтерв’ю». Інформаційний вісник «Дещо з історії моди». Лінгвістична гра-дослідження «Український модельєр». «Модний вирок». «Стильні родзинки до шкільної форми». Слово кутюр’є.

Номер слайду 5

«Актуальне інтерв’ю»Що називають іменником?За якими морфологічними категоріями змінюються іменники? Скільки відмінків має українська мова? Чи всі вони мають питання? Які іменники належать до спільного роду? Чи всі іменники змінюються за числами?На скільки відмін поділяються іменники в українській мові?

Номер слайду 6

7. Які іменники належать до І відміни?8. До ІІ відміни належать іменники середнього роду. Чи належить іменник плем’я до ІІ відміни?

Номер слайду 7

Впиши пропущені слова. До третьої відміни належать іменники ___________________ та іменник ___________. Іменники батько, озеро, поле належать до __________ відміни. У реченні: Не було б щастя, так (не)щастя допомогло частка не пишеться __________. Складні іменники із першою іншомовною частиною екс-, віце-, міні-, максі-, лейб-, обер- пишуться _________________________. Іменники іншомовного походження, що означають назви тварин належать до _________________роду.

Номер слайду 8

Відповіді жіночого роду без закінчення, мати; IІ; разом; разом; чоловічого.

Номер слайду 9

«Дещо з історії моди»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Маркіза де Помпадур

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Чарльз Фредерік Ворт

Номер слайду 14

Коко Шанель і Крістіан Діор

Номер слайду 15

Випишіть із даного речення всі іменники, визначте їх рід, число, відмінок, відміну. У післявоєнний час найбільш відомий модельєр Крістіан Діор понад усе намагався якнайкраще «одягати жінок і робити їх більш красивими».

Номер слайду 16

Андре́ Тан (справжнє ім’я - Андрій Тищенко,) український модельєр і дизайнер одягу.

Номер слайду 17

Завдання: записати речення в зошит і зробити морфологічний розбір іменників. Зараз його зараховують до десяти кращих модельєрів України.

Номер слайду 18

Модельєрів - іменник, початкова форма – модельєр, загальна назва, істота, множина, ІІ відміна, змінюваний, родовий відмінок, додаток. України – іменник, початкова форма – Україна, власна назва, неістота, однина, жіночий рід, І відміна, тверда група, змінюваний, родовий відмінок, означення.

Номер слайду 19

«Стильні родзинки до шкільної форми»

Номер слайду 20

Слово кутюр’є Розподіліть слова на дві колонки: в першу – ті, що пишуться разом, в другу – через дефіс. Мати/й/мачуха , дощо/мір, лісо/степ, п’яти/денний, розрив/трава, перекоти/поле, чорно/зем, інтернет/магазин, євшан/зілля, вербо/ліз, Перебий/ніс, пів/огірка, супер/герой, Юрко/баламут, зоо/магазин.

Номер слайду 21

дощомір; лісостеп; п’ятиденний; перекотиполе; чорнозем; верболіз; півогірка; супергерой; зоомагазин. мати-й-мачуха; розрив-тава; інтернет-магазин; євшан-зілля; Юрко-дурко.

Номер слайду 22

Якщо ви правильно виконаєте завдання, то з літер другого стовпчика зможете прочитати кінець вислову відомого дизайнера одягу Донни Каран.“Дизайн – це вічна спроба з’єднати комфорт з люксом, практичність з мрією».

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Хвилина слави (підготуватись до контрольної роботи).

pptx
Додано
4 червня 2021
Переглядів
1283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку