Презентація до практичного заняття № 1. «Утвердження принципів громадянського рівноправ'я: від «Декларації прав людини і громадянина» до цивільного кодексу Наполеона».

Про матеріал
Презентаційний матеріал буде доречним при проведенні практичного заняття з всесвітньої історії у 9 класі. Наявні три практичні завдання для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Утвердження принципів громадянського рівноправ'я: від «Декларації прав людини і громадянина» до цивільного кодексу Наполеона». Практичне заняття №1:

Номер слайду 2

Чому принципи громадянського рівноправ’я важливі для розвитку суспільного життя в демократичній країні?

Номер слайду 3

Монтеск’єОсновна мета держави — вгамувати суперечності, що виникають між людьми в суспільстві, і спрямувати їх у річище правової форми розв'язання спорів між приват. особами, використовуючи спільну силу лише в тих випадках, коли окремі індивіди не бажають коритися встановленому правопорядку. Монтеск'є, а також Жан-Жак Руссо (1712—†1778) і Джон Локк (1632—†1704) заклали основи ідеології сучасних форм представницької демократії. За «принципом Монтеск'є» влада в правовій державі поділяється на законодавчу (парламент), виконавчу (кабінет міністрів) і судову (верховний суд країни), король (президент) повинен очолювати виконавчу владу. Жан - Жак Руссо

Номер слайду 4

Монархія Республіка

Номер слайду 5

«Декларація прав людини і громадянина»

Номер слайду 6

Опрацювати с.33-34, розставити номери статей документу відповідно до схеми Завдання 1

Номер слайду 7

Які статті Декларації, на Ваш погляд, є найбільш актуальними для Українисьогодні?Завдання 2

Номер слайду 8

2. Цивільний кодекс Наполеона

Номер слайду 9

1. Чому в Кодексі приділена значна увага приватній власності?2. Яке значення мали положення про майнові відносини для розвитку економіки Франції?Право власності. В основу кодексу була покладена ідея недоторканностіприватної власності. Наполеон говорив, що у Франції необхідно «примножи-ти число власників, що є твердою опорою безпеки і спокою держави». Із 2281статті кодексу близько 800 статей присвячені приватній власності - «право користуватися й розпоряджатися речами найбільш абсолютним чином». У кодексі виділено три види власності: індивідуальна, державна й общинно-комунальна. С.36 Ст. 7. Здійснення цивільних прав не залежить від здібностей громадянина... Ст. 8. Кожен француз користується цивільними правами.

Номер слайду 10

«Моя справжня слава не у тому, що виграв 40 битв. Ватерлоо стерло у пам’яті всі згадки про ці перемоги. Але що ніколи не зітреться з пам’яті, що житиме вічно, то це мій Цивільний кодекс». Зі слів Наполеона під час перебування в засланні на острові Святої Єлени: У чому, на Ваш погляд, справедливість такої оцінки?Завдання 3

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жукова Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Щупак І.Я.)
Додано
24 жовтня 2022
Переглядів
4325
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку