Презентація до позакласного заходу в рамках тижня фінансової грамотності "Для чого потрібні гроші?"

Про матеріал

Презентація до позакласного заходу в рамках тижня фінансової грамотності "Для чого потрібні гроші?", яку можна використати і на уроках економіки в 11 класі та на заняттях з курсу "Фінансова грамотність" (5 - 9 кл.), на уроках правознавства, а також на виховних годинах, що присвячені цій темі. Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника. Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 2007.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 30 слайдів. У презентації використовуються ефекти анімації, схеми, ілюстрації, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє познайомитися з новими поняттями, узагальнити матеріал, перевірити знання теми, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Для чого потрібні гроші?

Номер слайду 2

ЗМІСТГроші: вихідні ознаки та концепції їх походження. Еволюція грошей: основні етапи. Суспільна та економічна корисність грошей. У яких формах люди можуть зберігати гроші?Гроші та їх функції. Сучасна гривня та елементи її захисту. Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу?

Номер слайду 3

Гроші: вихідні ознаки та концепції їх походження Гроші – одне з найдавніших явищ у житті суспільства, які привертають до себе особливу увагу вчених. Люди з давніх-давен проявляли неабиякий інтерес до грошей, навколо яких існує багато таємниць і парадоксів. Незважаючи на багатовікові дослідження і велику кількість визначень грошей, сьогодні також існує багато думок щодо їх сутності та виконання ними функцій, а також їх ролі в житті кожного з нас і суспільстві в цілому. Очевидно, усе це можна пояснити тим, що суть грошей змінюється адекватно змінам характеру суспільних відносин, в яких вони функціонують. Тому для визначення суті грошей потрібно з’ясувати питання про їх походження, про причини, що зумовлюють виникнення та існування грошей в економічному житті суспільства та їх еволюцію. Нині грошима називають усе, що є носієм купівельної спроможності іприймається як плата за товари й послуги. Ось чому до грошей відносятьбанкноти, монети, банківські активи, боргові зобов’язання, а також товарні гроші, тобто споживчі товари, що можуть використовуватися як засіб обміну та платежу.

Номер слайду 4

Гроші: вихідні ознаки та концепції їх походження Ще на первісних сходинках історії людства виникла потреба у грошах як засобі обміну. Для цього використовували найрізноманітніші предмети в усіх куточках світу. Пір’я, мушлі, камінчики, боби, какао, рисові зерна, соболині шкірки,срібло, золото, паперові знаки – лише деякі з цих предметів. І хоча тепер складно уявити, як звичайні речі могли служити грошима, на ті часи це був значний прогрес для людства. . Вихідні ознаки грошей:• суспільне визнання;• забезпечення збереження вартості;• можливість використання як посередника при обміні Гроші не здатні прямо задовольнити будь-які фізичні чи духовні потреби людини, а тільки опосередковано – гроші потрібно обміняти на товари або послуги, які потрібні людині для задоволення потреб. Маючи здатність обмінюватись на будь-які цінності, гроші перетворюються в абстрактного носія вартості, в абсолютну ліквідність як абстрактну цінність чи багатство. У цій якості гроші здатні переносити вартість не тільки у просторі, а й у часі.

Номер слайду 5

Гроші: вихідні ознаки та концепції їх походження. Концепції виникнення грошей. Представники еволюційної концепції вважали, що гроші виникли врезультаті еволюційного процесу, який, незалежно від волі людей, призвів до виділення із загальної маси деяких предметів, що зайняли особливе місце,тобто отримали можливість обмінюватись на будь-які інші блага, стализагальним еквівалентом. Представники раціоналістичної концепції стверджували, що гроші виникли внаслідок згоди між людьми. Вони називали гроші «продуктомправопорядку», творінням державної влади, встановленим закономплатіжним засобом. На думку прихильників цієї концепції, створені державою гроші приймаються незалежно від їх металевого змісту, є умовними знаками, наділеними державною владою певною платіжною силою.

Номер слайду 6

Гроші: вихідні ознаки та концепції їх походження На ранніх етапах розвитку людського суспільства відбувався безпосередній обмін товару на товар (бартер). Спочатку це був випадковий і епізодичний обмін, коли в первісних людей унаслідок щасливого збігу обставин (наприклад, вдале полювання, риболовля) з’являлися деякі надлишки продуктів, якими можна було обмінятись. Розвиток суспільного поділу праці, зокрема виділення скотарства і землеробства, сприяв подальшому розвиткові товарних відно-син. Відбувся перехід від випадкового, епізодичного обміну до регулярного. Поступово із загальної маси товарів стихійно виділялися такі, які почали відігравати роль головних предметів обміну. Такими товарами в одних місцевостях була худоба, в інших – зерно, у третіх – хутро та інші найбільш ходові товари, які виконували роль загального еквіваленту. У процесі подальшого розвитку обміну виділяється один товар на рользагального еквіваленту. Слід зазначити, що ці дві концепції – еволюційна і раціоналістична – не виключають, а взаємодоповнюють одна одну. Отже, можна стверджувати, що гроші виникли у процесі еволюції, а люди прийняли закони, які забезпечують їх ефективне функціонування.

Номер слайду 7

Еволюція грошей: основні етапи. Поява. Еволюція форм грошей відбувалася в напрямі від повноцінних грошей (які мають внутрішню вартість) до неповноцінних (не мають внутрішньої вартості), якими є сучасні гроші і які дістали назву кредитні. Повноцінними були гроші, що мали внутрішню реальну вартість, адекватну вартості товару, який виконував функції грошей, чи вартості того матеріалу, з якого гроші були виготовлені, наприклад золоті чи срібні монети. Неповноцінними є гроші, які набувають своєї вартості виключно в обігу. При цьому вона може істотно відхилятися від вартості того матеріалу, з якого вони виготовлені (банкноти, білонна монета, депозитні та електронні гроші). У сучасний період усі країни світу користуються виключно неповноцінними грошима. Протягом тривалого часу в обігу використовували повноцінні монети, реальний вміст металу яких відповідав їх номінальній вартості. Монета (від лат. moneta – гроші) – грошовий знак, викарбуваний зізолота, срібла, міді, інших металів чи їх сплавів, має законодавчо визначеніформу, вагу, склад металу, певні зображення та написи, включаючи номіналвартості, і використовується як засіб обігу та платежу. Між періодами використання повноцінних і неповноцінних грошей – епоха використання їх мішаних форм. У той період в одних країнах використовували повноцінні гроші, в інших – неповноцінні. Крім того, в одних і тих самих країнах, поряд із повноцінними монетами, нерідко використовували-ся неповноцінні – білонні – монети, а також паперові гроші, які не мали внутрішньої вартості. Проте вони тривалий час вільно обмінювалися на повноцінні монети і їх вартість, що формувалася в обміні, зближувалася з вартістю металу, на який вони обмінювалися. Тому такібанкноти були тотожні повноцінним грошам.

Номер слайду 8

Глосарій термінів Неповноцінні гроші – це гроші, які не мають власної вартості. Основними формами неповноцінних грошей є білонна (розмінна) монета, паперові гроші (казначейські зобов’язання), банківські зобов’язання (банкноти), депозитні вклади, квазігроші. Не маючи внутрішньої вартості, усі вони застосовуються як гроші лише тому, що в людей, які їх одержують як платіж, є віра в можливість використати їх для здійснення своїх майбутніхплатежів. Довіра до цих форм стає вирішальною для їх функціонування як грошей, тому часто їх називають кредитними грішми. Кредитні гроші – це узагальнена назва різних видів грошей, що виникла внаслідок розвитку кредитних відносин. Залежно від форми виділяють паперові гроші, монети, депозитні гроші, квазігроші. Залежно від статусу емітента і характеру емісії – казначейські зобов’язання та банкноти. Паперові гроші – вид нерозмінних на дорогоцінні метали знаків вартості, наділених примусовим курсом, і є обов’язковими до приймання для всіх видів платежів. Депозитні гроші – різновид кредитних грошей, які існують у формі записів у бухгалтерських книгах банків на рахунках клієнтів і використовуються для платежів у безготівковій формі. Електронні (цифрові) гроші – різновид депозитних грошей, платіжні засоби, що представлені й обертаються в електронному форматі, що зберігаються у формі записів у спеціалізованих системах електронних платежів. «Квазігроші», або майже гроші, – специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від загальноприйнятих, стандартних форм. До них відносять векселі, чеки. Вексель з’явився і почав використовуватися як платіжний інструмент раніше, ніж банкнота, яка бере свій початок з векселя. Чек з’явився після того, як банки стали приймати гроші на вклади, тобто приблизно одночасно з банкнотою. Еволюція грошей: основні етапи.

Номер слайду 9

Суспільна та економічна корисність грошей. Вартість грошей пов’язана з характеристикою їхньої економічної корисності. Корисність певного блага характеризується його здатністю задовольняти відповідні потреби людини. З урахуванням цього корисність грошей визначається опосередковано – через корисність інших товарів та послуг, що їх можна отримати на ці гроші. Суспільна корисність грошей полягає у здатності бути загальним еквівалентом і формою вартості товарів, виражати затрати суспільно необхідної праці, що втілена в товарі, опосередко-вувати рух і обмін товарів, забезпечувати еквівалентність обміну між товаровиробниками. Економічна корисність грошей полягає в тому, що вони виступають реальним зв’язком між товаровиробниками і визначають ефективність господарського механізму. Наявність у розпорядженні окремої особи чи господарської структури певної суми грошей уже як така приносить їх власникові безпосередню користь. Це, по-перше, можливість з урахуванням абсолютної ліквідності грошей будь-коли замінити їх на інший товар; по-друге, гроші єнайзручнішою формою нагромадження, а його зберігання в такій формі потребує мінімальних витрат; по-третє, безпосередня корисність грошей пов’язана з реалізацією їхньої унікальної функції – забезпечення зв’язку сучасного і майбутнього. Корисність грошей безпосередньо пов’язана з їхньою купівельною спроможністю. Купівельна спроможність грошей – це кількість товарів і послуг, які можна придбати за грошову одиницю. Маса товарів, які можна купити за одиницю грошей, визначається рівнем їхніх цін: що вищі ціни, то менше товарів можна купити на грошову одиницю, і навпаки. Отже, між вартістю (купівельною спроможністю) кредитних грошей і рівнем цін на товари існує обернена залежність. Зміна вартості грошей – надзвичайно важливий економічний показник, що відчутно впливає на економіку України в цілому і добробут кожної людини.

Номер слайду 10

У яких формах люди можуть зберігати гроші?Готівка. Вклад у фінансовій установіЦінні папери. Твори мистецтва, автомобілі, золото. Будівлі, земельні ділянки. Мета – отримання максимального доходу від активів. ЛІКВІДНІСТЬІндивід. ГрошіВолодієПриймає рішення Кожна людина визначає для себе залежно від поставленої мети, на що витра-чати гроші та в яких формах їх зберігати: або покласти на депозит у банк чи іншу фінансову установу, чи в пенсійний фонд, чи застрахувати життя або ж тримати як готівку, цінні папери, золото тощо. Це формує портфель активів, які визначають потребу в доході і стимулюють трудову активність (див. схему портфельного підходу). Отже, портфельний підхід розглядається індивідуально для кожноговласника, який володіє певним фондом багатства і вирішує, в якій формі йогозберігати протягом певного періоду.

Номер слайду 11

У яких формах люди можуть зберігати гроші? Для грошей притаманні внутрішня і мінова вартість, що пов’язані між собою. Вартість – це виражена в грошах цінність будь-чого або величина витрат на будь-що. Щоб показати, у скільки разів зросли ціни за певний період часу, обчислюється індекс цін. Індекс цін – це показник, що характеризує динаміку зміни середнього рівня цін у часі, або територіально-регіональному аспекті. Для оцінки динаміки ціни (P) конкретного товару обчислюється індивідуальний індекс цін (І). І = Р1/Р0 де Р0, Р1 – ціна товару в базовому періоді, з яким робимо порівняння, та у звітному періоді. Індекс споживчих цін – це показник динаміки вартості споживчого кошика, що містить фіксований набір товарів і послуг, які потрібні для задоволення мінімальних першочергових потреб людини й орієнтовані для встановлення мінімального прожит-кового мінімуму. Індекс споживчих цін є основним показником рівня інфляції у країні.

Номер слайду 12

У яких формах люди можуть зберігати гроші? Поняття споживчого кошика існує в багатьох країнах світу. Ціна і національні особливості споживчого кошика в кожній країні свої: споживчий кошик американця нараховує 300 продуктів і послуг, француза – 250, англійця – 350, німця – 475. Український споживчий кошик нещодавно був розширений до 297 найменувань. У нашій державі згідно з чинним законодавством розмір прожиткового мінімуму щорічно затверджується Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів і періодично переглядається з урахуванням індексу спо-живчих цін разом з уточненням показників Державного бюджету України. В умовах зростання загального рівня цін купівельна спроможність кожної окремої грошової одиниці буде зменшуватись, тобто на кожну грошову одиницю можна буде придбати все менше товарів. Знецінення грошей, що супроводжується зростанням цін на тоари і послуги називається інфляцією.

Номер слайду 13

Гроші та їх функції. Функція – це прояв основного призначення грошей і її ототожнюють з роботою, яку вони виконують. Коли гроші мали внутрішню вартість, науковці визначали п’ять функцій грошей. На сьогодні ж виділяють три основні функції грошей (див. Еволюція функцій грошей). Міра вартостіЗасіб обігу. Засіб платежу. Засіб нагромадження. Світові грошіЗасіб рахунку. Засіб обігу та платежу. Засіб нагромадження. Еволюція функцій грошей

Номер слайду 14

Гроші та їх функції. Гроші як засіб рахунку У цій функції гроші є вимірником вартості, у них виражаються ціни товарів і послуг, і вони служать посередником при визначенні ціни. Не гроші роблять товари порівнюваними. Товари порівнювані за допомогою грошей тому, що вони, як і гроші, є продуктами людської праці. Виражена у грошах вартість товару є ціною. Гроші як засіб обігу та платежу Процес обміну товарами породжує потребу в грошах як засобу обігу і виражається формулою Т – Г – Т (товар –гроші – товар). Для виконання цієї функції гроші завжди повинні бути в наявності, тобто цю функцію можуть виконувати лише реально існуючі гроші. Товари не завжди продають за готівку. Часто виникає необхідність купівлі-продажу товару з відстроченням плате-жу, тобто в кредит. Гроші як засіб пла-тежу мають специфічну форму руху: Т – З, а через заздалегідь установлений строк: З – Г (де З – боргове зобов’язання). За такого обміну немає зустрічного руху грошей і товарів, погашення боргового зобов’язанняє кінцевою ланкою у процесі купівлі-продажу.

Номер слайду 15

Гроші та їх функції. Гроші являють собою загальне втілення багатства, тому виникає прагнення до їхнього накопичення. У процесі виконання грошима функції обігу за продажем одного товару йде купівля іншого товару, проте певна частина грошей випадає з обігу і відкладається власниками, утворюючи заощадження в різних формах (готівка, депозити, золото, кредитні гроші, акції, предмети мистецтва, автомобілі, земля тощо). Виконання грошима функції засобу нагромадження є важливою передумовою розвитку кредитних відносин, за допомогою яких стає можливим використання тимчасово вільних коштів, що утворюються в різних сферах господарства і населення для надання їх у позику підприємствам і організаціям інших галузей та окремим кредиторам. Кредитні відносини, що виникають і постійно відновлюються, сприяють доцільному використанню ресурсів господарства, розвиткові виробництва і більш повному задоволенню потреб населення. Такі результати використання грошей у функції засобу нагромадження в межах народного господарства. Світові грошіГроші як засіб нагромадження Гроші на світовому ринку виконують функції загального платіжного засобу, загального купівельного засобу і засобу перенесення багатства з однієї країни в іншу. Отже, світові гроші – це комплексна функція, що повторює, по суті, усі функції, властиві грошам на внутрішньому ринку. Ця обставина дала підстави взагалі не виділяти світові гроші як окрему функцію.

Номер слайду 16

Сучасна гривня та елементи її захисту Перші руські монети (златники і срібники) були викарбувані наприкінці X – на початку XI ст., у часи правління князів Володимира Святославовича (978–1015), Святополка Окаянного (1018), Ярослава Мудрого (1019–1054 pp.). За зразок для їхнього карбування було прийнято візантійські монети. Мета випуску златників і срібників була суто пропагандистською і політичною, насамперед – проголосити на весь світ про суверенність Давньоруської держави. Ці монети були доволі поширені у грошовому обігу як на території Київської держави, так і поза її межами, а отже, мету возвеличення князя та його держави, можна вважати, було досягнуто.Історія грошей незалежної України починається 1991 року з відривних купонів. Після розпаду СРСР Україна залишилася з рублями – грошима вже неіснуючої держави, емісія яких перейшла до Російської Федерації. З вересня 1991 року Центральний банк РФ перестав постачати в Українуготівку і молода незалежна держава, крім низки економічних проблем, постала перед проблемою відсутності власної грошової одиниці. У січні 1992 року паралельно з рублем в обіг було випущено тимчасову (як планувалося, на 4–6 місяців) грошову одиницю – купоно-карбованець багаторазового використання, який витіснив рубль і перебував в обігу до вересня 1996 року, до введення гривні.

Номер слайду 17

Сучасна гривня та елементи її захисту. Через гіперінфляцію – швидке знецінення грошей, – коли ціни зростали за день по кілька разів, виникла потреба в заміні тимчасової грошової одиниці на сталу. Національний банк підготував і провів грошову реформу, і 2 вересня 1996 рокубуло введено в обіг гривні. Відповідно до Указу Президента України «Про грошову реформу», грошова реформа проводилася з 2 до 16 вересня 1996 року. Початком реформи стало впровадження в обіг гривні, яка обмінювалась у співвідношенні 1 гривня за 100 000 купоно-карбованців. Термін «гривня» був пов’язаний із нашийним обручем – жіночоюприкрасою (гривна) із дорогоцінного металу. Пізніше він набуваєнового значення – еквіваленту певної кількості (ваги) срібла, тобтоз’являється срібна гривня. Найпоширеніші гривні – як платіжно-грошові одиниці – були трьох типів: київська, чернігівська,новгородська; іноді трапляються литовські й татарські гривні.

Номер слайду 18

Сучасна гривня та елементи її захисту. У 1992 році перші зразки української гривні були виготовлені в Канаді компанією Canadian Bank Note Company (105 контейнерів номіналами до 20 гривень) і британською компанією De La Rue plc, яка розміщувалася на Мальті (номіналами 50, 100 і 200 гривень) за ескізами. В. Лопати за участі Б. Максимова. У 1994 році на Банкнотній фабриці Національного банку України була введена в дію перша лінія з виготовлення банкнот. Банкнотну фабрику відкрито 1994 року, розташована вона в м. Києві. Монетний двір був заснований 1998-го. Тоді ж Національний банк України отримав власну виробничу базу з виготовлення монет масового обігу, пам’ятних іювілейних монет, нагородної продукції. Перші українські монети в 1992 році були виготовлені на Луганському заводі з виготовлення набоїв і на монетному дворі Італії. Були сумніви також щодо назви української монети: пропонувалися назви «сотий», «різана», «списівка», але 2 березня 1992 року Президія Верховної Ради затвердив назву «копійка». Позитивні наслідки грошової реформи ще довгий час сприятимутьрозвиткові економіки і ринковим перетворенням у господарському механізмі незалежної України.

Номер слайду 19

Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу?Гривня має сім основних захисних елементів. Водяний знак – зображення світлими лініями тризуба, яке повторюється по всій площі банкноти і видиме за розглядування проти світла (1, 2, 5, 10, 20 гривень); зображення портрета на білому полі,що повторює портрет на лицьовому боці банкноти і видиме за розглядування проти світла (50, 100 гривень). Захисна нитка – вертикальна темна смужка шириною 0,8 мм у товщі паперу, видима проти світла, що має напис «Україна», який можна прочитати за допомогою збільшувального скла (50, 100гривень). Мікротекст – слова або цифри, що повторюються, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла (1, 2, 5, 10, 50, 100 гривень).

Номер слайду 20

Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу?Гривня має сім основних захисних елементів. Суміщений малюнок розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти, усі елементи якого збігаються за розглядування проти світла (50,100 гривень). Рельєфні елементи – елементи зображення, які виступають над поверхнею паперу і відчутні на дотик (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень). Знак для сліпих – рельєфний елемент, розміщений у лівому нижньому куті банкноти, який відчувається кінчиками пальців і визначає номінал банкноти (50, 100, 200, 500 гривень). Кодовий малюнок – малюнок, зображення на якому змінюється за розглядування під різними кутами до поверхні банкноти (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).

Номер слайду 21

Платіжність банкнот і монет – це їх здатність бути законним засобом платежу за товари та послуги. Тут ідеться про те, що до ваших рук можуть потрапити фальшиві банкноти. Вартість перевірки банкнот на платіжність здійснюють банки і коштує практично в усіх однаково – 50 копійок за одну купюру. За значних сум перевірки на платіжність банки, як правило, надають знижки. Якщо при обміні в банку стодола-рової купюри вам повідомили, що банкнота фальшива (не платіжна), а ви переконані у протилежному – обов`язково направте свою банкноту через банк в НБУ для отримання письмового висновку про фальшивість (для цього з банком складається окрема угода та акт приймання-передавання сумнівної банкноти). ЦЕ ЦІКАВО!Основні правила користування грошима:• згідно зі статтею 99 Конституції України, гривня виступає єдиним законним платіжним засобом в Україні, який приймається всіма юридичними і фізичними особами без будь-яких обмежень на території країни;• не розраховуйтеся за товари та послуги іноземними грошовими знаками (карається чинним Законодавством України);Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу?

Номер слайду 22

• гроші – не мета, а лише засіб досягнення мети;• перераховуйте гроші, не відходячи від каси (інструкція НБУ);• не виконуйте ніяких операцій із грішми без отримання підтверджувального доку-мента (чек, квитанція тощо);• не зберігайте гроші вдома;• користуйтеся банківськими платіжними картками;• багатство визначається не тим, скільки грошей ви заробляєте, а тим, наскільки добре ви можете прожити на зароблені гроші;• ведіть облік своїх грошей;• не витрачайте грошей більше, ніж заробляєте;• частину зароблених грошей відкладайте. Основні правила користування грошима: Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу?

Номер слайду 23

. ПІДСУМКИ1. Грошима називають усе, що є носієм купівельної спроможності і приймається як плата за товари і послуги. До грошей відносять банкноти, монети, банківські активи, боргові зобов’язання, а також товарні гроші, тобто споживчі товари, що можуть використовуватись як засіб обміну.2. Гроші в сучасній ринковій економіці виконують такі основні функції: засобу рахунку, засобу обігу та платежу, засобу нагромадження.3. Гроші пройшли тривалий і складний шлях розвитку – від звичайних товарів широкого вжитку до сучасних електронних грошей. Кожна зміна форми грошей зумовлювалася більш високим рівнем розвитку суспільних відносин та істотним ускладненням вимог ринку до грошового еквіваленту.4. У 1996 році національною грошовою одиницею стала гривня. Порядок її виготовлення і введення в обіг та підтримання товарно-грошової рівноваги розроблено Національним банком України. Усігривні є банківськими білетами, тобто банкнотами, що дуже важливо. Банкноти забезпечені всіма активами Національного банку (золотом, коштовностями, іноземною валютою) і обмежено випускаються в обіг під реальні товарно-грошові угоди.

Номер слайду 24

1. Який спосіб обміну продуктами вигідніший і зручніший для учасників ринку – у формі бартеру чи за допомогою грошей? Чому?2. Чому золото було найпоширенішим законним платіжним засобом убагатьох країнах?3. Чому змінюється купівельна спроможність грошей? Порівняйте, що ви могли придбати за 100 гривень торік і тепер. Що стало дешевше і що стало дорожче? Чому?Запитання для обговорення

Номер слайду 25

Складіть блок-схему ваших дій для запропонованих ситуацій:1) під час оплати комунальних платежів у банку касир заявив, що внього є сумніви щодо справжності поданої вами купюри;2) під час розрахунку в магазині продавець видав вам решту пошкодженою купюрою. Зазначте правильні і неправильні варіанти поведінки учасників таких ситуацій. Виконайте завдання

Номер слайду 26

Знайдіть в Інтернеті1. Що саме використовувалося як гроші в різних країнах у різні часи?2. З’ясуйте, які товари / послуги включені до споживчого кошика в. Україні. Запитайте ваших батьків / друзів / родичів, скількикоштували у гривнях ці товари рік тому. З’ясуйте, скільки ці товарикоштують зараз. Домашнє завдання

Номер слайду 27

Словник основних термінів Банкноти (банківські білети) – грошові знаки, що випуска-ються в обіг центральними емісійними банками, вони забезпе-чені всіма активами цих банків та масою товарів, що належить державі. Вексель – цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зобов’язанняборжника (векселедавця) сплатити в певний термін зазначену суму грошейвласникові векселя (векселетримачеві). Векселі бувають прості і переказні. Простий вексель містить зобов’язання векселедавця сплатити власниковівекселя після вказаного терміну певну суму. Переказний вексель міститьписьмовий наказ векселетримача, адресований платникові, сплатити третійособі певну суму грошей у певний термін. Грошова реформа – повна або часткова структурна перебудова чинноїгрошової системи країни з метою оздоровлення грошей і поліпшеннярегулювання грошового обігу. Грошові реформи необхідні в разі:• зміни державних устроїв;• глибоких економічних криз фінансової системи;• коли гроші перестають виконувати свої функції. Інфляція – знецінення паперових грошей, що супроводжується зрос-танням цін на товари та послуги.

Номер слайду 28

Словник основних термінів Казначейські білети – різновидність паперових грошей. Випускались для покриття бюджетних видатків і не обмінювалися на золото. Квазігроші (або майже гроші) – специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від загальноприйнятих, стандартних форм. Монета (від лат. moneta – гроші) – грошовий знак, викарбуваний іззолота, срібла, міді, інших металів чи їх сплавів, має законодавчо визначеніформу, вагу, склад металу, певні зображення та написи, включаючи номіналвартості, і використовується як засіб обігу та платежу. Споживчий кошик – набір товарів і послуг, що характеризує типовийрівень і структуру місячного (річного) споживання людини або сім’ї. Використовується для розрахунку мінімального споживчого бюджету(прожиткового мінімуму), виходячи з вартості споживчого кошика в чиннихцінах. Застосовується як база для порівняння розрахункових і реальних рівнівспоживання.

Номер слайду 29

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 30

Круглий стіл “Для чого потрібні гроші?”, проведений у 11 класу Ніжинської ЗОШ №1, у рамках щорічного тижня фінансової грамотностіВчитель Максимова Р. О.

pptx
До підручника
Економіка (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
20 серпня 2018
Переглядів
8312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку